Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Briest 50 miljonu eiro darījums Latvijas degvielas tirgū

Konkurenti Virši-A interesējas par degvielas uzpildes staciju tīkla Lukoil iegādi; kompānijas vērtību lēš virs 50 miljoniem eiro, bet pārdošanas termiņi neskaidri, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Citi Latvijas degvielas tirgotāji izskata iespēju iegādāties trešo lielāko degvielas mazumtirdzniecības tīklu, liecina kompāniju teiktais Dienas Biznesam. Par plāniem pamest Baltijas tirgu pērnā gada nogalē paziņoja Krievijas naftas kompānijas Lukoil prezidents Vagits Alekperovs intervijā telekanālam Rossija 24.

Viņš norādīja, ka kompānijas aktīvi Igaunijā ir pārdoti (pērn vasarā tos nopirkā igauņu kompānija Olerex), bet pēc direktoru padomes lēmuma Lietuvas un Latvijas aktīvi ir izlikti pārdošanā, savukārt Lukoil paplašinās darbību naftas ieguves jomā. Tas gan ir vienīgais līdz šim zināmais publiskais paziņojums, norāda aptaujātie nozares eksperti. Alekperova minēto iemeslu aiziešanai – pret Krieviju vērsto noskaņojumu – viņi vērtē kā vērstu uz kaimiņvalstu publiku, nevis vērā ņemamu argumentu. Par to, ka Lukoil varētu pamest Baltijas valstu tirgu, Krievijas avīzes Komersant un Vedomosti gan rakstīja jau 2003. gadā.

Pēc Dienas Biznesa uzrunāto teiktā, Lukoil pārdošanas cena varētu grozīties vismaz ap 50 miljoniem eiro.

Vai nu interesi par iegādi vai potenciālo darījumu kā tādu izrāda kompānijas gan Latvijā, gan ārpus tās. "Uzņēmuma SIA Neste Latvija stratēģija ir DUS tīkla paplašināšana, tādēļ vienmēr ļoti rūpīgi izvērtējam visus piedāvājumus tirgū," komentējot publiski izskanējušo informāciju, ka Lukoil plāno pārdot aktīvus Latvijā un Lietuvā, norāda Neste Latvija Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Pērkone.

"Informācija par iespējamo Lukoil tīkla pārdošanu Latvijā ir parādījusies tikai medijos. Šobrīd nav pieejami precīzi fakti par to, ko tiešām nolēmis darīt Lukoil, taču dažādus scenārijus par tīklu paplašināšanu, atsevišķu staciju pārdošanu vai optimizāciju apspriež virkne tirgus dalībnieku," norāda Statoil Fuel & Retail Latvia Mazumtirdzniecības vadītājs Viesturs Astičs. Pēc viņa teiktā, analizējot dažādus scenārijus, Statoil vienmēr ņem vērā gan esošo staciju tīkla pārklājumu, gan iespējamos ieguvumus uzņēmumam un klientiem, līdz ar ko arī turpinās rūpīgi analizēt notiekošo Latvijas degvielas tirgū.

"Latviešiem ir tāds teiciens "Slikts tas kareivis, kurš negrib kļūt par ģenerāli!", tāpēc tikai loģiski, ka arī VIRŠI-A šobrīd aktīvi izvērtē tirgus situāciju un savu nākotnes attīstības stratēģiju Latvijā," komentējot Krievijas Lukoil vadītāja teikto, norāda lielākā pašmāju degvielas tirgotāja AS VIRŠI-A valdes priekšsēdētājs Jānis Riekstiņš. Tikmēr baltkrievu naftas produktu tirdzniecības kompānijā SIA TransBaltic Oil neatklāj, vai tai varētu būt interese par Lukoil iegādi. 

Baltijas tirgu cieši vēro arī poļu kompānija PKN Orlen, kas neizslēdz iespēju iegādāties te aktīvus, ja vien pavērsies kādas pievilcīgas iespējas, norādīja kompānijas preses dienestā. Tai pašā laikā uzņēmumā uzsvēra, ka tās darbības stratēģiskais virziens drīzāk ir mazumtirdzniecība Vācijā, Polijā vai Čehijā. Savukārt Lietuvā mazumtirdzniecības jomā uzsvars ir uz pakalpojumu kvalitātes uzlabošanu.

Visu rakstu Briest lielākais darījums degvielas tirgū lasiet 6. janvāra laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas