Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Iekšlietu ministrija neatbalsta priekšlikumu ieviest ceļošanas pasi

Iekšlietu ministrija (IeM) neatbalsta partijas Attīstībai/Par! priekšlikumu par ceļošanas pases ieviešanu, aģentūra LETA noskaidroja IeM.

Ministrija skaidroja, ka esošais tehniskais nodrošinājums nav pielāgots vairāku pasu izsniegšanai. Attiecīga risinājuma sagatavošanā nepieciešams resursu ieguldījums, kas neatbilstu samērīgumam ar to zināmo gadījumu un personu loku, kam būtu nepieciešams saņemt otru pasi, uzskata IeM.

Vienlaikus secināts, ka pases dublikāta izsniegšana arī izņēmuma gadījumos paaugstinātu apdraudējumu Latvijas drošībai, norādīja IeM.

Savukārt Ārlietu ministrijā partijas Attīstībai/Par! priekšlikumu nekomentēja, norādot, ka šis jautājums nav ministrijas kompetencē.

Jau ziņots, ka valdības koalīcijas partijas Attīstībai/Par! deputāti rosina ieviest ceļošanas pasi, lai atvieglotu došanos uz ārvalstīm.

Attiecīgos likuma grozījumus iesnieguši Attīstībai/Par! deputāti Mārtiņš Bondars, Inese Ikstena, Ilmārs Dūrītis, Artūrs Toms Plešs un Dace Bluķe.

Parlamentārieši norāda, ka Latvijas pilsoņiem, dodoties uz ārvalstīm, uz kurām ir nepieciešams iepriekš saņemt vīzu vai ieceļošanas atļauju, sava pase ir jānodod attiecīgās valsts vēstniecībai. Vīzas izgatavošana var ilgt līdz astoņām nedēļām un šajā periodā personai ir liegta iespēja braukt uz valstīm, kurās kā vienīgais ceļošanas dokuments ir derīga pase, vērš uzmanību politiķi.

Attīstībai/Par! deputāti norāda, ka praksē veidojas šādas situācijas, kad reizē pasi nepieciešams nodot vienas valsts vēstniecībai vīzas saņemšanai un reizē jādodas braucienā uz citu valsti, kur nepieciešama pase. Parlamentārieši arī norāda, ka vienu ceļošanas dokumentu var būt apgrūtinoši izmantot divās savstarpēji konfliktējošās valstīs, kādas, piemēram, ir Tuvajos Austrumos.

Grozījumu autori vērš uzmanību, ka ASV, Apvienotajā Karalistē, Vācijā un citās valstīs esot iespēja pilsoņiem nepieciešamības gadījumā saņemt otru pasi.

Tikmēr sabiedrības iniciatīvu portālā manabalss.lv sākta parakstu vākšana par iespēju iegūt otru pasi vieglākai ceļošanai.

Portālā kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Juris Bariss. Viņš uzskata, ka divas pases atvieglotu ceļošanu uzņēmējiem, kuri bieži pārvietojas no valsts uz valsti. Divas pases atvieglos ceļojumu plānošanu, jo vīzu iegūšana prasa precīzi nenosakāmu laiku un pārklājas ar citiem braucieniem, kuros ir nepieciešama pase.

 

Top komentāri

hmm
h
Nebrauciet uz valstīm, uz kurām ir vajadzīga vīza, un viss būs kārtībā.
kā tad
k
5 deputāti izvirzījuši priekšlikumu par ko pašiem nav ne mazākās saprašanas...kur tādi duraki rodas?
aha
a
varbūt divas personas apliecības varētu izsniegt tiem, kam ir personības dubultošanās?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas