Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

FOTO: Nabas ezers iziet no krastiem - ūdens cēlies par 4 m

Kuldīgas novada kempinga Nabīte saimniece Inese Burdīgina ir izmisumā, jo viņas acu priekšā ūdens līmenis Nabas ezerā paaugstinājies tik strauji, ka ūdenī sagāztas jau sešas kempinga mājiņas. Tas ir vājprāts, izmisusi teic kempinga saimniece. Īpašnieki plūdiem nebija gatavi, jo ūdens līmenis paaugstinājies pēkšņi un strauji.

Viņa stāsta, ka ūdens līmenis visapkārt ezeram cēlies par 3- 4 metriem. Tas paaugstinoties burtiski acu priekšā, katras desmit minūtes apmēram par 4 cm. Saimnieks Andis Burdīgins pa kempinga teritoriju pārvietojas ar laivu. Viņš portālam _Diena.lv _pastāstīja, ka šobrīd “dežūrē” ezera krastā, ķeksē ārā no ūdens mantas, kā arī nostiprina vēl to, kas nav ezerā ieskalots. Viņu īpašums ir 11 ha platībā, no kuriem “sausi” ir tikai 2 ha. Dzīvojamā māja pagaidām ir drošībā, tomēr, ja ūdens līmenis pieaugs vēl par 70 cm, applūdīs arī tā.“Venta ir apstājusies pie Lemberga kunga un tālāk ūdeni nelaiž,” vēl pasmieties tomēr spēj _Nabīte_ saimnieks. Pa ceļam uz Ventspili, kempinga saimnieki novērojuši, ka Ventā ir lauzts ledus, tāds tas esot arī pie ezera, tas nobloķējis ūdens brīvo tecējumu jūrā.Apkārtnes iedzīvotāji šādus plūdus nav pieredzējuši. Gaidām, kad sāks kristies, teica saimnieks.

Glūdā evakuē iedzīvotājus 

Šodien no vairākām mājām Glūdā evakuētas sievietes un mājdzīvnieki, informē LETA. Tomēr vēsā laika dēļ normalizējusies plūdu draudzu situācija Latvijā, konstatējis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD). Tā kā naktī piesala, ūdens līmeņa celšanās ir piebremzēta.

Kā pastāstīja VUGD preses pārstāve Inga Vetere, no vienas mājas Glūdā ar laivu evakuētas divas sievietes un suns, bet no otras - sieviete un divi suņi. Patlaban nelielas problēmas radušās ar vēl kādā mājā dzīvojošiem cilvēkiem, jo viņu vidū esot sieviete invalīde. Šis jautājums vēl tiek risināts.

Evakuētie cilvēki palikšot pie radiem un kaimiņiem. Šie cilvēki plūdiem neesot bijuši gatavi, jo parasti šajā vietā teritorijas neapplūst. Tomēr šopavasar Tērvetes upīte un daži nelieli grāvji ir applūduši, radot vairāku māju iemītniekiem problēmas.

Lielās upes vēl guļot

«Venta sāk atdzīvoties, pie Zlēkām applūda viena māja un ceļš, arī Lielupes līmenis lēni ceļas,» pastāstīja VUGD pārstāve I.Vetere.

Pagaidām lielās upes vēl guļ, problēmas sagādā mazās upītes, jo novadgrāvji daudzviet ir aizauguši, arī bebru veidotās būves vietām rada plūdus. Vakar tika evakuētas četras ģimenes Staļģenē un divas pie Jelgavas, taču situācija nav bijusi kritiska. «Tas ir cilvēku pašu lēmums – ja viņiem ir bail, tad viņus evakuē,» norādīja I.Vetere.

Emburgā bez elektrības palikušas astoņas mājas, taču no tām cilvēki nav vēlējušies evakuēties. Kritiska situācija vakar bijusi Līvānos, taču Dubnas upe pati ir izrāvusi sev ceļu un daļa vižņu ir aiznesta līdzi straumei, tāpēc situācija ir normalizējusies. I.Vetere neprognozēja straujas izmaiņas šodien.  

Kā ziņo Zemgales Ziņas, atsaucoties uz Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem, Lielupes līmenis pie Jelgavas šorīt pulksten 8 bija sasniedzis 253 centimetrus, kas ir tuvu kritiskajai robežai - 256 centimetriem. Pirmdien Jelgavā fiksētais Lielupes ūdens līmenis ir bija 201 cm (vakar no rīta bija 114 cm, ceturtdien - 24 cm). Pēc hidrologu datiem, ūdens līmenis Lielupē paaugstinās aptuveni par trīs līdz pieciem centimetriem stundā.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas