Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Buraks savākto informāciju nodevis Krievijas specdienestam vairāku tikšanos laikā Krievijas teritorijā

Buraks Krievijas labā spiegojis ilgstoši

Bijusī Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra amatpersona Oļegs Buraks Krievijas labā spiegojis ilgstoši, nodarot nozīmīgu kaitējumu Latvijas nacionālās drošības interesēm, noskaidroja aģentūra LETA.

Neminot personas vārdu, Valsts drošības dienests (VDD) aģentūru LETA informēja, ka marta beigās lūdzis prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret Latvijas pilsoni par spiegošanu Krievijas labā. Personu rosināts apsūdzēt pēc četriem Krimināllikuma pantiem, proti, spiegošanu, nelikumīgu šaujamieroču, pornogrāfijas un operatīvās darbības pasākumiem paredzētas iekārtas nelikumīgu apriti.

VDD norāda, ka Latvijas pilsonis par materiālu atlīdzību ilgstoši un sistemātiski Krievijas specdienesta uzdevumā vācis dažāda veida informāciju, tostarp, ziņas, kas satur valsts noslēpumu.

Minētā informācija nodota Krievijas specdienestam vairāku tikšanos laikā Krievijas teritorijā.

VDD vērtējumā, Latvijas pilsoņa nodotā informācija bija vērtīga Krievijas specdienestam un nodarīja nozīmīgu kaitējumu Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Izmeklēšanas laikā VDD veica divas sankcionētas kratīšanas ar Latvijas pilsoni saistītos objektos, kuru laikā izņēma vairākus datu nesējus, kas saturēja vairāk nekā 13 000 failus. Šo procesuālo darbību laikā tika atrasti arī divi pašizgatavoti šaujamieroči, dažāda veida patronas, kā arī sprāgstvielas, kuru iegādei un glabāšanai personai nebija izsniegta atbilstoša atļauja.

Tāpat kratīšanu laikā ar personu saistītos objektos tika konstatētas dažādas sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītas vai pielāgotas iekārtas, kuras fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot.

Burakam draud brīvības atņemšana līdz 20 gadiem. Tagad prokuratūrai būs jāizlemj, vai viņam celt apsūdzību. Buraks joprojām ir apcietinājumā. VDD viņu aizturēja pērn 16. oktobrī.

Viņš 2006. gadā atvaļinājās no IeM, sasniedzot izdienas pensijas vecumu. Buraks ieņēma Informācijas centra Šaujamieroču uzskaites nodaļas priekšnieka amatu.

2006. gadā viņa vārds pieminēts laikraksta Vestji Segodnja publikācijā, kuru sagatavojis patlaban no partijas Saskaņa saraksta 13. Saeimā ievēlētais Nikolajs Kabanovs (Saskaņa). Kabanovs toreiz rakstīja, ka IeM Informācijas centra šaujamieroču uzskaites nodaļas vadītājs Buraks negaidīti izsaukts uz atestācijas komisiju, kur pārbaudītas viņa valsts valodas zināšanas. Pēc tam toreizējā iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara kabinetā viņam piemērots 30 latu sods par valsts valodas neatbilstību augstākajai kategorijai.

Buraks savulaik dienējis Afganistānā. Vestji Segodnja rakstā viņš nodēvēts par vienu no labākajiem ieroču ekspertiem, kurš 15 gadus veidojis unikālu integrētu šaujamieroču sistēmu.

Rakstā arī paustas Buraka aizdomas, ka notiek vēršanas pret viņu, jo viņš esot vēlējies cīnīties pret korupciju IeM.

Naudas sods 30 latu apmērā viņam piemērots arī tad, kad IeM vadījusi Linda Mūrniece. Arī toreiz Buraks sodīts par nepietiekamām valsts valodas prasmēm, norādīts laikraksta Čas 2009. gada publikācijā. Laikrakstā skaidrots, ka Buraks vairākkārtēji tiesājies gan ar IeM, gan arī Valsts valodas centru. Tas esot darīts, jo viņš neesot varējis samierināties ar Valsts valodas centra īstenoto "pazemošanu". Buraka ieskatā pārmetumi par nepietiekamām valsts valodas zināšanām bijis tikai iegansts, lai mēģinātu viņu atstādināt no ieņemamā amata.

Top komentāri

Trine Rubina
T
Loti ceru, ka sim spiegam Burakam ir nonemta izdienas pensija lidz muza galam. Butu jocigi, ja Latvijas pilsoni ar saviem nodokliem so kretinu uzturetu ar labu pensiju. Vai kads var publiskot, cik liela ir si izdienas pensija Burakam? Cik lielu finansejumu, kadu pensiju sis juda Buraks sanem no Krievijas?
Spiegot
S
drīkst tikai jeņķu labā! starp citu, ukraiņu uzvārds:))))
ļuļa
ļ
Бурак - tulkojumā nozīmē sarkanā biete. tas tā, biete - spiegotāja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas