Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Ar ķieģeļiem rokās pie Saeimas protestē pret plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā

Šorīt pārsimts cilvēki sapulcējās laukumā pie Saeimas ēkas un vēlāk Doma laukumā, lai ar zibakciju Nesaprašanas siena protestētu pret plānotajām izmaiņām autoratlīdzību režīmā, novēroja aģentūra LETA.

Doma laukumā pasākuma dalībnieki no līdzi atnestajiem ķieģeļiem veidoja sienu, kas simbolizējot politiķu nespēju un nevēlēšanos saprast radošajās profesijās strādājošo cilvēku vajadzības. Siena tapusi ap 30 ķieģeļu garumā un dažādā augstumā no dažiem līdz apmēram desmit ķieģeļiem. Pasākuma dalībnieki arī vienojās dziesmās.

Savu skaidrojumu piedāvātajām izmaiņām pasākumā sniedza kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA), kuru kādā brīdī gan pārtrauca policijas aicinājums klātesošajiem ievērot distancēšanās prasības un neapdraudēt sabiedrības drošību. Vaicāts, vai plānots mēģināt Saeimā vēl veikt izmaiņas piedāvātajā regulējumā, Puntulis norādīja, ka turpinās šo jautājumu aktualizēt koalīcijā, lai veiktu uzlabojumus. Ja viņam neizdosies kolēģus pārliecināt, tad ministrs uzsvēra, ka strādās pie kompensējošā mehānisma izveidošanas.

Dziedātāja Olga Rajecka sarunā ar finanšu ministru Jāni Reiru (JV) aicināja ņemt vērā kultūras darbinieku intereses, atgādinot mūziķu dalību barikāžu laikā. Savukārt Reirs norādīja uz to, ka nepieciešams, lai arī kultūras darbiniekiem būtu sociālais nodrošinājums un ka izmaiņas stāsies spēkā nevis uzreiz, bet no 2021.gada 1.jūlija.

Liela daļa no klātesošajiem, atsaucoties organizatoru aicinājumam, ir ieradušies ar dažādu krāsu ķieģeļiem rokās. Kāda no dalībniecēm ķieģeli ietinusi tīkliņa maisā, savukārt kāda cita somā atnesusi ķieģeli arī kolēģei.

Pasākuma pirmā daļa pie Saeimas noritēja samērā klusi, protesta dalībniekiem savstarpēji sarunājoties un sniedzot intervijas masu medijiem.

Akcijas rīkotāji - mākslinieki Kristaps Gulbis un Aigars Bikše - iepriekš skaidroja, ka akciju rīko, jo nav ņemti vērā radošo profesiju pārstāvju protesta vēstulē pret valdības ieceri likvidēt autoratlīdzības speciālo nodokļu režīmu norādītie argumenti un tikšanās laikā ar Kultūras un Labklājības ministriju pārstāvjiem viņi saskārušies ar "absolūtu problēmas neizpratni un nevēlēšanos saprast".

"Rodas sajūta, ka tev priekšā ir nesaprašanas siena. Mēs korekti un godīgi vēstulē brīdinājām par savu apņemšanos dialoga neiespējamības gadījumā atbilstoši Latvijas likumdošanai izrādīt savu sašutumu un neapmierinātību ar valdības iecerētajām likuma izmaiņām. Tas brīdis ir klāt," pasākuma pieteikumā bija akcentējuši mākslinieki.

Pasākums tiek rīkots laikā, kad finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) nodod portfeli ar nākamā gada budžetu Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei (NA). Mākslinieki atzīmēja, ka portfelī atradīsies Ministru kabineta rīkojums par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanas kārtību, kas ietver, viņuprāt "kultūru graujošos lēmumus".

"Šī siena simbolizēs faktisko situāciju valstī, kad valdošā koalīcija ciniski ignorē ievērojamas pilsoņu grupas vitāli svarīgas intereses, norobežojas no tās un ar nepārdomātiem lēmumiem degradē Latvijas kultūru," uzsvēra akcijas rīkotāji.

Pasākuma organizatori zibakcijas laikā Saeimai nodos vēstuli ar priekšlikumiem problēmas atrisināšanai.

LETA jau vēstīja, ka Ministru kabinets 9.okotbrī apstiprināja izmaiņas autoratlīdzības saņēmēju IIN maksāšanas režīmā. Ministru kabineta ārkārtas sēdē izskatīja Finanšu ministrijas sagatavotus grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli".

Likumprojekts paredz veikt izmaiņas līdzšinējā autoratlīdzības ienākuma saņēmējam piemērotajā IIN maksāšanas režīmā. Tā mērķis ir samērīga nodokļu sloga uzlikšana autoratlīdzības ienākumam, kā arī nodokļu - IIN un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) - režīma vienkāršošana.

Likumprojekts paredz, laika periodā no nākamā gada 1.jūlija līdz 31.decembrim piemērot īpašu nodokļa maksāšanas režīmu autoratlīdzības saņēmējiem, kuriem atlīdzību izmaksā ienākuma izmaksātājs, kas nav mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma organizācija, un kuri nav reģistrējuši saimniecisko darbību.

Nākamā gada otrajā pusgadā personai, kas saņem autoratlīdzību un nav reģistrējusi saimniecisko darbību, ienākuma izmaksātājs ietur nodokli 25% apmērā, no kura 80% tiek novirzīti VSAOI, bet 20% - IIN.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas