Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 3. jūnijs
Ineta, Inta, Intra

FOTO: Ventspils vecpilsētā atklāj rekonstruēto tirgus laukumu

Ventspils vecpilsētas daļā, cieši līdzās Ventas krastam iepretī tirdzniecības ostas termināļiem, sestdien atklāja  rekonstruēto tirgus laukumu, kas tur atradies vairāk nekā četru gadsimtu garumā. Tas nav atjaunots sākotnējā izskatā, taču rekonstrukcijas projekta autora arhitekta Ērika Cērpiņa redzējumā simboliski saglabājis senatnes noskaņas gan kaltā bruģa klājumā, gan dažādās būvēs, instalācijās un dizaina elementos. Turpmāk tas kalpos kā viens no savdabīgākajiem tūrisma objektiem, kam nav līdzīgu ne vien Ventspilī, bet arī Latvijā.

Rekonstrukcija veikta projekta Ventspils pilsētas vēsturiskā centra atjaunošana tūrisma attīstībai ietvaros, ieguldot tajā vairāk nekā pusmiljona latu, no kuriem lielākā daļa ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums. Vieta, kur atrodas tagadējais tirgus laukums, sākotnēji kalpojusi arī par Rātslaukumu un Ventspils iedzīvotāju sapulču un izpriecu vietu.

Ar speciālu jauna bruģa klājumu rekonstrukcijas gaitā Tirgus laukumā iezīmētas vēsturisko 18.gadsimta tirgus un saimniecisko būvju atrašanās vietas un to pamatu kontūras, kas tūristiem dos iespēju vizuāli iztēloties tā senatnīgo izskatu. Savukārt vienā no laukuma stūriem ierīkota publiska ūdens ņemšanas vieta - strūklaka Tirgus aka, kuras ūdeni var lietot gan dzeršanai, gan turpat iegādāto augļu nomazgāšanai pirms tūlītējas lietošanas. Saulainā laikā strūklaka darbosies arī kā saules pulkstenis, bet tai apkārt izvietotajā bruģī, kā jau tas ostas pilsētā pienākas, ir norādes par debespušu atrašanās virzieniem. Laukuma ziemeļrietumu stūrī ir uzstādīts kariljonu jeb zvanu pulkstenis Rātsnama pulkstenis, kā to savulaik bija iecerējuši izdarīt, bet nebija paveikuši senie pilsētas saimnieki. Pilsētas centrālā laikrāža triju pulksteņu ciparnīcas turklāt sniegs informāciju ne vien par Latvijas laiku, bet arī nedēļas dienu un atainos attiecīgo Mēness fāzi. Zvanu pulkstenis noteiktās stundās skandēs dažādas melodijas. Dziesma Uz priekšu, Kurzeme tiks atskaņota pēc pilsētas mēra Aivara Lemberga savulaik ieteiktā Ventspils laika, tas ir 33 minūtes pāri pusnaktij un pusdienlaikam.

Restaurētais laukums nebūs tikai interesanta apskates vieta, tas, tāpat kā agrāk, kalpos tirgotāju tiešajām vajadzībām.

Pēc arhitekta Ērika Cērpiņa projektiem Ventspils vecpilsētā tapuši arī citi objekti - netālu no tirgus laukuma esošās Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja un Amatu māja.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas