Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dubultojies pieteikumu skaits eParaksts mobile saņemšanai

Līdz ar ārkārtējas situācijas izsludināšanu valstī, kā arī noteiktajiem kontaktēšanās ierobežojumiem, šonedēļ dubultojies pieteikumu skaits mobilās lietotnes eParaksts mobile saņemšanai, kas nepieciešama, lai iedzīvotāji varētu parakstīt dokumentus ar pašrocīgu drošu elektronisko parakstu , kā arī, saņemot e-pakalpojumus, apliecināt identitāti ar tādu pašu juridisko spēku kā klātienē uzrādot personu apliecinošu dokumentu. Tāpat dubultojies sniegto konsultāciju skaits, informē Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs, kas valstī nodrošina droša elektroniskā paraksta un e-Identitātes pakalpojumus.

Līguma slēgšana eParaksts mobile lietošanai šobrīd pieejama tikai attālināti – parakstot to ar eID karti vai saņemot ar bezmaksas kurjeru.

Līdz ar lielo pieteikumu skaitu, iedzīvotājiem jārēķinās, ka līdzšinējo 2-3 dienu vietā, eParaksta iegūšana ar kurjera starpniecību  var aizņemt vienu dienu ilgāk nekā parasti. Pēc kurjera vizītes paies aptuveni diennakts līdz pakalpojums tiks aktivizēts. LVRTC aicina iedzīvotājus atbildīgi izvērtēt savu veselības stāvokli pirms kurjera uzaicināšanas. eParaksts mobile līguma parakstīšana nav iespējama bez kontakta starp kurjeru un eParaksta saņēmēju, tāpēc personas, kuras atrodas karantīnā, LVRTC aicina nogaidīt 14 dienas un tikai tad pieteikties eParaksts mobile saņemšanai.

Personas, kuras līgumu par eParaksts mobile lietošanu parakstīs ar eID karti, nekavējoties varēs uzsākt lietotnes izmantošanu. Lai parakstītu līgumu ar eID karti, kartē ir jābūt aktivizētai eParaksta funkcionalitātei, kā arī personai ir jāzina kartes PIN informācija, kas tika izsniegta reizē ar karti. Tāpat nepieciešams kartes lasītājs. Par to, vai kartē ir aktīvi eParaksta sertifikāti, persona var pārliecināties pati, izmantojot bezmaksas programmu eParakstītājs 3.0 (Pamācība pārbaudei pieejama, klikšķinot šeit).

Lai saņemtu eParaksts mobile, portālā eParaksts.lv jāaizpilda pieteikums eParaksts mobile saņemšanai, ievadot prasītos datus. Tiks sagatavots līgums, un persona to varēs apskatīt un parakstīt ar eID karti vai saņemt ar kurjeru. eParaksts mobile saņemšana un lietošana ir bez maksas.

Ja persona vēlēsies parakstīt dokumentus viedtālrunī, būs jālejupielādē otra mobilā lietotne eParakstsLV, kas nodrošina pamatfunkcionalitāti eParakstītu dokumentu apritei – dokumentu parakstīšanu, parakstīto dokumentu pārbaudi un nosūtīšanu adresātam, izmantojot viedtālruņu populārākās komunikācijas lietotnes un e-pastu. Arī šī lietotne ir bez maksas, un tās lietošanai nav nepieciešama līguma slēgšana.

Ja nepieciešama konsultācija vai palīdzība, lai uzsāktu eParaksta lietošanu, to var saņemt darba dienās laikā no plkst. 8 līdz 20 pa tālruni 67108787 vai e-pastu [email protected] .


Kas ir eParaksts?

eParaksts ir pašrocīgs paraksts elektroniskiem dokumentiem, kā arī rīks, kas ļauj apliecināt personas e-identitāti digitālajā vidē. Ar eParakstu parakstītam dokumentiem ir tāds pats juridisks spēks kā ar roku parakstītam papīra formāta dokumentam, savukārt e-Identitātes apliecināšana ar eParaksts mobile vai eID karti ir pielīdzināma personas identitātes pārbaudei klātienē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Kur var izmantot eParakstu?

Ar eParakstu iespējams parakstīt iesniegumus, līgumus, vienošanās, rēķinus un citus dokumentus, kas līdz šim tika parakstīti papīra formāta.

Tāpat ar eParakstu iespējams  attālināti saņemt visus Latvijas Zvērinātu notāru sniegtos pakalpojumus, kā arī veikt ar uzņēmējdarbības organizēšanu saistītas darbības LR Uzņēmumu reģistrā.

Iespēja apliecināt e-Identitāti ar eParaksta rīkiem integrēta virknē  komersantu portālu, kā arī pieejama vairāk nekā 40 valsts portālos, kur integrēts valsts vienotais identitātes apliecināšanas modulis Latvija.lv ar tajā esošajām eParaksta e-Identitātes apliecināšanas iespējām.

e-Identitātes apliecināšanas iespēja integrēta portālos Latvija.lv un VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā, Latvijas Bankas kredītu reģistrā, portālā www.ePakalpojumi.lv un www.rekini.lv, apdrošināšanas kompāniju www.balta.lv, www.bta.lv, www.seesam.lv un www.ergo.lv klientu apkalpošanas portālos, sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju portālos  www.gaso.lv, www.elektrum.lv, AS Sadales tīkls portālā, trīs AS Latvijas Gāze interneta vietnēs - un https://e-pakalpojumi.dabasgaze.lv/ un https://ligumi.lg.lv, SIA Latvijas Mobilais telefons klientu portālā , Autortiesību un komunicēšanas konsultācijas aģentūra / Latvijas autoru apvienība interneta vietnē, www.lursoft.lv, portālos www.Manabalss.lv un https://parvaipret.lv/, Pirmais slēgtais pensiju fonds un Creditreform klientu portālos, kā arī namu apsaimniekotāju Jelgavas nekustamā īpašuma pārvaldes portālā ,  Ogres namsaimnieks portālā, AS Lāču nami un Ordo Property e-pakalpojumu vietnēs, www.Dalder.lv, kā arī citviet.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas