Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

FOTO: Gauja izskalo ceļus un gāž kokus

Liels koku sanesums izveidojies pie Rāmnieku tilta, novēroja Diena. Koku dēļ ir slēgts gājēju tilts, jo pastāv bažas, ka lielais kritušo koku krāvums ūdenī, ko Gauja saskalojusi vienkopus, gājēju tiltu varētu "noslaucīt". Starp gājēju tiltu un Gauju atlicis vien metrs. Ūdenī koki krīt tādēļ, ka Gauja ar savu lielo straumi sākusi skalot krastus.

Slēgts arī ceļš, kas ved uz Vaidavu. Lai gan pirms tilta ir izvietotas zīmes, ka pēc 3,6 km ir strupceļš, cilvēkus tas nekavē. Cilvēki ziņķārības dzīti dodas tieši turp– fotografē, uzfilmē, uzsmēķē un dodas atpkaļ. Šī vieta pārvērtusies par tūrisma objektu, visa tuvējā apkārtne ir pilna ar cilvēkiem, novēroja Diena. Applūdušas ir kempinga vietas Gaujas krastā – ūdenī ir soli, ugunskura vietas. Strupceļa zīmes izvietotas tādēļ, ka Gauja ir pārrāvusi ceļu un tek tam tieši pāri. Trešdienas laikā Diena jau otro reizi novēroja, ka upe ir izskalojusi ceļu. 

Kazu krācēs Gauja augstāka par 4,5 metriem

Valmierā Kazu krācēs ūdens līmenis Gaujā ir par 4,5 metriem augstāks nekā tam vajadzētu būt, Dienai teica Kazu krācēs sastaptie ugunsdzēsēji.

Patlaban Kazu krācēs, kur ir izveidota ūdensslaloma trase, tai tiek noņemtas troses, lai tie laivotāji, kuri varētu pa Gauju atbraukt līdz šejienei laivās, nebūtu apdraudēti – slaloma trases troses, paceļoties ūdens līmenim, atrodas bīstami zemu un var pat «noraut nost galvu».

Kazu krāces ir applūdusi laivu māja, un Gauja te izskatās pēc liela ezera ar straumi pa vidu. Neviens vietējais nevizinās laiviņās, te laivās brauc vien glābēji, kuri mēra ūdens dziļumu.

Applūdis arī zemes ceļš Cēsis-Vaidava un tam pieguļošā mežmala. Gauja ir atradusi zemu vietu, un gāžas pāri ceļam, pretējā pusē veidojot lielu dīķi. Tā kā ceļš vēl nav izskalots, var spriest, ka ūdens jauno ceļu atradis nesen.

Vēl Gaujmalā guļ zaļojošas priedes, kuras acīmredzami stiprā straume izgāzusi nesen.

Jau ziņots, ka Valmierā applūdušas apmēram piecas mājas, Kazu krāces, takas gar tām, airēšanas bāze un dārza mājiņas gar Gaujas krastiem.

Hidrologi un meteorologi prognozē, ka ūdens līmenis Gaujā turpinās paaugstināties līdz nedēļas beigām, iespējams, par 30 centimetriem vai vairāk. Tas varētu radīt koku sanesumus Gaujas augštecē pie Strenčiem.

Strenčos brauc ar laivām

Tuvojoties Gaujas tiltam Strenčos, šodien paveras sirreāls skats – viss mežs ir applūdis, koki stāv ūdenī.

Arī visas Gaujai pieguļošās teritorijas Strenčos ir applūdušas. Strenču pusē pilnībā ir applūdušas visas dabas takas, bet Trikātas pusē – atpūtas vieta, kur iekārtotajai tūristu tualetei ūdens sniedzas līdz jumtam. Beverīnas ielā iedzīvotāji brauc pa pagalmiem ar laivām.

Noskaidrot kaut ko vairāk par koku sastrēgumu, kas vēl varētu būt kādu puskilometru pirms Gaujas tilta Strenčos, praktiski ir neiespējami, jo visa apkārtne ir pārplūdusi. Vietējais ceļš gar Gauju ir slēgts, ko norāda te uzliktā zīme.

Slēgtais ceļš ved uz apdzīvotu vietu Ūdriņi. Vietējie iedzīvotāji stāsta, ka Ūdriņi ir pilnībā applūduši, ūdens dziļums tur sniedzoties pieaugušam cilvēkam līdz krūtīm.

Vietējie arī atzīst, ka savā mūžā neko tādu neesot pieredzējuši, proti, tik varenus un plašus Gaujas palus.

Plūdi, kā vienmēr, piesaista daudz interesentu. Pie tilta Strenčos apstājas automašīnas, izkāpušie cilvēki veras palu ūdeņos un fotografē.

Tilts Srenčos pāri Gaujai celts 1909.gadā, tas nav slēgts. Krievijas impērijas laikā celtais tilts tiek uzskatīts par pirmo dzelzsbetona tiltu Latvijas teritorijā.

Šodien Strenču tilts pār Gauju no koku krāvuma ir atbrīvots un darbi uz tilta jau beigušies, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Strenču posteņa komandieris Aleksejs Jefimovs.

Darbi noslēgušies veiksmīgi - tilts no kokiem ir pilnībā brīvs un satiksme uz tilta ir atjaunota. Ja pie tilta neveidosies jauns krāvums, rīt satiksmi uz tilta ierobežot nebūs nepieciešams.

Daļa koku, kas bija sastājušies pie tilta, izvilkta krastā, daļa aizpeldējusi lejup līdz ar straumi.

(papildināta ar FOTO un precizēts tilta nosaukums pirmajās rindkopās)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES UN LASI VĒL:

Strenčus piemeklē pusgadsimtu neredzēti lieli plūdi, raksta portāls zz.lv


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas