Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Dzelzceļa avārijas sekas likvidēs vēl divas trīs dienas, zaudējumi nav aplēsti

Svētdien turpinās sliežu atjaunošana netālu no Ventspils pilsētas centra,_ _kur sestdien no rīta avarēja vilciens un izcēlās plašs ugunsgrēks. Šovakar tiek atjaunots pasažieru reiss no Rīgas uz Ventspili, kas vakar kursēja tikai līdz pusceļam, bet tālāk cilvēki tika vesti ar autobusiem, savukārt kravas pārvadājumi tiks ierobežoti vēl vairākas dienas. Nepieciešamas divas trīs dienas, lai visu savestu kārtībā, _Dienai _teica Latvijas Dzelzceļa (LDz) preses sekretāre Biruta Sakse.

Ventspils 2 stacijā ir pieci sliežu ceļi, divi no tiem ir stipri cietuši, bet trīs mazāk. Avārijā sadega gulšņi un deformējās sliedes. Ir nepieciešama to nomaiņa 120 metrus garā posmā katrā no sliežu ceļiem. Labošanas darbos ir iesaistīti vairāk nekā 50 darbinieku, kuri turpinās strādāt diennakts režīmā līdz viss būs salabots. Cilvēki turpat uz vietas atpūtas telpā paguļ kādu stundu un pēc tam turpina darbus, stāstīja LDz pārstāve.

Pagaidām vēl nav aplēsti zaudējumi, kā arī nav zināms, cik lielu kompensāciju LDz nāksies maksāt kravu īpašniekiem. B.Sakse svētdien vēl nevarēja nosaukt, cik daudz kravu īpašnieki ir iesaistīti, bet apliecināja, ka Latvijas Dzelzceļš ir gatavs segt visus zaudējumus, kas būs radušies tā vainas dēļ.

Viņa pastāstīja, ka saskaņā ar Eiropas Savienības direktīvu bīstamo kravu pārvadātājiem nepieciešama apdrošināšana vai līdzvērtīgais pasākums. LDz gadījumā ir līdzvērtīgais pasākums – LDZ Cargo ir depozīts Swedbank’ā trīs miljonu eiro apmērā, kas kalpo par garantiju avārijas gadījumos. B.Sakse uzsvēra, ka ne visa krava ir zudusi, taču konkrēti zaudējumi kravu īpašniekiem būs zināmi tikai pirmdiem. Šobrīd droši zināms, ka pilnībā sadeguši naftas produkti no trim cisternām, bet no vairākām tie izsūknēti. Pēc viņas stāstītā, tā ka degviela sadegusi, nav radīts būtisks kaitējums videi.

Valsts Vides pārvaldei vēl nav skaidrs, cik liels dabai nodarīts kaitējums, jo avārijas vietā nav pārbaudīta augsne. Pārvaldes vadītājs Vilis Avotiņš prognozēja, ka videi nebūs nodarīti tik lieli zaudējumi, kā citās dzelzceļa avārijās, jo degviela ir sadegusi vai iztvaikojusi, kā arī avārija notikusi industriālā zonā – dzelzceļa teritorijā. Salīdzinoši ar lielajām avārijām, kad vagoni apgāzās purvā, tā ir vairāk vai mazāk lokāla avārija, vērtēja V.Avotiņš. Pēc sākotnējās informācijas, piesārņojums nav iesūcies augsnē, jo gruntūdeņu līmenis tagad ir augsts. “Gaisā aizgāja liels emisijas daudzums, kas tiks aprēķināts,” norāda Vides pārvaldes vadītājs. Atgādinām, ka naftas produktu degšanas laikā, gaisā bija milzīgi melni dūmu mākoņi. Vides sanācija būs jāveic LDz, kas pasākumu plānu vides speciālistiem apstiprināšanai iesniegs pirmdien. Pagaidām ir pāragri spriest, vai un cik liela zaudējumu piedziņu vides inspektori varētu prasīt no uzņēmuma.

Jau ziņojām, ka sestdien netālu no Ventspils ap desmitiem no rīta sadūrās divi vilciena sastāvi, kuru cisternās bija naftas produkti. Braucoša dīzeļdegvielas sastāva lokomotīve ietriecās stāvošā sastāvā, kura cisternās bija benzīns. Sadursmes rezultātā izcēlās ugunsgrēks. Aizdegās lokomotīve, kā arī no sliedēm noskrēja trīs stāvošā sastāva degvielas cisternas, vēlāk izraisot vēl citu cisternu aizdegšanos. Uguns stabs un melni dūmi bija redzami vairāku kilometru attālumā. Avārijas vietā atrasti divi bojāgājušie, kuru personības tiek noskaidrotas. Iespējams, ka tie ir vilciena mašīnisti. Ventspils pilsētas iedzīvotājiem avārija draudus neradīja un evakuācija netika veikta.

Dzelzceļa policijas pārstāve Dzintra Dzene nesolīja ātrus avārijas iemeslu izmeklēšanas rezultātus. Lietā pasūtītas ekspertīzes, kas būšot ilgstošs process. Iespējams, ka vilciens pabraucis garām sarkanajām signālgunīm, tomēr “tas ir tikai pieņēmums pēc sākotnējās informācijas un neko simtprocentīgi pašlaik vēl apgalvot nevaram”, sacīja Dz.Dzene.

(papildināta ar 5.rindkopu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI UN SKATIES

Dzelzceļa negadījumā Ventspilī divi bojāgājušie

FOTO: Ugunsgrēks Ventspils pievārtē

FOTO: ugunsgrēks Ventspilī lokalizēts (lasītāja foto)

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas