Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

BVKB pērn konstatējis pārkāpumus 200 būvobjektos

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) pagājušajā gadā nodrošināja būvdarbu kontroli 479 objektos, bet pārkāpumi konstatēti 200 gadījumos, informēja BVKB pārstāvji.

Konstatējot pārkāpumus, 23 gadījumos pieņemti lēmumi par būvdarbu apturēšanu visā objektā, bet divos - objekta daļā. Apturēšanas iemesli galvenokārt bija saistīti ar konstatētām atkāpēm no būvprojekta, kā arī līgumiskiem strīdiem starp būvniecības dalībniekiem.

BVKB pērn sāka būvdarbu uzraudzību 157 jaunos objektos, bet 205 objekti pieņemti ekspluatācijā. Būvdarbu kontroles ietvaros pagājušajā gadā sagatavoti 719 atzinumi par būvju pārbaudi.

Īstenojot būvdarbu kontroli, 167 gadījumos objektos veikti mērījumi, tostarp 80 gadījumos instrumentāli pārbaudīta betona konstrukciju kvalitāte (četros objektos konstatētas neatbilstības), 59 gadījumos veikta tērauda konstrukciju kvalitātes kontrole (neatbilstības divos objektos), 13 gadījumos veikta koka konstrukciju kvalitātes kontrole (neatbilstības vienā objektā), bet neatbilstības nav konstatētas, veicot mūra konstrukciju kvalitātes kontroli, pārbaudot pamatnes konstrukcijas, tērauda un betona kompozītās, kā arī alumīnija konstrukcijas.

Publisko ēku ekspluatācijas uzraudzības ietvaros pērn veikta 351 fiziskā pārbaude. Vērtējot biroja veikto pirmreizējo pārbaužu rezultātus, secināts, ka bīstamā - avārijas vai pirmsavārijas stāvoklī ir 40 jeb 9% ēku un birojs pieņēmis lēmumu par ekspluatācijas aizliegumu. Vienlaikus 44 jeb 10% ēku ir teicamā vai labā stāvoklī, savukārt 265 jeb 81% ēku drošība ir jāuzlabo.

Gadu iepriekš nepieciešamība pēc ēku drošības uzlabojumiem tika konstatēta būtiski retāk - 35% gadījumu. Pieaugums skaidrojams ar ieviesto riska līmeņa noteikšanas algoritmu - primāri tiek apsekotas ēkas ar augstāku bīstamību.

BVKB informē, ka 129 gadījumos (37%) ēku īpašnieki nav veikuši periodisko tehnisko apsekošanu. Normatīvi noteic, ka otrās un trešās grupas publiskajām ēkām, kuras ir nodotas ekspluatācijā pirms 2014.gada 1.oktobra un kurām pēdējo 10 gadu laikā nav veikta tehniskā apsekošana, tā jāveic līdz 2024.gada 31.oktobrim.

Veikta 741 administratīvā pārbaude, tostarp sagatavoti 293 lēmumi par bīstamības un patvaļīgās būvniecības novēršanu un īstenota 448 administratīvo aktu izpildes pēckontrole, BVKB nosūtot 34 brīdinājumus, bet 55 lietās, konstatējot, ka administratīvais akts noteiktajā termiņā nav izpildīts, sākts piespiedu izpildes process. Savukārt 158 administratīvajās lietās ēku īpašnieki izpildījuši lēmumā noteiktos pienākumus, tādējādi uzlabojot ēku drošumu vai novēršot patvaļīgās būvniecības radītās sekas.

Pērn salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu BVKB uzturētajā pārvaldnieku reģistrā ievietoti 1315 administratīvie akti, kas ir 3,7 reizes vairāk nekā 2022.gadā.

Lielākā daļa no tiem jeb 762 ir paziņojumi par ziņu aktualizāciju. Pērn 482 pārvaldnieki ir pieprasījuši piekļuvi 12 533 daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām. Straujais pieaugums skaidrojams ar pienākumu daudzdzīvokļu māju pārvaldniekiem no 2023.gada 1.marta mājas lietas veidot elektroniski Būvniecības informācijas sistēmā (BIS).

BVKB direktore Svetlana Mjakuškina norāda, lai arī, no pārvaldnieku skatupunkta raugoties, mājas lietas kārtošana ir papildu pienākums, tā vienlaikus ir arī iespēja nodrošināt caurskatāmību un vēsturisko dokumentu pieejamību situācijās, kad pārvaldnieki mainās. Īpaši nozīmīgi tas ir ēku īpašniekiem, kas var sekot finanšu datiem, apsekošanas uzdevumiem, aptaujām un kopsapulcēm, kā arī paši iniciēt sev būtisku jautājumu aktualizēšanu.

Vienotajā elektroniskajā darba laika uzskaites datubāzē (VEDLUDB) 2023.gada beigās bija reģistrēta informācija par 256 galvenajiem būvdarbu veicējiem, 8262 apakšuzņēmēju līgumiem, 636 būvlaukumiem un 139 331 būvlaukumos nodarbināto.

Birojs, pildot būvvaldes funkciju, ir pieņēmis 61 lēmumu attiecībā uz Iekšlietu ministrijas vai tās padotības iestādes vajadzībām nepieciešamo būvju būvniecību, kas pilnībā vai daļēji tiek veikta valsts robežas joslā, patrulēšanas joslā un robežzīmju uzraudzības joslā, savukārt 291 lēmums pieņemts attiecībā uz Aizsardzības ministrijas, tās padotības iestādes vai Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām nepieciešamo būvju būvniecību, bet pieci - par elektropārvades līniju būvniecību, kurām noteikts nacionālo interešu objektu statuss. Izskatot būvniecības ieceres dokumentāciju, padziļināti izvērtēti 46 būvkonstrukciju risinājumi.

Īstenojot būvspeciālistu sertificēšanu un patstāvīgās prakses uzraudzību būvekspertīzes specialitātē, 2023.gadā saņemti 10 pieteikumi būveksperta sertifikāta iegūšanai, no tiem četri pieteikumi - ēku ekspertīzē. Rezultātā pieņemti pieci lēmumi par būvprakses sertifikāta piešķiršanu. Pieņemts viens lēmums par atļaujas piešķiršanu ārvalstu speciālistam īslaicīgu profesionālo pakalpojumu sniegšanai būveksperta profesijā. 

Pērn saņemtas arī 13 sūdzības par iespējamiem būvspeciālistu profesionālās darbības pārkāpumiem. Lietas izskatīšana četros gadījumos ir pabeigta un konstatēts, ka būveksperti izskatāmajās lietās nebija pieļāvuši profesionālās darbības pārkāpumus, bet deviņos gadījumos lietas ir izskatīšanas stadijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas