Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Desmitiem kilometru ceļā, lai būtu darbs

Aptuveni 60 kilometru Inese un Olga katru darba dienu pavada ceļā, jo tuvāk mājām darbu atrast nav izdevies. Abas ir no Rēzeknes, kur jūlijā reģistrētā bezdarba līmenis bijis 15,3%, kamēr Latgales reģionā kopumā - 17,8 %, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Lai situāciju uzlabotu un pastāvētu lielākas iespējas doties strādāt arī uz blakus esošajām pilsētām, ceturto gadu Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) cilvēkam sākumā sniedz atbalstu transporta vai dzīvojamās telpas īres izdevumiem. Skatoties uz kopējo bezdarbnieku skaitu, rādītāji nav ļoti labi, bet kopumā ideja esot attaisnojusies.

Inese Sīle šobrīd strādā Viļānos - 28 kilometrus no Rēzeknes, katru dienu braucot mājās pie ģimenes. Tieši ceļa izdevumiem sanāk atvēlēt NVA sniegto atbalstu. Tuvāk mājām darbu nav izdevies atrast. Trīs mēnešus sieviete intensīvi sūtījusi pieteikumus uz vairākām vakancēm, taču nav saņēmusi atbildi. Riskējusi un meklējusi iespējas arī Viļānos, jo no iepriekšējās darba pieredzes - tirdzniecības pārstāve Latgales reģionā - blakus novadu jau iepazinusi. Tagad viņa strādā SIA Acoustic Power Lab par biroja administratori. Ja atbalsta nebūtu bijis, Inese rēķinātu, vai darbs tālāk no mājām atmaksājas, tomēr pieļauj, ka tāpat dotos strādāt, jo bez darba ir grūti. Šonedēļ gan būs pagājuši noteiktie četri mēneši, kad saņemta kompensācija par ceļa izdevumiem, bet ar darba devēju panākta vienošanās - būs darbi, ko Inese varēs darīt no mājām, uz Viļāniem nemaz nebraucot.

Uz Viļāniem no Rēzeknes dodas strādāt arī Olga Višņakova, taču mobilitātes atbalstu jau kādu laiku nesaņem - programmā bija iesaistīta gada sākumā. Pēc tam, kad gadu nav varējusi atrast darbu Rēzeknē, tas izdevies Latgales ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacijā, kur viņu labprāt pieņēmuši par grāmatvedi. Olgai šobrīd ir vairāk nekā 50 gadu, grāmatvedība visu laiku bijusi viņas joma, tāpēc ir pārsteigums, ka savā pilsētā iespēju nav bijis. Viņa saka, ka ir tajā vecumā, kad sevi var veltīt darbam, bērni ir izauguši, var uzņemties lielāku atbildību. Tāpēc arī pēc četriem mēnešiem, kad NVA atbalsts beidzies, Olga pat nav apsvērusi iespēju darba attiecības pārtraukt. Viņa neslēpj, ka 400 eiro četriem mēnešiem Rēzeknes pusē ir liela nauda, bet arī tagad var tikt galā, jo šajā laikā jau ir iestrādājusies, turklāt palīdz dzīvesbiedrs, bez kura būtu grūtāk. Strādāt gan noteikti grib, jo darbs patīk.

Jūlija sākumā NVA uzskaitē bija 78 164, bet jūlija beigās - 77 425 bezdarbnieki, līdz ar to reģistrētā bezdarba līmenis valstī jūlija beigās bija 8,3%. Zemākais Rīgas reģionā - 5,3%, bet augstākais Latgales reģionā - 17,8%. Kurzemē reģistrētā bezdarba līmenis jūlijā bija 10,3%, bet Vidzemē - 8,7% un Zemgalē - 7,7%. Vienlaikus jūlija beigās NVA datubāzē bija reģistrētas 6727 brīvas darba vietas.

Lai gan Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis ir tikai 5,1% un liela daļa brīvo darba vietu ir tieši tur, NVA atbalsts ir vērsts uz reģionālo mobilitāti. Kā Dienai skaidro NVA Pakalpojumu departamenta Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Tatjana Juškāne, tas ir veids, kā cilvēkiem darbu atrast tepat Latvijā un nedoties uz ārzemēm, savukārt tie, kuri vēlas iespējas atrast Rīgā, to visbiežāk izdara paši. Jārod iespēja, lai cilvēki paliktu arī reģionos.

Visu žurnālistes Annas Strapcānes rakstu Desmitiem kilometru ceļā, lai būtu darbs lasiet otrdienas, 16.augusta, laikrakstā Diena!

Top komentāri

sventa
s
Tad nu gan milzīgs gabals.Tā katru dienu puse Jelgavas,Siguldas,Ogres cilvēku uz darbu brauc.zinu Talsiniekus,Tukumniekus,pat ventspilniekus kas uz Rīgu katru dienu brauc uz darbu.atradušas par ko čīkstēt.Visa Latvija,lauku ļaudis,to dara katru dienu,lai būtu darbs.
Jo
J
Viss ir atkarīgs no algas, zem EUR700 uz rokas vispār strādāt nav izdevīgi (ir kaitīgi).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas