Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Deputāti: Algu palielināšana valsts pārvaldē jāvērtē kontekstā ar darba efektivitāti

Algu palielināšana valsts pārvaldē jāvērtē kontekstā ar darba efektivitāti un optimizāciju, otrdien pauda vairāki Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti.

Komisija otrdien sprieda par darba samaksas salīdzinājumu līdzvērtīgos amatos tiešās pārvaldes iestādēs un privātajā sektorā, uzklausot Valsts kancelejas pasūtītā pētījuma rezultātus šajā jomā.

Jau iepriekš tika norādīts, ka pētījuma rezultāti liecina, ka atalgojums valsts pārvaldē bieži vien ir zemāks nekā privātajā sektorā strādājošajiem. Pētījuma rezultāti liecināja, ka izteikti kritiska situācija ar atalgojuma līmeni esot augstākā līmeņa vadītājiem - vidējā mēnešalga ir tikai 36% no līdzīgas vērtības amatiem privātajā sektorā. Nākamā kritiskā grupa ir vidējā līmeņa vadītāji - vidējā mēnešalga nesasniedz 50% no līdzīgas vērtības amatiem privātajā sektorā - un augsta līmeņa eksperti, īpaši informācijas tehnoloģiju speciālisti, inženieri, privātpersonu kontrolētāji un citi, iepriekš informēja Valsts kancelejas pārstāvji.

Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra (ZZS) atgādināja, ka informatīvais ziņojums saistībā ar atalgojumu valsts pārvaldē valdībā jāiesniedz līdz šā gada beigām. Tomēr jau tagad sākta problēmu risināšana, piemēram, pārskatot Valsts ieņēmumu dienesta darbinieku atalgojumu, piebilda politiķis.

Deputātiem bija vairāki jautājumi par veikto pētījumu, piemēram, Kārlis Krēsliņš (NA) vaicājis, vai tika vērtēta arī darba "morālā puse", Artuss Kaimiņš (KPV LV) interesējās par pētījuma izmaksām. Valsts kancelejas pārstāvji skaidroja, ka pētījums izmaksājis 15 000 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Pēc Kaimiņa vārdiem, "nevienam nav noslēpums, ka ierēdņu skaits ir pārāk liels", amati un funkcijas tiek dublētas. Tāpēc, pēc deputāta domām, šajā jomā jāveic optimizācija.

Arī komisijas vadītājs Andris Bērziņš (ZZS) pauda, ka lielā mērā algu palielināšana valsts pārvaldē ir atkarīga no tā, kā tiks optimizēts darbs.

Komisijas vairākums otrdien arī atbalstīja termiņa pagarināšanu informatīvā ziņojuma iesniegšanai saistībā ar to, ka pētījums par atalgojuma salīdzinājumu bija aizkavējies.

Kā ziņots, Saeima pagājušajā nedēļā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz pilotprojekta īstenošanu Valsts ieņēmumu dienestā, paaugstinot atalgojumu iestādes "atslēgas cilvēkiem".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas