Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Broks: Aptuveni 2000 Latvijas skolēnu dzīvo Spānijā, Dānijā un Norvēģijā

Aptuveni 2000 Latvijas skolēnu dzīvo Spānijā, Dānijā un Norvēģijā, - šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē deputātus informēja izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (ZZS).

Kā ziņots, Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) apkopotie dati liecināja, ka pagājušajā mācību gadā skolas Latvijā neapmeklēja 11 327 skolēni obligātajā izglītības vecumā. Pašvaldības bija norādījušas, ka 5646 bērni ir izbraukuši no valsts, bet par 4484 bērnu atrašanās vietu pašvaldībām nebija informācijas, taču tās pieļāva, ka viņi kopā ar vecākiem ir izceļojuši no valsts, neinformējot par aizbraukšanu ne skolu, ne pašvaldību.

IZM pavasarī ārvalstu vēstniecībām Latvijā izsūtīja lūgumu noskaidrot, cik daudz Latvijas skolēnu mācās šo valstu izglītības iestādēs.

Ministrs informēja, ka līdz šim atbildes ir saņemtas no Krievijas un ASV vēstniecībām, kuras norādījušas, ka šajās valstīs dati par citu valstu skolēniem netiek apkopoti. Spānija norādījusi, ka tai nav precīzu datu par Latvijas skolēnu skaitu, taču valstī mācoties un studējot aptuveni 1000 Latvijas bērnu un jauniešu.

Dānijas vēstniecības darbinieki ir informējuši, ka šī gada 1.janvārī Dānijā dzīvojuši 459 Latvijas iedzīvotāji vecumā no pieciem līdz 19 gadiem, no kuriem izglītības iestādēs mācījušies 293 cilvēki vecumā no 6 līdz 19 gadiem. "Mēs centīsimies noskaidrot, kādēļ Dānijā ir tik liels īpatsvars skolēnu, kuri neapmeklē izglītības iestādes, patlaban mums to nav izdevies noskaidrot," solīja Broks.

Norvēģijā dzīvo 253 skolēni vecumā no sešiem līdz 12 gadiem un 76 skolēni vecumā no 13 līdz 15 gadiem. Visi 329 skolēni vecumā no sešiem līdz 15 gadiem mācās skolās. Savukārt no 142 jauniešiem vecumā no 16 līdz 19 gadiem Norvēģijas skolās mācās vien 56.

Ministrs uzsvēra, ka šie statistikas dati ir tikai sākums, lai apzinātu to skolēnu skaitu, kas patlaban kopā ar vecākiem ir izbraukuši no valsts un reāli mācās kādā no ārvalstu izglītības iestādēm.

Kā ziņots, likums "Par pašvaldībām" nosaka, ka pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par iedzīvotāju izglītību un veikt attiecīgajā administratīvajā teritorijā dzīvojošo bērnu uzskaiti. "Tādēļ pašvaldību rīcībā jābūt ziņām par bērniem, kuri nav nevienas izglītības iestādes sarakstā un neapmeklē nevienu izglītības iestādi, kā arī ziņām par tiem bērniem, kuri ir izglītības iestāžu sarakstā, bet citu iemeslu dēļ ilgstoši neapmeklē izglītības iestādi," iepriekš norādīja IKVD vadītājs Aivars Stankevičs.

IKVD katru gadu līdz 30.janvārim, 30.aprīlim, 30.jūlijam, 30.oktobrim nodod pašvaldībām informāciju par tiem konkrētajā pašvaldībā deklarētajiem obligāto izglītības vecumu sasniegušajiem bērniem, kuri nav minēti izglītības iestāžu sniegtajā informācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas