Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

ES miljonus pludinās atkritumu pārstrādē

Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu tuvākajos gados plānots novirzīt atkritumu pārstrādes un reģenerācijas attīstībai, bet pastāv bažas, vai iedzīvotāju iebildumi nebremzēs projektu realizāciju, otrdien vēsta laikraksts Dienas Bizness. Jaunajā plānošanas periodā atkritumu saimniecībai pieejami 41,3 miljoni eiro, no kuriem lauvas tiesu – iespējams, ap 35 miljoniem eiro – plānots novirzīt atkritumu pārstrādei un reģenerācijai, bet pārējo – dalītās vākšanas attīstīšanai.

Principā visās pašvaldībās šim pakalpojumam jau šobrīd ir jābūt nodrošinātam, tomēr vēl ir pietiekami daudz vietu, kur jādomā, lai šķirošanas laukumu skaits būtu pienācīgs ar atbilstošiem konteineriem dalītai vākšanai, Dienas Biznesam norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere.Izsludināt pieteikšanos ES naudas izmantošanai varētu nākamā gada otrajā ceturksnī. Šobrīd tiek strādāts pie kritērijiem un prasībām. Savukārt reāla projektu sākšana varētu būt nākamā gada rudenī.Galvenās prioritātes jaunajā plānošanas periodā ir atkritumu sagatavošana atkārtotai izmantošanai, pārstrādei vai reģenerācijai un pārstrādes un reģenerācijas infrastruktūra. Nauda vairs netiks virzīta atkritumu poligoniem, jo tie visi ir izbūvēti atbilstoši ES prasībām. "Šobrīd mēs ejam uz pilnīgi citu domāšanu visā Eiropā – jāapglabā pēc iespējas mazāk un tikai tas, ko nevar pārstrādāt. Vienā dienā to, protams, nevar sasniegt. Ejot šādu ceļu, ir jādomā, kādā veidā maksimāli visu varam pārstrādāt, atkārtoti izmantot, jo ir daudz lietu, kas man vairs nav vajadzīgas, bet kādam citam vēl noder. Labāk, lai tās vēl tiek lietotas, nevis izmestas ārā. Un kā vispār neradīt atkritumus tādā apmērā, kā mēs to darām. Tas prasa uzvedības modeļa un domāšanas maiņu. Līdz ar to ļoti būtiska ir arī sabiedrības izglītošana un informēšana," pauž Vesere.Visu rakstu lasiet 10.februāra laikrakstā Dienas Bizness!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai karsējamā tabaka izspiedīs cigaretes?

Tabakas lietošanai ir tūkstošiem gadu sena vēsture. Neskatoties uz to, ka smēķēšanas kaitīgā ietekme ir vispārzināma, daudzi joprojām turpina smēķēt – pasaulē ir vairāk nekā miljards dažādu tabak...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas