Laika ziņas
Šodien
Migla

Dombrovskis: Baltijas valstis var īstenot Visaginas AES projektu arī bez Polijas līdzdalības

Baltijas valstis var īstenot Visaginas atomelektrostacijas projektu arī bez Polijas līdzdalības, piektdien žurnālistiem Briselē atzina Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Viņš atgādināja, ka pagājušajā nedēļā apmeklēja Visaginu, lai uz vietas iepazītos ar paredzamo atomstacijas būvniecības vietu un ar Lietuvas premjeru pārrunātu visus ar projektu saistītos jautājumus. "No mūsu puses, protams, svarīgs jautājums bija šā projekta konkurētspēja un konkurētspējīga elektroenerģijas cena NordPool tirgū, un atbilstoši tiem aprēķiniem, kas mums tika prezentēti, šis nosacījums tiek nodrošināts. Līdz ar to mēs arī apstiprinām Latvijas interesi turpināt piedalīties Visaginas projektā," teica premjers.

Dombrovskis sacīja, ka bija paredzēta arī Polijas līdzdalība projektā. "Tajā pašā laikā, ja mēs paskatāmies šā projekta jaudas, kas ir aptuveni 1300 megavatu, sadalot šo apmēru starp trim Baltijas valstīm, šo projektu ir iespējams realizēt arī triju Baltijas valstu ietvaros. Tā kā šeit ļoti lielas problēmas nav, jo arī poļi jau iepriekš sarunās norādīja, ka viņi šā projekta jaudu vērtē nedaudz par zemu savām vajadzībām. Šajā gadījumā tiek būvēts viens jauns reaktors ar jaudu, kas acīmredzot Polijai ir bijusi nepietiekama, bet tā pilnībā nodrošina tās vajadzības, kas ir Baltijas valstīs," klāstīja valdības vadītājs.

Jau vēstīts, ka Polija piektdien paziņoja, ka nolēmusi apturēt dalību Visaginas AES projektā, atsaucoties uz nelabvēlīgiem apstākļiem un citiem svarīgiem projektiem.

Lietuva plāno uzbūvēt jauno AES valsts ziemeļaustrumu pilsētā Visaginā, kur atrodas arī apturētā Ignalinas AES. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī Latvija un Igaunija, kā arī bija plānota Polijas līdzdalība. Sagatavošanās darbus jaunās AES būvei ir iecerēts sākt nākamgad, bet būvniecību ‒ 2014.gadā. Plānots, ka jaunā AES sāktu darboties 2020.gadā.

Pašlaik Lietuva risina sarunas ar Japānas un ASV korporāciju Hitachi-GE Nuclear Energy par investīcijām jaunajā AES. Plānots, ka šā gada beigās vai nākamā gada sākumā tiks noslēgts akcionāru līgums un koncesiju līgums. Hitachi-GE Nuclear Energy, kas jūlijā tika izraudzīts par Visaginas AES stratēģisko investoru, jau ir sācis darbu pie AES tehniskā projekta, kurš ir saņēmis arī Japānas ekonomikas, tirdzniecības un rūpniecības ministra Jukio Edano atbalstu.

Tiek lēsts, ka jaunās AES būvniecība izmaksās apmēram piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu).

Saskaņā ar Lietuvas un Eiropas Savienības vienošanos 2009.gada 31.decembrī tika apturēta Ignalinas AES, jo ES šajā spēkstacijā izmantotos padomju laika RBMK tipa reaktorus uzskata par nedrošiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas