Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Kopumā no valsts apbalvojumiem atteikušās 17 personas, visvairāk Gunta Ulmaņa prezidentūras laikā

Daugavpils Universitātes profesors parsteidz kolēģus, atsakoties no augsta valsts apbalvojuma

Apbalvojuma cienīgs goda vīrs - tā profesoru Zenonu Indrikovu raksturo kolēģi Daugavpils Universitātē, kas viņu izvirzījuši augstajam valsts apbalvojumam - Atzinības krustam. Bijušais Iekšlietu ministra vietnieks un Policijas akadēmijas ilggadējais vadītājs, negaidīti atsakoties no viņam piešķirtā apbalvojuma, visus pārsteidzis, piektdien vēstīja telekanāls LNT.

Šobrīd Indrikovs ir pasniedzējs Daugavpils Universitātē, un tieši kolēģi bija tie, kas viņu šim augstajam valsts apbalvojumam izvirzīja. Tiesa, lai sagādātu pārsteigumu, tas darīts, Indrokovu par to neinformējot.

"Viņi aprakstīja Indrikova bagāto profesionālo mūžu, ko viņš veltījis Latvijai, tai skaitā minēja viņa lomu Iekšlietu ministrijas aizstāvībā barikāžu laikā, OMON uzbrukuma laikā. Arī faktu, kas ir vispārzināms, ka viņš ir viens no tiem, kas dibināja Policijas akadēmiju, ko arī ilgstoši vadīja, tāpēc mēs ar lielu cieņu lēmām," stāsta Ordeņu kapitula kanclere Kārina Pētersone.

Ordeņu kapituls īsi pēc lēmuma par Atzinības krusta piešķiršanu saņēma Indrikova iesniegumu, ka viņš no apbalvojuma atsakās. Nekas cits neatlika, kā izpildīt Indrikova vēlmi un viņam piešķirto apbalvojumu atņemt.

Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis uzskata, ka jebkuram cilvēkam ir tiesības būt izvirzītam un ir tiesības atteikties no šī valsts apbalvojuma, lai kādi arī motīvi būtu. "Ja man vajadzētu raksturot vienā vārdā profesoru, teiktu - goda vīrs. Ja profesors ko dara, tad dara labi vai nedara (vispār). Domāju, ka šajā gadījumā tā ir līdzīga situācija - ja profesoram bija kāds iemesls, tas bija pamatots, un šis lēmums ir izsvērts," spriež Barševskis.

Atteikuma iemeslu Indrikovs nav izpaudis ne saviem augstskolas kolēģiem, ne Ordeņu kapitulam.

"(Iesniegumā) viņš tā ļoti kautrīgi minēja, ka viņam nav nekādu citu nopelnu kā tikai tēvijas mīlestība, un par to jau neapbalvojot. Tādā paradoksālā kārtā mūsu lēmums bija formulēts - par tēvijas mīlestību un mūžu, kas veltīts tēvzemei. Tāpēc bija tik ļoti bēdīgi. Iemesli man nav zināmi. Es vienīgi ar sievišķīgu intuīciju sapratu, ka viņam kaut kas sāp no tā, kas noticis viņa profesionālā mūža laikā, un viņš tām sāpēm nav ticis pāri," stāsta Ordeņu kapitula kanclere Pētersone.

Arī bijušie kolēģi no iekšlietu sistēmas norāda, ka Indrikovs arī jau agrāk esot attiecies no virzīšanas dažādiem apbalvojumiem. Telekanālam LNT ar pašu Indrikovu neizdevās sazināties. Profesors ar Daugavpils Universitātes starpniecību aicinājis sabiedrību respektēt viņa lēmumu.

Līdzšinējā statistika par valsts apbalvojumu piešķiršanu atklāj, ka kopumā no valsts apbalvojumiem atteikušās 17 personas. Visvairāk - Gunta Ulmaņa prezidentūras laikā, kad no piešķirtā valsts apbalvojuma atteikušās 12 personas.

Top komentāri

Endzeliņš
E
Viņš nevis pārsteidz kolēģus, bet izbrīna...
Jorens
J
Ko nu kolēģi tik muļķīgi rīkojas, nesaskaņojot savas vēlmes ar Indrikovu... Praktiski sagādāja viņam nepatīkamus mirkļus.
viesis
v
Žēl. Indrikova kungs tiešām ir pelnījis apbalvojumus. Bet nu, ja jau viņš tā izlēma, tad tā ir jābūt. Bet tiem klauniem, kuri te rejas un kuru vienīgās patriotisma izpausmes ir gānīšanās interneta komentāros, protams, nesaprast, ko nozīmē pašcieņa un godīgums.....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas