Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Dzērveņu un melleņu platības līdz šim pārziemojušas labi

Dzērveņu un melleņu platības līdz šim Latvijā ir pārziemojušas labi, kā arī vīnogulājiem laika apstākļi pagaidām neskādē, aģentūrai LETA pauda aptaujātie nozares eksperti.

Latvijas Augļkopju asociācijas valdes locekle un ogu pārstrādātāja Very Berry valdes priekšsēdētāja Gundega Sauškina aģentūrai LETA teica, ka patlaban dzērvenēm ir ideāli ziemošanas apstākļi.

Pēc viņas sacītā, Alūksnē, kur atrodas Very Berry dzērveņu audzēšanas platības, zemi sedz bieza sniega kārta. Arī citviet, kur ir mazāk sniega, problēmu līdz šim nav bijis. Tik stipra sala, kas dzērvenājiem kaitētu (gaisa temperatūra vismaz nedēļu temperatūra turas ap -25 grādiem), līdz šim nav bijis.

Viņa piebilda, ka līdz šim dzērveņu un melleņu platībām ziemošanas apstākļi ir bijuši labāki nekā pagājušajā gadā. "Pagājušajā gadā bija stipri sliktāki apstākļi, un arī pavasaris "iegrieza" dzērveņu audzētājiem, jo bija karsts un zeme vēl joprojām bija sasalusi," atminējās Sauškina. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka dzērveņu audzētājiem izšķirošas būs februāra beigas un marts, kad pēc pieredzes var uznākt stiprs sals.

Pēc viņas sacītā, arī melleņu platībām laika apstākļi līdz šim Latvijā bijuši labi, jo nav bijis tik liela sala, lai tās apdraudētu. Pagājušogad arī mellenēm bija sliktāki ziemošanas apstākļi, jo, piemēram, Alūksnes pusē gaisa temperatūra vienubrīd nokritās līdz pat -31 grādam, kamēr šogad tā nav bijusi zemāka par -22 grādiem. Arī sniegs nav nokusis.

Latvijas Augļkopju asociācijas priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers, kurš ir arī konsultants ābolu, vīna darināšanas un stādu audzēšanas jautājumos, norādīja, ka arī vīnogulājiem laika apstākļi šoziem nav skādējuši. "Pagājušajā vasarā vīnogulāji varēja ļoti labi nobriest un šobrīd pagaidām nekāds apdraudējums nevarētu būt. Lielāko daļu Latvijas klāj diezgan bieza un stabila sniega sega, tāpēc pat to nesasegtos, līdz zemei nolaistos zarus sedz sniegs," sacīja eksperts.

Zilvers piebilda, ka gandrīz visas Latvijā audzētās vīnogu šķirnes iztur -25 grādu salu, bet patlaban sinoptiķi šādas, tik zemas gaisa temperatūras nesola. Līdz ar to vīnogulājus laika apstākļi neapdraud.

Latvijas Augļkopju asociācija apvieno aptuveni lielākos Latvijas augļkopjus. Organizācijas mērķis ir palīdzēt augļkopjiem aktīvi piedalīties viņiem labvēlīgas lauksaimniecības politikas veidošanā, kā arī meklēt iespējas, kur pārdot Latvijā saražotos augļus.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas