Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 5. jūlijs
Edīte, Esmeralda, Andžejs, Andžs

Eksperts: airBaltic padomes locekļi varēja būt ar nozīmīgāku pieredzi lielu uzņēmumu vadībā

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") padomes locekļi varēja būt ar nozīmīgāku pieredzi lielu uzņēmumu vadībā, savukārt lidsabiedrības jaunā valdes locekle - "airBaltic" operāciju vadības direktore Laila Odiņa būtu laba operatīvās darbības nodrošināšanā, bet ne vadītāja amatā, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja aviācijas eksperts Tālis Linkaits.

Viņš arī norādīja, ka lidsabiedrības reputācijas atjaunošanā liela nozīmē būs jaunieceltajam valdes priekšsēdētājam un prezidentam.

"Tie mērķi, kas kompānijai jāsasniedz - restrukturizācija, savas vietas atgūšana patērētāju apziņā - tie ir nopietni izaicinājumi, līdz ar to svarīgākais ir koncentrēties uz valdes priekšsēža izvēli," skaidroja eksperts.

Viņaprāt, Odiņa būs piemērota pagaidu vadītāja, jo viņai esot visi nepieciešamie starptautiskie sertifikāti, kas nepieciešami aviācijas kompānijas vadītājam Eiropas Savienībā.

"Viņai ir pieredze, strādājusi "airBaltic" ilgus gadus un ir profesionāle šajā jomā, un viņa varētu būt operatīvās darbības direktore arī turpmāk, bet, kas attiecas uz lieliem un stratēģiskiem lēmumiem, nepieciešams cilvēks ar plašāku pieredzi," uzskata Linkaits.

"Latvijā šādus cilvēkus, kuriem ir liela pieredze aviācijā, var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem," norādīja Linkaits, gan atsakoties nosaukt konkrētus uzvārdus. Viņš arī iesaka kompānijas vadītāju meklēt ārpus Latvijas, lai novērstu jebkādas aizdomas par saistību ar ekonomiskajiem un politiskiem grupējumiem vai interesēm, kā arī ņemot vērā aviokompānijas starptautisko biznesa raksturu.

"Es uzskatu, ka ir nepieciešams cilvēks ar plašu starptautisko pieredzi, jo ir jāpārvērtē "airBaltic" starptautiskā biznesa darbība un to kompetenti var izdarīt cilvēks, kas pats ir strādājis aviācijas nozarē," atzina eksperts.

Komentējot faktu, ka potenciālie kandidāti vēlas saņemt tādu pašu atalgojumu kā iepriekšējais vadītājs Bertolts Fliks, viņš norādīja, ka "atalgojuma lielums ir sarunu jautājums un puses nonāks līdz kādam kompromisam".

"Šim jaunajam cilvēkam droši vien ir savs darbs, kurš ir jāpārtrauc, jāielec jaunā vidē, un uzdevumi nav vienkārši, tie prasa lielu darbu un enerģiju," uzsvēra eksperts, piebilstot, ka atalgojums varētu arī nesasniegt 20 000 latu mēnesī, taču "noteikti tas ir liels cipars, kuru Latvijas nodokļu maksātājiem būtu grūti uztvert".

Vērtējot padomes sastāvu, eksperts atzina, ka tā atspoguļo akcionāru struktūru un viņu intereses "Jāsaka, ka būtu vēlama lielāka pieredze tieši lielu uzņēmumu vadīšanā vai pārraudzīšanā, taču akcionāri acīmredzot ir uzskatījuši, ka šo pārstāvju zināšanas ir pietiekamas, " atzina Linkaits.

Valdes loceklis bijušais investīciju baņķieris Vitolds Jakovļevs, visticamāk, esot piemeklēts kā finanšu direktora kandidāts un cilvēks, kurš orientējas biznesā.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" iepriekš informēja Satiksmes ministrijā "airBaltic" trešajam valdes loceklim izvirzītā galvenā prasība ir liela pieredze aviācijā. Trešā valdes locekļa kandidatūra vēl tiek izvērtēta un meklēta gan Latvijā, gan ārvalstīs. Valdes locekli iecels iecels uzņēmuma padome.

Lidsabiedrības padomes priekšsēdētājs Gints Kiršteins biznesa portālam "Nozare.lv" iepriekš norādīja, ka padomē patlaban notiekot diskusijas par to, cik lielam jābūt "airBaltic" valdes priekšsēdētāja atalgojumam. Ka tas būs liels, esot skaidrs, taču, vai tikpat liels kā līdzšinējam vadītājam Bertoltam Flikam, skaidrības neesot.

Kā ziņots, otrdien "airBaltic" akcionāru sapulcē tika ievēlēta jaunā aviokompānijas padome sešu cilvēku sastāvā, savukārt padome ievēlēja divus valdes locekļus.

Starp "airBaltic" akcionāriem parakstīta vienošanās par nosacījumiem pamatkapitāla palielināšanai, Latvijas valstij un BAS lidsabiedrībā ieguldot 153 miljonus eiro (107,1 miljonu latu). Saskaņā ar "airBaltic" akcionāru vienošanos tiek izbeigts valstij neizdevīgais akcionāru līgums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas