Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Eiropā atzīmēs Antibiotiku informācijas dienu

Veselības aprūpes speciālisti uzsver, ka antibiotikas drīkst lietot tikai atbilstoši ārstu norādījumiem un tās nebūtu jālieto vienkāršu elpceļu saslimšanas gadījumos, piemēram, pie saaukstēšanās, klepus utt. Tikpat būtiski antibiotiku iedarbīguma saglabāšanā ir tās lietot stingri pēc ārstu nozīmējuma un atbilstošās devās, rūpīgi lietojot zāles visu ārsta nozīmēto laiku, nevis tikai dažas dienas, kad šķietami uzlabojas pašsajūta. Nepareiza antibiotiku izvēle un lietošana samazina medikamentu iedarbību un paaugstina baktēriju rezistenci, tādējādi radot draudus sekmīgai slimību ārstēšanai ar esošajiem medikamentiem. 18.novembrī Eiropā jau ceturto gadu tiks atzīmēta Antibiotiku informācijas diena, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību mikroorganismu rezistencei jeb noturībai pret antibiotikām. Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) informē, ka atsevišķās Eiropas Savienības dalībvalstīs 15 līdz pat 50% no infekcijām ir noturīgas pret jaunākās paaudzes antibiotikām, kā rezultātā slimības kļūst sarežģītāk ārstējamas.

Latvijā ārpus slimnīcām antibiotiku patēriņš ir zemākais Eiropas Savienībā un līdz ar to baktēriju rezistences rādītāji pozitīvi atšķiras uz lielāko daļu Eiropas valstu fona. Tāpat jāatzīmē, ka situācija ar plaši zināmo meticilīnrezistento Staphylococcus aureus (MRSA) salīdzinot ar 2005.gadu ir ievērojami uzlabojusies, pateicoties stingrajiem piesardzības pasākumiem.

Atzīmējot Antibiotiku informācijas dienu, Veselības ministrija arī adaptējusi latviešu valodā Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra sagatavoto klipu par antibiotiku piesardzīgu lietošanu, kuru plānots izplatīt televīzijām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas