Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

FOTO: Zemnieku nemieri sniedzas līdz Rīgai

Protesta akcijas ietvaros lauksaimnieki ar vairākiem desmitiem traktoru otrdien atbraukuši līdz Rīgai, apstājoties Juglā,_ Dienai pastāstīja zemnieku pārstāvis Normunds Kalniņš. _Šāds protesta pasākums bijis ieplānots jau iepriekš.__

Viņš norādīja, ka tas ir tuvākais punkts, kur zemnieki var izrādīt neapmierinātību ar to, ka viņiem mēģina "novilkt bikses". Lauksaimnieki vēlas panākt, lai lielveikalos atbilstoši piena iepirkuma cenai samazinās arī piena produktu cenas, no kā ieguvēji būs ne tikai lauksaimnieki.

N.Kalniņš atzinīgi novērtēja Ceļu policijas darbu, arī akcijas vērotāji-garāmbraucēji esot atsaucīgi. Zemniekiem esot iespēja iebraukt Rīgā vairāk, taču, kā norādīja N.Kalniņš, viņi nevēlas "postīt valsti" un traucēt citiem, kas godīgi maksā nodokļus. Viņu neapmierinātību raisa varas pārstāvji.

Ar kopīgu traktoru un citas tehnikas skaņas signālu plkst.12 aptuveni 30 vietās Latvijā zemnieki iestājās par lauksaimniecības nozares saglabāšanu un pievērsa uzmanību neapmierinošajai situācijai savā nozarē. Skaņas signāls, ko akcijas vērotāji vērtē kā emocionālu, lika piebremzēt arī garāmbraucējiem.

Kopumā protesta akcijā piedalījās aptuveni 4000 lauksaimnieku, tajā bija iesaistītas 2580 tehnikas vienības, liecina Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes apkopotie dati. Savukārt Zemnieku saeima aplēsusi, ka liels skaits lauksaimnieku pulcējušies Jelgavā (400 dalībnieku ar 295 transporta vienībām), Aglonā (300 cilvēki ar 90 transporta vienībām), Liepājā (ap 250 cilvēku), Tukumā (100 transporta vienības), Talsos (120 transporta vienības). 

Valmieras apkaimē ap plkst.11.30 bija pulcējušies vairāk nekā 260 cilvēki, kas akcijas norises vietā ieradās ar aptuveni 75 traktoriem, kā arī lielu skaitu vieglo automašīnu. Kā secina zemnieki, šoreiz, salīdzinot ar pirms nedēļas rīkoto akciju, šī reģiona lauksaimnieku atsaucība ir lielāka. Pirms nedēļas uz Valmieras apvedceļa akcija tika rīkota Vidzemes zemniekiem, savukārt šoreiz tā notiek tikai Valmieras un Cēsu zemniekiem, bet apjoma ziņā tās ir līdzvērtīgas. Šoreiz zemnieki sarūpējuši vairāk tehnikas – traktorus, piekabes u.c.

Zemnieku pārstāvis Jānis Ločmelis teica, ka pēc pagājušās nedēļas pasākuma valmierieši, kas bija pilsētā, atzinuši, ka akciju nav pamanījuši, savukārt tie, kas brauca pa apvedceļu, domāja, ka lauksaimnieki pulcējušies uz izstādi, tādēļ šoreiz zemnieki nolēmuši braukt cauri pilsētai ar ātrumu 20 kilometri stundā.

Kā novēroja Diena, akcijas dalībnieku dēļ uz ceļa "iesprūda" ne viens vien baļķvedējs un vieglā automašīna, tāpat akcijai netrūka vērotāju no malas, piemēram, piestāja kāds autobuss, kura pasažieri mēģināja iemūžināt pasākumu.

Pirms brauciena zemnieki atgādināja savas prasības, klātesot gan Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājam Inesim Boķim, gan Valmieras rajona padomes priekšsēdētājam Vitautam Staņam.

Zemnieki arī iecerējuši aizkurināt ugunskuru, kas akcijas norises vietā paliks vienu dienu, bet vēlāk tiks uzturēts kādā tuvējā zemnieku saimniecībā.

Savukārt Aizkraukles rajonā vairāk nekā 50 traktori un cita tehnika ir izbraukuši uz Rīgas-Daugavpils šosejas, kur braukā šurpu turpu aptuveni 20 kilometru garumā, radot zināmu haosu un traucējumus uz šosejas. Pārējie braucēji cenšas vai nu apdzīt traktorus, vai arī iekļaujas plūsmā. Satiksme nav bloķēta, taču tā ir pamatīgi traucēta.

Solidarizējoties ar piensaimniekiem, uz ceļa izbraukuši arī graudaudzētāji un lopkopji, jo arī viņiem neklājas viegli. Ja šodien jāglābj piensaimniecība, tālu nav līdz tam, kad būs jāglābj arī citas nozares, secina zemnieki.

Zemnieki ir noskaņoti visai kareivīgi: ja arī šajā akcijā viņi netiks sadzirdēti, lauksaimnieki ir gatavi rīkot plašākas akcijas, kā arī braukt uz Rīgu. Viņu acīs zemkopības ministrs Mārtiņš Roze un arī valdība ir zaudējuši uzticību. Akcijā ir pārstāvētas gan ļoti lielas saimniecības, gan nelielas saimniecības, kas izmanto ne vien smago tehniku, bet arī vieglās automašīnas.

Ventspils rajona Ventas kreisā krasta zemnieki otrdien protesta akcijai pulcējās uz Ventspils-Kuldīgas šosejas netālu no pagrieziena uz Liepāju. Vairāki desmiti Vārves, Ziru un Užavas pagasta lauksaimnieku bija ieradušies gan ar smago tehniku, gan vieglajās automašīnās, solidarizējoties ar pārējās valsts zemniekiem prasībā par kredītu pamatsummas maksājumu atlikšanu, jaudīgo piena pārstrādes uzņēmumu pakāpenisku pārņemšanu zemnieku interesēs, lielāku valsts atbalstu piena un piena produktu eksportam, taisnīgākām tā iepirkšanas cenām. Par to, ka krīze skārusi visus zemniekus, varēja spriest pēc tā, ka uz šosejas ar savu tehniku bija gan piensaimnieki, gan graudu audzētāji un fermu īpašnieki.

Kā vēsta LETA, pie Jelgavas apvedceļa, kur bija ieradies arī M.Roze, pulcējās vairāk nekā 100 lauksaimnieki. Zemnieki iekūruši ugunskuru, viņi turēja rokās plakātus "Dievs, dod mums gudrus politiķus, lai mēs izdzīvotu!", "Palīgā, Latvija mirst!".

Lauksaimnieki valdībai izvirzījušas vairākas prasības, dodot nedēļu laika meklēt risinājumu problēmām. Nākamā tikšanās iecerēta nākampirmdien.

(pievienota informācija par dalībnieku skaitu 5.rindkopā, kā arī pēdējā rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

SKATIES VĒL

VIDEO: Zemnieki Valmierā izmēģina Rīgas "ieņemšanu"

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas