Diena jau vairākkārt rakstījusi, ka pērn, lai bērniem izglītības iestādēs piedāvātu veselīgāku uzturu, tika noteikts pieļaujamais sāls daudzums ēdienā - 0,25 grami sāls uz 100 gramiem gatavā produkta. Tomēr tas radīja problēmas - bērni neēda pusdienas, jo uzskatīja, ka ēdiens kļuvis negaršīgs. Veselības ministrija (VM) saņēma sūdzības no izglītības iestāžu ēdinātājiem. Sūdzību dēļ ministrija izstrādāja grozījumus, palielinot pieļaujamo sāls daudzumu līdz vienam gramam. Tomēr šāda rīcība izsauca vēl lielāku sašutumu vecāku un uztura speciālistu vidū.
Patlaban panākts sava veida kompromiss - pievienotā sāls daudzums gatavajā ēdienā nedrīkstēs pārsniegt 0,4 g uz 100 g produkta. Tas nozīmē, ka ēdienam varēs likt klāt arī mazāk sāls, bet nevarēs pārsniegt noteikto normu, Dienai norādīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.
Biedrības Vecāki par izglītību pārstāve Jana Simanovska uzskata, ka ministrijas lēmumu ir iespaidojis spēcīgs ēdinātāju lobijs. Lai gan viņa piekrīt, ka ir panākts kompromiss, tomēr uzskata, ka lielākais jautājums ir, vai konkrētie uzņēmumi spēj vai nespēj bērniem pagatavot garšīgu ēdienu, izmantojot arī nelielu sāls daudzumu.
Visu rakstu lasiet pirmdienas, 16.decembra, laikrakstā Diena!