Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā 0 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju neizrāda īpašas rūpes par aknu veselību

Gandrīz puse jeb 48% Latvijas iedzīvotāju neizrāda īpašas rūpes par aknu veselību, liecina Benu aptiekas Veselības monitoringa rezultāti.

Aptaujā secināts, ka 24% aptaujāto ir veikuši aknu pārbaudes, veicot analīzes, 10% dzer īpašas zāļu tējas, 8% vērsušies pēc padoma pie ārsta, savukārt 6% lieto uztura bagātinātājus.

Pētījums liecinot, ka, palielinoties vecumam, cilvēki biežāk saskaras ar aknu veselības problēmām. Piemēram, 15% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 24 gadiem ik pa laikam piedzīvo aknu darbības izraisītu sliktu pašsajūtu, savukārt iedzīvotāju vecumā no 64 līdz 75 gadiem vidū šis rādītājs ir 46%.

Ar aknu darbības izraisītu sliktu pašsajūtu biežāk saskaras krievvalodīgie, liecina pētījums. Ģimenēs, kur sarunvaloda ir latviešu, 22% respondentu ik pa laikam pieredz sliktu pašsajūtu aknu problēmu dēļ, savukārt krievvalodīgo vidū šis rādītājs ir 35%.

Monitoringa dati parāda, ka iedzīvotāju vērtējumā trīs aknu veselībai kaitīgākie faktori ir alkohols, uz ko norādījuši 86% aptaujāto, taukaini, asi un sāļi ēdieni, kurus minējuši 62% respondentu, kā arī nepamatota medikamentu lietošana, uz kuru norādījuši 60% aptaujāto.

Ģimenes ārste Zane Zitmane uzsvērusi, ka aknu veselību negatīvi ietekmē arī smēķēšana, liekais svars un aptaukošanās, mazkustīgs dzīvesveids, nepietiekama šķidruma uzņemšana, kā arī ilgstošu medikamentu lietošana vai to uzņemšana lielās devās. Ģimenes ārste skaidroja, ka biežākās aknu problēmas ir hepatīti, taukainā hepatoze, aknu ciroze, aknu fibroze, aknu vēzis, kā arī aknu parazīti.

Savukārt par iespējamām aknu veselības problēmām liecina ādas, gļotādu un acu baltumu dzelte, pārmērīgs nogurums, sāpes labajā paribē, urīna izvades traucējumi, šķidruma uzkrāšanās, kā arī visa ķermeņa nieze, miega traucējumi un slikta apetīte un nelabums. Ja parādās kāds no minētajiem simptomiem, Zitmane mudina pēc iespējas ātrāk vērsties pie ģimenes ārsta.

Ģimenes ārste skaidro, ka aknām ir vitāli svarīga loma cilvēka organismā. Tās veido un izdala žulti, filtrē asinis, piedalās uzturvielu un vitamīnu uzsūkšanā, aptur toksīnu un steroīdu darbību, nodrošina organisma imunitāti, glabā vitamīnu A, D, B12 un dzelzs rezerves, kā arī veic olbaltumvielu vielmaiņu, šķeļ ogļhidrātus, veic to uzkrāšanu organismā un regulē glikozes koncentrāciju asinīs.

Ja ārstam ir aizdomas par vīrusu izraisītu hepatītu, var veikt specifiskas analīzes, lai noteiktu hepatītu antivielu klātbūtni. Aizdomu gadījumā ārsts var nosūtīt arī uz ultrasonogrāfiju, datortomogrāfiju, scintigrāfiju, magnētisko rezonansi vai aknu biopsiju.

Benu aptiekas Veselības monitoringu veica tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Pētījums veikts 2019.gada oktobrī, aptaujājot 1005 Latvijas pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem

Top komentāri

vecā sieva
v
Tukša diršana! Tad viņiem rūp psihiskie, tad vecumaprūpe, tad aknas. Tikmēr teritorija ārpus Rīgas pakāpeniski paliek vispār bez medicīniskās palīdzības, nav ģimenes ārstu, nav pie kā meldēties. Polikliniku reģistratūrās viena atbilde, ja jums nav ģimenes ārsta, nevaram palīdzēt. Bet žurnālisti pēc pasūtījuma tik brēc vienmēr par kādu atsevišķu slimību. Slima ir Latvijas pārvalde!
Volands
V
Sekojiet manam padomam - nejauciet degvīnu ar portvīnu!
Grieta
G
Gandriz visi Latvijas politiki, prezidenti, ministri, deputati, ieredni neizrada nekadas rupes par latviesu tautu, kura tiek pedejos 30 gadus paverdzinata un bada merdeta, un nekadas rupes par Latvijas valsts pastavesanu ilglaicigi...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas