Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Energoresursu cenu straujais kāpums: Mainīt radiatoru, māju vai dzīvokli?

Grieķijas iedzīvotāju neapmaksāto elektrības rēķinu apjoms ir sasniedzis vienu miljardu eiro! Ja tā notiktu Latvijā, tad Latvenergo nāktos pārstāt sniegt savus pakalpojumus visiem nemaksātājiem jau stipri pirms tādas summas sasniegšanas. Grieķijā vasarās ir liels gaisa kondicionieru patēriņš, bet mums liels elektrības un gāzes patēriņš ar dārgām enerģijas cenām gaidāms jau šajā ziemā un rudenī. Ko darīt?

Kad Preses klubā man jautāja, ko tagad darīt, es atbildēju: mainīt māju vai dzīvokli! Kāpēc tik radikāli? Tāpēc, ka pat tad, ja šodien iedzīvotājs pasūta granulu katlu vai grib ierakt siltumsūkni, šādas vēlmes realizācija, no naudas samaksas brīža (protams, ja ir nauda), aizņems vairāk nekā 3 mēnešus darba, bet vēl ir saskaņošanas, projekti, atļaujas, piegāde, nodošana ekspluatācijā – tas ir gads! Tātad - 2022. gadā to nevar paveikt! Protams, var un vajag nopirkt eļļas radiatorus vai mēģināt saskaņot gaiss – gaiss siltumsūkni, vai nosiltināt kādu sienu, bet tas ir arī viss, ko var paspēt! Tirgus ir pārslogots ar pasūtījumiem, nav brīvas kapacitātes!

Tāpēc vislabākais risinājums ir mainīt dzīvesvietu, ja dzīvojat pārāk dārgi apkurināmās vai lielās telpās. Ja šodien plāno darījumu, septembrī tas var jau būt pabeigts. Tā ir arī iespēja jaunām augošām ģimenēm (varbūt tām kā daudzbērnu ģimenēm jau šobrīd ir valsts atbalsts) mainīties pret lielāku apdzīvojamo platību un riskēt šo vienu ziemu maksāt dārgāk, bet pamazām sākt sakārtot apkures jautājumus un pēc gada jau atrasties pilnīgi piemērotā mājoklī – tas pirmās iemaksas vietā. Esmu runājis ar cilvēkiem, daži to tiešām gribētu, taču līdz šim tas nav bijis populāri un šādu sludinājumu tāpēc ir maz. Arī tie, kurus spiež kredīti vai ikdienas benzīna izmaksas līdz darbam, labprāt izvērtētu iespējas, bet nav piemērotu sludinājumu!

Dzīvesvietas maiņa, sevišķi radinieku un paziņu starpā, ir tas, ko var izdarīt pat dažu nedēļu laikā, turklāt maiņai ir daudz praktisku ieguvumu darījumā. Pirmkārt, valsts nodevas ir mazākas, mazāki ir arī nodokļi. Otrkārt, var uzlikt ķīlu un iztikt bez bankas finansējuma, nomaksājot dažu gadu laikā tikai atlikušo mājokļa cenas starpību. Tātad, šāds risinājums ir pieejams daudz lielākam cilvēku lokam, nekā tikai tiem, kas gatavojas mājokli pirkt. Treškārt, bezcerīgie sludinājumi “māja ar izpirkuma tiesībām”, kur, jau pašā idejā (māja tūlīt, bet nauda – pēc tam) ir ielikts netaisnīgs risinājums, maiņas gadījumā nozīmē abpusēju izdevīgumu abiem jau šoziem. Savukārt, maksa tad ir tikai par palielināto platību. Šādiem, maziem maksājumiem arī bankām ir vieglāk nākt pretī un tie var notikt. Darījumi ir vieglāk paveicami, nav pirmās iemaksas, jo par tādu kļūst pats maiņas objekts. Un, ceturtkārt, pie šādas inflācijas nav labi vispirms savu nekustamo pārdot un tad meklēt jauno mājokli, jo inflācija var noēst pat 20% no darījumā iegūtās naudas, turklāt, arī nodokļi var apēst šādu darījumu.

Droši vien, šādu maiņu organizēšana pirmkārt būtu mākleru uzdevums, taču arī katrs pats var ielikt savu sludinājumu, lai redzētu, cik daudz no tirgus šajā virzienā ir sakustējies. Būtiski ieguvumi var būt abām darījuma pusēm, bet, ja sludinājumā neparedz maiņas iespēju, tad izskatās, ka tās nemaz nav. Lai nu kā – saules paneļi mūs neglābs rudenī un ziemā, jo saule pie mums vislabāk ražo pavasarī un vasarā. Tāpēc katram pašam jāizvērtē savas iespējas enerģijas neatkarības nodrošināšanai un jārēķina nepieciešamais laiks savu ideju realizēšanai, pie neskaidrībām, vai gāze šogad pietiks - ir laiks pašiem pārskatīt visas iespējas. Bankas Citadele veiktā aptauja rāda, ka mainīties gribētāju ir daudz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kavējas vilcieni Saulkrastu virziena līnijā

Piektdienas pēcpusdienā signalizācijas sistēmas traucējumu dēļ kavējas vilcieni Saulkrastu virziena dzelzceļa līnijā, liecina VAS Latvijas dzelzceļš (LDz) publiskotā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas