Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

DAP: Gada laikā Spānijas kailgliemeži atrasti vēl 21 vietā

Latvijā kopš 2019.gada augusta apstiprināta 21 jauna Spānijas kailgliemežu (Arion vulgaris) atradne jeb vieta, kur šie kailgliemeži mīt, līdz ar to Latvijā kopumā Spānijas kailgliemezi konstatēti 78 vietās, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) sabiedrisko attiecību speciāliste Maija Rēna.

Vēl par deviņām jaunām vietām iedzīvotāji ir ziņojuši, bet eksperti vēl nav paspējuši veikt visas pārbaudes, lai apstiprinātu, ka šīs ir jaunas konkrētās sugas atradnes.

Kā liecina DAP sniegtie dati, jaunas Spānijas kailgliemežu atradnes kopš 2019.gada augusta Vidzemē apstiprināta Matiņezera krastā Siguldas novadā, Krapē Ogres novadā, Ciemupē Ogres novadā, Lielvārdē, Madonā, Bangā Saulkrastu novadā, Sapās Beverīnas novadā, Gaujmalā Valmieras novadā, Rīgā un tās apkaimē Spānijas kailgliemeži pēdējā gada laikā atrasti Jaunciemā, Bieriņos, Mežparkā, Katlakalnā, Vālodzēs Stopiņu novadā, Alejās Ķekavas novadā. Kurzemē Spānijas kailgliemeža atradnes apstiprinātas Kalnišķos Nīcas novadā, Zvirgzdos Talsu novadā, pie Brocēnu ezera Brocēnu novadā, Saldū, savukārt Zemgales pusē - Elejā Jelgavas novadā, Lepšās Rundāles novadā, Bārbelē Vecumnieku novadā.

Patlaban nepārbaudītās atradnes vietas ir Kauguros Beverīnas novadā, Salacgrīvā, Pabažos Saulkrastu novadā, Ķemeru nacionālajā parkā, Stendē Talsu novadā, Kļavās Inčukalna novadā, Ķīšupē Saulkrastu novadā, pie Eikāžu dīķa Krimuldas novadā, Teikā Rīgā.

Rēna minēja, ka kopumā DAP saņēmuši simtiem iedzīvotāju ziņojumu par novērotiem Spānijas kailgliemežiem, taču ļoti daudz ziņu tiek saņemts no jau apzinātām vietām, kur šīs sugas īpatņi novēroti jau iepriekš, tāpat daudzos gadījumos eksperti pēc pārbaudēm norāda, ka novērotie kailgliemeži nav Spānijas kailgliemežu sugas.

DAP pārstāve akcentēja, ka ziņojumu skaita ziņā šogad ir daži novadi, teritorijas un to apkaimes, no kurām ziņojumi saņemti visvairāk - Nīca, Pāvilosta, Aizpute, Siguldas novads, Jelgavas novads, Talsu novads, Tukuma novads Rīga, Jūrmala un Saulkrasti.

Spānijas kailgliemeži ir līdz 14 centimetriem gari, masīvi un nedaudz saplacināti, oranžā vai brūnganā krāsā. Tie ir nakts dzīvnieki, kas kļūst aktīvāki līdz ar krēslas iestāšanos, un turpina būt aktīvi līdz rītam. Lietū tie aktivitāti turpina arī dienā. Lai gan Spānijas kailgliemeži ēd visu, tie galvenokārt barojas ar augiem, bet labprāt - ar citiem bezmugurkaulniekiem un savas sugas īpatņiem.

Dabas aizsardzības pārvalde ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pakļautībā esoša iestāde, kuras mērķis ir sekmēt vienotas dabas aizsardzības politikas realizēšanu Latvijā, veicot efektīvu Latvijas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju apsaimniekošanu un pārvaldīšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas