Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Expo – naudas pumpis uzņēmējiem

Jau iztērēti 3,5 miljoni eiro, ieguldīts vairāku desmitu cilvēku darbs, algoti ierēdņi. Viss tam, lai aptuveni hektāru lielā zemesgabalā Itālijas pilsētā Milānā no šā gada maija līdz oktobrim Latvija varētu sevi prezentēt starptautiskajā izstādē World Expo, ceturtdien raksta laikraksts Diena.

Ir izbūvēti paviljona pamati, noslēgti dažādu pakalpojumu līgumi, turklāt, kā Dienai norāda komandītsabiedrībā EXPO MILANO 2015 ietilpstošās SIA Positivus Event pārstāve Elīna Vikmane, neskatoties uz amatpersonu publiskajiem paziņojumiem, ka projekts tikšot apturēts, sagatavošanas darbi nevienu brīdi neesot apstājušies. "No augšas" neesot bijis nekāda rīkojuma vai draudzīgas norādes velti nešķiest enerģiju, jo galīgo valdības lēmumu plānots pieņemt nākamnedēļ. Taču fakts, ka jau iztērēta teju puse no kopējām izmaksām, liek uzdot jautājumu, cik ekonomiski pamatota ir aizvadītā gada nogalē ekonomikas ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) izteiktā iniciatīva ozola formas paviljonu tomēr nebūvēt.

Šāds lēmums nozīmētu ne vien to, ka atbildīgās amatpersonas izmetušas vējā nodokļu maksātāju naudu, bet liktu nolaist galvas ļoti daudziem projektā iesaistītajiem uzņēmējiem. Kumoss ir brangs, un, lai to nezaudētu, daži ir sarosījušies. Piemēram, Šveices būvuzņēmums Adunic AG par veselu miljonu nolaidis cenu un Latvijas paviljonu tagad piedāvā uzbūvēt par diviem miljoniem eiro. Tas iecerēts ozola formā, no koksnes un iemieso Dziedošas ekosistēmas ideju - apmeklētāji varētu izjust Latviju caur koka lapotnes kustību, gaisa plūsmu un skaņām, savukārt paviljona iekšpusē apskatīt un nogaršot Latvijā ražotus produktus.

Projekta mājaslapā Latvijas uzņēmēji joprojām aicināti pieteikties dalībai šajā izstādē un nekas neliecina, ka paviljona varētu nemaz nebūt. Premjere Laimdota Straujuma (Vienotība) pagājušajā nedēļā Dienai norādīja, ka paviljona vietā Latvija būtu jāprezentē citādi - ar "daudz vieglākiem un mazāk izmaksājošiem pasākumiem, demonstrējot Latvijas informācijas tehnoloģiju sasniegumus, kas ir viena no Latvijas prioritātēm". Reklāmists Ēriks Stendzenieks intervijā žurnālam Sestdiena izteica ideju paviljonam atvēlētajā teritorijā apmeklētājus «patīkami pārsteigt ar sēžamo zonu», izvietojot krēslus un uzrakstu "Ir 2015. gads. Iegūglējiet!".

Vikmane šādu ideju skarbi kritizē: "Ideja likt soliņu nozīmē, ka cilvēkam nav izpratnes, kā veidojas valsts reputācija. Pieņemt lēmumu par paviljona nebūvēšanu būtu tas pats, kas nepiedalīties olimpiskajās spēlēs, bet tā vietā aizsūtīt Latvijas izlases tērpos ģērbtas lelles." Jāatzīmē gan, ka EM ar Vikmanes pārstāvēto komandītsabiedrību noslēgusi 3,3 miljonus eiro vērtu līgumu par Latvijas paviljona arhitektonisko un saturisko risinājumu un projekta apstāšanās gadījumā viņiem ietu secen vairāk nekā puse summas. Daļa jau samaksāta par paveiktiem darbiem.

Visu Kristīnas Putincevas rakstu Naudas pumpis daudziem uzņēmējiem lasiet ceturtdienas, 22. janvāra laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas