Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Gulbenē atrasts beigts ziemeļu gulbis

Gulbenē trešdien atrasts beigts īpaši aizsargājamas sugas gulbis, aģentūru BNS informēja Gulbenes pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Valtis Krauklis.

Gulbi apskatījis Madonas reģionālās vides pārvaldes speciālists un konstatējis, ka Gulbenē netālu no Dzirnavu dīķa kādas privātmājas dārzā trešdienas rītā atrastais putns ir ziemeļu gulbis, kas ir īpaši aizsargājamo sugu sarakstā.

"Putnu apskatīja arī veterinārārsts. Tālāk par atradumu ziņosim Latvijas Dabas muzejam, kas lems, ko tālāk darīt ar šo īpaši aizsargājamās sugas putnu," pastāstīja Krauklis.

Madonas reģionālās vides pārvaldes speciāliste Inese Sedleniece aģentūrai BNS teica, ka par šo putnu dienesti uzzināja no iedzīvotājiem, kas atraduši beigto gulbi. Diemžēl iedzīvotājiem putna līķi nav izdevies nosargāt no kaķiem, kas jau paspējuši gulbim apgrauzt galvu. Līdz ar to par izbāzeni putns vairs nederēs.

"Visticamāk, atrastais beigtais ziemeļu gulbis ir bijis tikai caurlidotājs Gulbenē," sacīja Sedleniece.

Beigto gulbi trešdienas rītā savā dārzā netālu no Dzirnavu dīķa uzgājusi gulbeniete Anna Krasta.

"Sirds nosāpēja, cik liels un skaists putns bez nevienas skrambiņas. Kas viņam noticis, nezinu pat ko domāt. Varbūt sapinies tuvumā esošajos elektrolīnijas vados? Varbūt slims?" aģentūrai BNS teica sieviete.

Beigto putnu viņa pārklājusi ar segu - ar cieņu, kā pienākas. Tad zvanījusi uz atbildīgajām iestādēm un izsaukusi speciālistus, lai nāk un skatās. "Diemžēl kaimiņu kaķis tomēr paspēja jau apgrauzt gulbim galvu," žēlojās sieviete.

Latvijā no sastopamajām trim gulbju sugām divas ir īpaši aizsargājamas - ziemeļu un mazais gulbis. Izplatītākā tomēr ir paugurknābja gulbju suga, kuras pārstāvji gandrīz katru gadu mitinās arī Gulbenes Dzirnavu dīķī. Arī pagājušajā vasarā te peldējuši trīs gulbji, kas rudenī no šejienes aizlaidušies.

Visas trīs gulbju sugas var labi atšķirt arī bez īpašām priekšzināšanām. Paugurknābja gulbjiem knābis ir ar sarkanu krāsojumu un melnu pauguru virs knābja. Ziemeļu gulbi var atšķirt pēc dzeltena knābja krāsojuma. Mazais gulbis Latvijā sastopams tikai migrācijas laikā pavasarī un rudenī.

Madonas reģionālajā vides pārvaldē paskaidroja, ka, atrodot beigtu īpaši aizsargājamu dzīvnieku, steidzīgi jāziņo par šo gadījumu reģionālajai vides pārvaldei, kura veic šādu negadījumu izpēti un organizē nepieciešamos pasākumus. Beigtus īpaši aizsargājamos dzīvniekus pārvalde nodod Latvijas Dabas muzejam.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas