Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Divi parki, divas politikas

Kamēr Gaujas nacionālā parka (GNP) administrācija vēl plāno grozīt parka likumu, lai novērstu dabas liegumu apbūvi un saimniecisko darbību novirzītu uz parka neitrālo zonu, Ķemeru nacionālā parka (ĶNP) noteikumos jau piecus gadus ir iestrādāts aizliegums zemes transformācijai liegumos, tādējādi liedzot uzsākt būvniecību. Par spīti noteikumu dažādībai, Vides ministrija (VM) neiejaucas, uzskatot, ka parku administrācijas darbojas labi.
Ķemeros aizliegts transformēt zemi, būvēt nevar, Gaujas parkā jāpierāda tikai, ka būvniecība nebojā dabisko ainavu

Diena jau ziņoja, ka GNP dabas liegumā Ķiržu ezers izbūvēts desmit ēku komplekss aptuveni hektāra lielumā. Būvdarbu sākšanai ezera krastā izcirsti koki, no ezera izrautas niedres un to vietā pludmales izveidei uzbērtas smiltis. Zaļo gaismu tam devis gan pats parks, gan Valsts vides dienesta (VVD) Valmieras nodaļa. GNP atzina, ka dabiskā ainava nav cietusi, kā arī to, ka būvlaukumā nav konstatētas īpaši aizsargājamas sugas. VVD, pārbaudot izsniegtās atļaujas, secinājis, ka ēku īpašniece gan uzbūvējusi vairāk, nekā ļauts, taču amatpersonas atļaujas izsniegušas likumīgi.

Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) Dienai norādīja, ka viņš arī turpmāk izmantos savas tiesības ierosināt pārbaudes par kādu konkrētu gadījumu, tajā pašā laikā uzsverot, ka kopumā nacionālo parku administrācijas darbojas efektīvi. Esošā dabas aizsardzības sistēma ir pierādījusi savu efektivitāti, tādēļ arī turpmāk lēmumu par būvniecības atļaušanu pieņems konkrētā administrācija, ir visas Vides ministrijas (VM) nostāja. VM arī uzsver, ka likumi atļauj būvniecību neitrālajās zonās, kā arī zonās ar atsevišķi noteiktiem ierobežojumiem un saskaņošanas procedūru.

Tiesa, patlaban visā GNP teritorijā ir tikai viens dabas liegums, kam ir izstrādāts dabas aizsardzības plāns — Ungura ezers. Pārējiem liegumiem šādu atsevišķu ierobežojumu nav, darbību tajos regulē vispārīgās parka nostādnes par ekosistēmas līdzsvara un dabiskās ainavas aizsardzību, un, kā liecina Ķiržu gadījums, būvniecībai tas var nebūt šķērslis.

Viensētu, ne vairāk


ĶNP atzinumu sagatavošanas sektora vadītāja Kristīne Vilciņa sarunā ar Dienu uzsvēra, ka GNP teiktais par normatīvo aktu trūkumu neatbilst patiesībai. Valdības noteikumi par zemes transformāciju aizliedz šo procedūru īpaši aizsargājamos biotopos un virknē citu gadījumu. "ĶNP noteikumi dabas liegumos aizliedz zemes transformāciju ārpus parka dabas aizsardzības plānā norādītajām vietām, kas nepieļauj jaunu būvniecību" pastāstīja K.Vilciņa, paskaidrojot, ka dabas liegumā ierādītas vietas, kur būvniecība ir atļauta. "Šādi izņēmumi ir paredzēti, taču dzīvē tie līdz šim nav pielietoti. Vienīgi parka infrastruktūras, putnu vērošanas torņu un barotņu celtniecībai," norāda K.Vilciņa. Dabas liegumā zemes transformācija nav vajadzīga būvniecībai uz vecajiem pamatiem. "Pagaidām ir viens tāds gadījums, arhīvā kāds saņēma izrakstu par kādreizējo viensētu," pastāstīja K.Vilciņa. To atļaus atjaunot sākotnējā izskatā.

ĶNP dabas aizsardzības plāni nav saistoši, un parka teritorijā esošās pašvaldības, izstrādājot teritorijas plānojumu, tos var ņemt vērā, taču var to nedarīt. Piemēram, kompromisa meklējumi ar Lapmežciema novada domi plānojuma izstrādē nav vainagojušies ar panākumiem, tiek izstrādāta jau otra tā redakciju. Smārdes un Salas pagastu plānojumi ir saskaņoti ar parku. "Ja teritorijas plānojuma nav, ārpus esošajiem pagalmiem nevar uzsākt būvniecību arī parka neitrālajā zonā," skaidro K.Vilciņa.

Ko aizsargā?


"ĶNP, iestrādājot parka noteikumos punktu par transformācijas aizliegumu, ir stipri priekšā GNP dabas aizsardzībā no apbūves," atzina GNP administrācijā. GNP atļauju daļas vadītājs Jānis Krūmiņš pastāstīja, ka patlaban parka administrācija apspriež būvniecības ierobežošanu. Tiesa, kā Diena jau rakstīja, Ķemeru kolēģu bardzība pret būvēties gribētājiem izsaukusi asu parka privāto zemes īpašnieku reakciju, kuru neapmierina kompensācijas.

Vai GNP vadība, mainot politiku, arī nebaidās no protestiem? "GNP zeme nav tik dārga kā Jūrmalas apkaimē, mūsu gadījumā tāds iznākums ir maz ticams," sarunā ar Dienu uzsver J.Krūmiņš. VM atzīmē, ka šādos konfliktos ir parka administrācijas pusē.

Par VM pausto, ka katra aizsargājama dabas teritorija ir izveidota ar atsevišķu mērķi, J.Krūmiņš izsaka izbrīnu — viņaprāt traktējums neatbilst šodienas reālijām. "Turpmāk neattaisnosies katram dabas liegumam rakstīt savus mērķus," skaidro J.Krūmiņš, norādot, ka ĶNP veikums to formulēšanā ir apsveicams, taču GNP šādu pieeju nepārņems. Noteikumu izstrāde katram liegumam aizņemtu gadus, taču parka administrācija būvniecības ierobežošanu uzskata par neatliekamu pasākumu. J.Krūmiņš atgādina 1999.gada notikumus, kad likumu trūkuma dēļ GNP notika masveida cirte. Problēmu atrisināja, paplašinot parka likuma cirtes ierobežojumus. Arī būvniecību dabas liegumos GNP ierobežos, grozot parka likumu. Patlaban GNP likumā būvniecību ierobežo vien dabiskās ainavas un reto augu un dzīvnieku sugu aizsardzības noteikumi.

  • Gaujas nacionālais parks ir lielākais pēc platības no četriem Latvijas nacionālajiem parkiem, tā platība ir 917,45 km2. No tiem 4% veido parka dabas rezervāta zona, dabas liegumi aizņem 31%, parka lielāko daļu veido ainavu aizsardzības zona — 44%, kultūrvēsturiskā zona aizņem atlikušos 3% parka platības.

  • Ķemeru nacionālais parks ar 406,92 km2 ir trešais pēc platības aiz šogad Latgalē dibinātā Rāznas nacionālā parka. Dabas rezervāta zona veido 6% ĶNP, lieguma zona — 52%, ainavu aizsardzības zona izveidota 38% parka teritorijas, atlikušos 4% aizņem neitrālā zona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

No pirmdienas gaidāmi nokrišņi

No pirmdienas mākoņu daudzums palielināsies, pirmdien dienas laikā daudzviet uzlīs, liecina sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas