Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija
"Nozare kārtējo reizi pārliecinājās, ka nevar rēķināties ar politiķiem"

Deja ar cenām un solījumiem

Šogad pārtikas nozari skāruši gan globālie procesi, kas ietekmējuši graudu un piena cenas, gan Latvijas politiķu centieni mainīt normatīvos aktus, neņemot vērā industrijas viedokli un neturot iepriekš dotos solījumus. Tā 2016. gadu nozarē laikrakstam Dienas Bizness vērtē Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

Pārtikas ražotāju kritika attiecas uz Dabas resursu nodokļa palielināšanu, jo iepriekš tika solīts nodokļus necelt, "bulciņu kariem", kur tika pieņemts lēmums, ignorējot uzņēmēju iebildes (pašlaik ir parādījusies cerība, ka tiks panākts kompromiss, kas apmierina visas iesaistītās puses), kā arī plāniem aizliegt alus tirgošanu divu litru PET iepakojumā un alkoholisko dzērienu reklāmas ierobežojumiem.

"Nozare kārtējo reizi pārliecinājās, ka nevar rēķināties ar politiķiem, jo bieži vien viņi savu viedokli veido, balstoties uz savu personīgo pieredzi, nevis objektīviem rādītājiem – datiem, kā arī konkrēto jautājumu skata ļoti šauri, neaptverot, kā attiecīgais lēmums var ietekmēt citus būtiskus aspektus. Tas ražotājus satrauc, jo šāda neprognozējamība kļūst problemātiska uzņēmumiem, kuri šobrīd balansē uz rentabilitātes robežas," uzsver Šure.

Atskatoties uz notikumiem, kas 2016. gadā ietekmējuši nozari, Šure kā pirmo min vēl Krievijas embargo radītās sekas. Tādēļ aizvadīto gadu pārtikas nozarē varētu raksturot arī kā jaunas attīstības sākumu pēc embargo radītā satricinājuma. Arvien vairāk pārtikas uzņēmumu ir atraduši jaunus noieta tirgus, investējuši inovatīvu produktu ražošanā un tehnoloģiju ieviešanā, arī darbinieku apmācībā. Tādējādi var prognozēt, ka pārtikas nozares eksporta apjomi pakāpeniski turpinās palielināties.

Latvijas ražotāji smagi izjūt milzīgo konkurenci gan pašmāju, gan ārvalstu tirgos. "Par to liecina gan pilnīgi neprognozējamais piena tirgus, kur cenas mainās nemitīgi, gan arī ārkārtīgi smagā cīņa par jauniegūto eksporta tirgu noturēšanu un dažādas aktivitātes, kas bija vērstas pret atsevišķiem Latvijas uzņēmumiem, lai ietekmētu viņu konkurētspēju. Kopā ar Zemkopības ministriju aizvadītajā gadā aktīvi veiktas sarunas ar pārtikas tirgotājiem, kuri ir apņēmušies palielināt pašmāju produkcijas īpatsvaru veikalu plauktos. Tāpat parakstījām memorandu ar Aizsardzības ministriju, kas apņēmusies savos iepirkumos izvēlēties vietējos produktus. Ļoti ceram, ka šie nodomi pārvērtīsies arī reālos darbos un šim piemēram sekos arī citi. Pārtikas nozari satrauc arī Zaļais iepirkums, jo tas ir saistīts ar mūsu uzņēmumu konkurētspējas pārbaudi," skaidro Šure.

Visu rakstu lasiet laikraksta Dienas Bizness ceturtdienas, 22.decembra, numurā!

Top komentāri

Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
PĀRPIRCĒJI SMAGI APZOG GAN ZEMNIEKUS ,GAN VALSTI ! UN...NAV NEVIENA KAS TOS PĀRPIRCĒJUS SAĶERTU PIE ROKAS !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas