Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Bīskapu sinodē Vatikānā spriedīs par jauniešiem aktuālām tēmām

No 3.oktobra līdz 28.oktobrim Vatikānā notiks Bīskapu sinodes XV kārtējā ģenerālā asambleja, kuras tēma šoreiz būs "Jaunieši, ticība un aicinājuma izzināšana", aģentūra LETA noskaidroja Latvijas Romas Katoļu baznīcā.

Uz bīskapu sinodi dosies arī Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Šoreiz sinodē galvenā uzmanība tiks pievērsta jauniešiem. Šī gada martā Romā notika priekšsinodālā tikšanās, kurā pulcējās 300 jaunieši no visas pasaules. Tikšanās laikā jaunieši dalījās savā pieredzē, idejās, kā arī norādīja uz problēmām, ar kurām viņi saskaras dzīvē un baznīcā. Priekšsinodālās tikšanās darba rezultāts tika apkopots vienotā dokumentā "Instrumentum laboris".

No dokumenta izriet vairākas tēmas, uz kurām jaunieši gaida atbildes no bīskapiem. Jaunieši norāda uz to, ka joprojām izjūt sieviešu diskrimināciju sabiedrībā un baznīcā, tāpēc jautā, kādā veidā sievietes var īstenot sevi baznīcā. Dokumentā jaunieši norāda uz migrācijas fenomenu, kurā saskata pozitīvas lietas, piemēram, ekumeniskā un starpreliģiju dialoga iespējamību, kā arī iespēju attīstīties vietējām kopienām, iepazīstot citas kultūras. Tai pašā laikā migrācijas fenomens ir saistīts ar diskriminācijas risku. Jaunieši norāda uz rasismu, diskrimināciju reliģiskās, seksuālās piederības dēļ, invaliditātes vai tautības dēļ, norādīja baznīcā.

Jauniešus uztrauc arī tas, ka ekonomisku, psiholoģisku, sociālu vai citu apstākļu dēļ ir tādi, kas krīt narkotiku atkarībās, kļūst vardarbīgi. Problēma ir arī bezdarbs, kas rodas iepriekš minēto iemeslu, kā arī korupcijas un karu dēļ, liekot cilvēkiem doties labākas dzīves un darba meklējumos citur. Sinodē būtisks būs jautājums arī par tiem cilvēkiem, kas izvēlas dzīvot vieni, nevis kopienā vai laulībā. Ņemot vērā, ka šādu cilvēku skaits pasaulē un baznīcā pieaug, ir nepieciešams diskutēt arī par viņu lomu un aicinājumu.

Jaunieši sagaida no baznīcas atbildi par to, kā dzīvot savu seksualitāti šodien. Viņi norāda, ka baznīcai jārunā gan par homoseksualitāti, gan "gender" ideoloģiju. Dokumentā viņi uzsver, ka gan par iepriekš minētajām tēmām, gan arī par baznīcas mācību attiecībā uz seksuālo morāli, kurai lielākoties jaunieši vairs neseko, baznīcai jārunā un jādiskutē bez aizspriedumiem un daudz atklātāk.

Baznīcā skaidroja, ka jauniešus uztrauc arī izglītības un darba jautājumi. Viņuprāt, nereti izglītības sistēmā ir pietiekami informācijas, bet maz formācijas, kas nepalīdz veidot kritisko domāšanu un meklēt savu aicinājumu profesionālā līmenī. Tāpat problēma ir izglītības pieejamība - atsevišķās valstīs lauku reģionu jauniešiem nav iespēju apmeklēt studijas vai arī tas ir ļoti sarežģīti. Jaunieši norāda, ka jādomā, kā palīdzēt veselīgi izdzīvot digitālo realitāti, nenorobežojoties no īstenības un apkārtējiem cilvēkiem. Jaunieši raksta, ka virtuālās attiecības var kļūt nehumānas, veicināt pornogrāfijas problēmas, kas kropļo jauniešu uzskatus par veselīgu seksualitāti.

Bīskapu sinode ir institūcija, kuru izveidoja pāvests Pavils VI 1965.gada 15.septembrī. Sinode ir bīskapu un pāvesta tikšanās, vieta, kurā apmainīties ar pieredzi un informāciju, lai kopā rastu universālus pastorālus risinājumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas