Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

E-cigaretes krustugunīs

Pašlaik Latvijā nav e-cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu tiesiskā regulējuma, taču tas jau drīzumā var mainīties - elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumiem varētu piemērot akcīzes nodokli, turklāt, tāpat kā parastajām cigaretēm, noteikt reklāmas un lietošanas ierobežojumus, pirmdien vēstīja laikraksts Dienas Bizness.

Līdz ar likumprojektu tiek pārņemtas Eiropas Parlamenta Padomes direktīvas prasības attiecībā uz minētajiem produktiem. Direktīva ir jāpārņem līdz 2016.gada 20.maijam, _Dienas Biznesam _pastāstīja Veselības ministrijas pārstāve Agnese Gusarova. Viņa gan piebilst, ka šobrīd nav zināms, kad likumprojekts varētu tikt skatīts valdībā.Beztabakas nozares pārstāvji atbalsta nozares noregulēšanu, tomēr arī pārmet ministrijai nekompetenci un nevēlēšanos meklēt kompromisu. Beztabakas nozares asociācijas (BENA) vadītāja Olga Faļenkova uzsver, ka svarīgi nodalīt e-cigaretes un to produktus no tabakas izstrādājumiem. Tomēr, pēc viņas teiktā, Veselības ministrija ir nolēmusi visu "mest vienā katlā", līdz ar to sarunas abām pusēm nevedas. Ministrija norāda, ka likumprojekts kopumā paredz ierobežot elektronisko smēķēšanas ierīču izplatību. Veselības nozares pārstāvju argumenti saistīti arī ar to, ka kvalitātes standartu un atbilstības novērtējuma trūkuma dēļ tirgū nonāk produkti, par kuriem nav apliecinājuma, ka tie ir droši lietošanai. Tāpat bažas raisa tas, ka pieaug e-cigarešu lietošana tieši jauniešu vidū. Ministrija uzsver - izredzes atmest smēķēšanu, lietojot e-cigaretes, ir zemas.Faļenkova norāda, ka nozari nepieciešams sakārtot ar saprātīgu regulējumu, bet uzsver - Eiropas Savienības direktīva jāpārņem tāda, kāda tā ir, nevis ieviešot stingrākus papildu ierobežojumus.VIsu rakstu lasiet laikraksta _Dienas Bizness _pirmdienas, 17.augusta, numurā!

Top komentāri

Gintchlv
G
Atbildot VVZ: Pats lietoju elektronisko cigareti divarpus gadus, saprotu jūsu sašutumu par tiem kas tvaicē blakus cilvēkiem kuriem tas liekas nepieņemami vai nepatīkami. Es cenšos netraucēt citiem ar savu tvaicēšanu, domāju ka lielākais tvaicētāju vairums cenšas citiem netraucēt ar savu tvaicēšanu. Vel tikai piebildīšu ka izelpotajos tvaikos nikotīna praktiski nav,,, Par pašu rakstu pilnībā nevaru spriest, izlasiju tik šo fragmentu. Bet spriežot pēc tā ko izlasiju- Veselības ministrija nav veikusi nekādus izmeklējumus, nav pat palasijuši pieejamos materiālus par tēmu, žēl ka ierēdņi tikai atsēž savas stundas un neiedziļinās lietas būtībā. Šeit varat palasīt informāciju par tvaicēšanu un iepazīties ar pēdējiem pētijumiem pasaules vadošajās labaratorijās: http://vapeforums.lv/f Par atkarību- es nesmēķēju kopš sāku tvaicēt, iespējams ka esmu citā atkarībā, bet manā skatijumā šī nav tik kaitīga, vismaz ar vēzi nesaslimsi... vai ir vērts par to padomāt? Un aizliegt visu ko nesaproti- tad jau arī colas, limpo limonādi un citus dzērienus, nemaz nerunājot par alkoholu, būtu ar likumu jāaizliedz?
Juhans
J
Ja neaizliegs e-cigaretes, kurš tad pīpēs parastās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas