Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Brīvdienās karstuma dēļ NMPD slimnīcā nogādājis piecgadnieku

Aizvadītajās brīvdienās karstuma dēļ Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) vidēji smagā stāvoklī slimnīcā nogādāja kādu piecus gadus vecu bērnu, kurš bija ilgstoši rotaļājies ārā, aģentūra LETA noskaidroja dienestā.

NMPD atgādina, ka vislielākais pārkaršanas risks ir tieši zīdaiņiem un maziem bērniem, kā arī gados vecākiem cilvēkiem, kuri sirgst ar hroniskām saslimšanām.

Tāpat brīvdienās NMPD mediķiem nācās sniegt palīdzību gan trīs gadus vecam bērnam, kurš bija iekritis ezerā, gan diviem 18 un 21 gadu veciem jauniešiem, kuri bija slīkuši pēc tam, kad alkohola reibumā bija gājuši peldēties. Vēl palīdzība bija nepieciešama arī 13 gadus vecam bērnam, kurš bija slīcis peldoties. Visi cietušie šoreiz krastā tika pateicoties līdzcilvēkiem un nogādāti slimnīcā turpmāku pārbaužu veikšanai.

NMPD pieaugušajiem atgādina, ka bērnus ūdens tuvumā pat uz mirkli ne var atstāt vienus bez uzraudzības, savukārt ar pusaudžiem un jauniešiem noteikti ir jāpārrunā tas, ka pārgalvība un alkohola lietošana ar atpūtu ūdens tuvumā nav savienojama.

Arī Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti (SPKC) aicina baudīt siltu laiku ar mēru, kā arī rūpēties par savu veselību un atgādina galvenos piesardzības pasākumus.

Karstajā laikā ieteicams dzert daudz vairāk ūdeni nekā ikdienā, atturoties no kafijas, tējas, saldinātiem dzērieniem, jo tie slāpes neremdina. Padzerties svarīgi vēl pirms parādās slāpes.

Tāpat karstajā laikā jācenšas pēc iespējas vairāk uzturēties ēnā, izvairīties no pārkaršanas. Lai pasargātu ādu no ultravioletā (UV) starojuma kaitīgās ietekmes, SPKC iesaka vilkt gaišu, plānu apģērbu, lietot galvassegu - tā pasargās no karstuma dūriena un galvassāpēm. No plkst.10 līdz 16 nav ieteicams uzturēties atklātā saulē. UV starojums var bojāt ķermeņa šūnas un laika gaitā UV starojuma radītie šūnu bojājumi uzkrājas un var veicināt ādas vēža attīstību.

Pirms došanās ārā, uzklāj saules aizsarglīdzekli. SPKC iesaka izvēlēties tādu saules aizsarglīdzekli, kas pasargā gan no UVA, gan UVB starojuma, kā arī ar saules aizsargfaktoru (SPF) lielāku par 20. Aizsarglīdzekli jāuzklāj bagātīgi - aptuveni 35 mililitrus jeb divas ēdamkarotes visam ķermenim, kā arī atkārtoti to uzklāj ik pēc divām stundām vai biežāk. Tomēr SPKC atgādina, ka aizsarglīdzekļa lietošana nav paredzēta tam, lai varētu ilgāk atrasties saulē

Bērniem saules aizsarglīdzeklis jāuzklāj vismaz 20 minūtes pirms došanās saulē un atkārtoti ik pēc divām stundām. Ja plānots peldēties vai sportot ūdenī, jāizvēlas ūdens noturīgie saules aizsarglīdzekļi. SPKC aicina nepakļaut zīdaiņus līdz viena gada vecumam saules staru ietekmei, savukārt bērna no viena gadu vecuma āda jāsargā no saules, izvēloties plaša spektra (UVA+UVB) saules aizsarglīdzekli SPF lielāku par 50. Tāpat jāizvēlas bērnam piemērotu apģērbu, lai pasargātu viņu ne tikai no saules ietekmes, bet arī no kukaiņu kodumiem.

SPKC aicina arī nēsāt saulesbrilles. Lai nepieļautu UV starojuma negatīvo iedarbību uz acīm, tostarp kataraktas veidošanos, ieteicams nēsāt saulesbrilles ar 100% UVA un UVB staru aizsardzību.

Peldēties ieteicams īpaši tam paredzētās peldvietās. Peldoties neatbilstošās ūdenstilpnēs, pastāv risks inficēties ar dažādām infekcijas slimībām, jo ūdens tādās vietās var būt piesārņots ar notekūdeņiem, dzīvnieku un cilvēku izkārnījumiem. SPKC aicina neiet peldēties, ja esi lietojis alkoholu vai stipri sakarsis saulē. Ūdenī vislabāk iebrist, jo tikai tā var pārliecināties par ūdenstilpnes pamatu. SPKC aicina nekādā gadījumā nelekt ne uz galvas, ne uz kājām ūdenī.

Alkohols un citas apreibinošas vielas bieži vien ir iemesls dažādām traumām, noslīkšanai un ceļu satiksmes negadījumiem SPKC aicina nekādā gadījumā nemēģināt apreibinošu vielu ietekmē vadīt automašīnu, velosipēdu vai jebkuru citu transportlīdzekli, neiet peldēties un pasargāt arī savus tuviniekus no pārgalvīgas rīcības.

Dabā ir sastopamas ērces, tāpēc svarīgi lietot līdzekļus aizsardzībai. SPKC aicina sargāties arī no lapsenēm un bitēm, raudzīties, lai šie lidoņi nav tavā vai bērna dzērienā vai ēdienā.

Drošas pārtikas izvēle un rūpīga roku mazgāšana ir svarīga, lai sevi pasargātu no akūtām zarnu infekcijām un citām slimībām. Ja roku mazgāšanai ūdens un ziepes nav pieejami, var izmantot roku dezinfekcijas līdzekļus - arī tie palīdzēs atbrīvoties no iespējamiem infekcijas slimību ierosinātājiem. Dodoties uz pludmali ar līdzi gatavu ēdienu, SPKC iesaka iegādāties tādus produktus, kuru uzglabāšanai nav nepieciešams nodrošināt noteiktu temperatūras režīmu un kas nebojājas, bet dārzeņus un augļus nomazgāt mājās tekoša ūdenī. Dabīgajās ūdenskrātuvēs ūdeni dzert nedrīkst, jo tas var būt piesārņots ar dažādiem slimību izraisītājiem, tāpēc speciālisti iesaka nodrošināties ar kvalitatīvu dzeramo ūdeni.

Speciālisti aicina būt arī uzmanīgiem ar fizisko slodzi. Nepieciešams objektīvi novērtēt savu veselības stāvokli un samērot fizisko slodzi ar laika apstākļiem un savām spējām.

Pārkaršanu vai karstuma dūrienu cilvēks var iegūt ilgstoši atrodoties saulē vai karstās, nevēdinātās telpās. Vēdinot telpas, nedrīkst atstāt bērnus bez uzraudzības. SPKC aicina nekad neatstāt slēgtā automašīnā bērnu, senioru vai mājdzīvnieku - izslēgta automašīna saules staros var uzkarst ātrāk nekā tu esi iecerējis atgriezties, pārkaršanas dēļ radot draudus viņu veselībai un pat dzīvībai.

Pārkaršanas pirmās pazīmes ir galvas sāpes, ātrs pulss, apziņas traucējumi, dažkārt var būt arī bezsamaņa, slikta dūša, vemšana, kā arī var būt paaugstināta ķermeņa temperatūra. Sevišķi jutīgi uz augstu temperatūru var būt cilvēki, kuriem ir paaugstināts ķermeņa svars, zīdaiņi un mazi bērni, kā arī seniori. Ja pasliktinās pašsajūta, SPKC aicina meklēt atbalsta personu, nepalikt vienam un sazināties ar ārstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas