Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Briest konflikti par apbūvi pie jūras

Lai arī valdība nupat pieņēmusi kārtējos Vides ministrijas (VidM) sagatavotos grozījumus Aizsargjoslu likumā, tā arī uzdevusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijai (RAPLM) divu mēnešu laikā sagatavot nacionālu stratēģiju par saimniekošanu jūras piekrastē. Iecerēts, ka šis dokuments aizstātu Latvijā līdz šim pielietoto metodiku noteikt saimnieciskās darbības aprobežojumus 300 vai ciematu robežās 150 metru platā joslā gar piekrasti.

Lai rastu vidusceļu starp vides un apbūves interesēm piekrastē, pēc reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) iniciatīvas piektdien notika dažādu vides, arhitektūras un plānošanas jomu ekspertu sanāksme.

Diena jau rakstīja, ka tieši pirms mēneša E.Zalāns aicināja pārskatīt jūras piekrastes apbūves noteikumus, kuri, pēc ministra domām, neatbilst reālai situācijai, tādēļ rudenī solīja valdībā iesniegt priekšlikumus, kā mīkstināt līdzšinējos kāpu aizsargjoslas apbūves ierobežojumus.

Rīgas Tehniskās universitātes docents Egons Bērziņš uzsver, ka ir "īstais brīdis atgriezties pie 2000.gada un izdarīt tolaik iecerēto — plānošanu veikt multividē", proti, ar īpašām mērniecības izstrādātām datorprogrammām. E.Bērziņš norāda, ka "cilvēki slikti izprot teritorijas plānošanu, ja to raksturo ar 85% apbūves blīvumu vai tamlīdzīgi", savukārt telpiskās datormodelācijas ļauj būvieceri apspriest kā vizuāli redzamu priekšlikumu. Viņaprāt, piekrastē nevajadzētu saimniekot, bet veikt saprātīgu pārvaldību, pretējā gadījumā "mežs kā zaļais tīģeris pārņems visu piekrasti", uz ko pats oponē, ka "mežs iekonservē teritorijas, saglabājot tās neskartas nākamajām paaudzēm".

"Aizsargjoslu likums nav darboties spējīgs un ir steidzami maināms, jo to ir grūti lietot praksē," saka Metrum pārstāve Ilze Kjahjare. Piemēram, likums noteic, ka aizsargjosla jāskaita no vietas, kur sākas dabiskā sauzemes veģetācija, taču bieži dabā šo vietu nemaz tik vienkārši nevarot noteikt. Kā vēl vienu likuma nepilnību Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Sergejs Ņikiforovs minēja tā biežo grozīšanu, kuras dēļ "plānotāji iziet futbola laukumā un tad uzzina, ka jāspēlē basketbols."

Vairāki eksperti uzsvēra, ka Latvijā joprojām nav radusies apziņa par to, kas ir vērtīgs un saglabājas turpat 500 kilometru garā piekrastē. Plašāku vārdu apmaiņu izraisīja ideja no valsts puses noteikt galvenos piekrastes apbūves principus un ļaut pašvaldībām tos piemērot uz vietas pēc saviem ieskatiem. Ieceres atbalstītāji norāda — nav pieļaujams, ka "augstos kabinetos spriež, kā cilvēkam jādzīvo". Savukārt idejas pretinieki, arī kampaņas Saglabāsim Latvijas kāpas koordinators Jānis Matulis, pauž, ka "vietējās būvvaldes nevarētu lemt par objektiem, kuri atradīsies kāpās, kā tas ir patlaban," un šīs būvieceres jāizvērtē centralizēti.

E.Zalāns uzskata, ka piekrastes aizsargjosla vairs nepilda aizsardzības lomu, bet gan dala sabiedrību "buržuāzijā, kas dzīvo tuvāk par 300 metriem no jūras, un proletariātā".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas