Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Gaidāms darbaroku trūkums, tomēr latvieši pret ārzemnieku uzņemšanu noskaņoti negatīvi

Imigranti kļūst par nepieciešamību

Valstī arvien palielinās veco ļaužu īpatsvars, tāpēc, ja nedomāsim par imigrantu uzņemšanu, piedzīvosim būtisku darbaroku trūkumu. Tāds bija galvenais secinājums Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas un Ilgtspējīgas attīstības komisijas kopsēdē, kurā migrācijas pētnieki deputātiem stāstīja, kāda ir globālo migrācijas procesu ietekme uz valsti.

Starptautiskās Migrācijas organizācijas Rīgas biroja vadītājs demogrāfs Ilmārs Mežs norādīja, ka, runājot par demogrāfiju, uzsveram tieši mazo iedzīvotāju skaitu valstī, bet pats par sevi šis rādītājs nav būtisks. Svarīgāk, kāda ir iedzīvotāju struktūra un kādas problēmas tas atklāj. Latvijā jau šobrīd ir liels veco ļaužu īpatsvars, un, "ja runājam par ekonomiku nevis pēc diviem vai trim gadiem, bet pēc desmit, divdesmit vai trīsdesmit, būs ļoti grūti [iztikt] ar tiem iekšējiem resursiem, kas mums ir, proti, jauno paaudzi," teica demogrāfs. Viņš norādīja, ka šobrīd valstī ir aptuveni divi strādājošie uz vienu pensionāru, bet līdz 2040. gadam rādītājs varētu izlīdzināties – viens strādājošais uz vienu pensionāru. Ik gadu vecuma dēļ no darba tirgus aizies aptuveni par desmit tūkstošiem vairāk cilvēku, nekā tajā iesaistīsies. "Iedomāsimies tikai par pensiju jautājumu," viņš komentēja.

Eksperts arī stāstīja, ka īpaši negatīvi situāciju ietekmējusi emigrācija. Ja no valsts kopumā izbraukuši aptuveni 10%–15% iedzīvotāju, tad 20–35 gadu vecuma grupā rādītājs sasniedz apmēram 30%. To vērtējot, viņš izteicās lakoniski: "Tā ir bumba ar laika degli."
Līdz ar to potenciālo māmiņu skaits tik ļoti kritīsies, ka pat tad, ja viņām vidēji būs divi bērni, jaundzimušo bērnu skaits tāpat samazināsies. Mežs uzskata, ka ir naivi cerēt, ka pašreizējie pusaudži spēs atrisināt ielaistās demogrāfijas problēmas un ka problēmai ir tikai divi iespējamie risinājumi. Pirmais, viņš ironizēja, ir pensijas vecumu celt līdz simt gadu vecumam. Otrs savukārt ir imigrācija. "Protams, mums ir cerības uz aizbraukušo latviešu atgriešanos, bet es uzsveru – tās ir cerības," demogrāfs piebilda.

Jau šobrīd Latvijā ik gadu iebrauc apmēram pieci tūkstoši cilvēku, kurus ikdienā šeit pat neievērojam, atzīmēja I. Mežs. Latvijas Universitātes profesors Mihails Hazans gan precizēja, ka daļa no viņiem nav ārzemnieki, bet reemigranti (plašāk par Hazana pētījumu par reemigrāciju lasiet šīsnedēļas žurnālā Sestdiena). Domnīcas Providus pētniece Agnese Lāce minēja, ka Latvijā būtu iespējams uzņemt desmit tūkstošus cilvēku gadā. Skaits ļautu pienācīgi reaģēt gan izglītības, gan veselības, gan sociālās aprūpes sistēmai.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 27. aprīļa laikrakstā Diena!

Top komentāri

MM
M
Tu kļūdies, Mež! Tieši domājot ilgtermiņā par 2040.gadu ir jāstrādā lai LV iedzīvotāji pieaug DABISKĀ ceļā. Tas nozīmē INVESTĒT NAUDU PAŠU CILVĒKOS nevis migrantos. Normāla, strādājoša ATBALSTA PROGRAMMA JAUNAJĀM ĢIMENĒM nevis naudas grūšana migrantos un viņu problēmās!!
ta nu gan
t
1) Kad runā par darbaroku trūkumu, vajadzētu pateikt, kuras tad ir tās darbavietas. Varbūt publicējiet darbavietu sarakstu priekš aizbrauktgribētājiem- kas zina, varbūt varēsim noturēt Latvijā savas mentalitātes cilvēkus reproduktīvā vecumā, kas savus bērnus dzemdēs šeit, Latvijā. 2) Kuri ir tie imigranti, kas ar savām čaklajām darbarokām aizpildīs neesošās darbavietas? Nebūs tak domāti no kara un nabadzības bēgošie, kas darbu uzskata par pazemojumu? Ja mūsu esošie novecojošie strādnieki nevarēs uzturēt arvien vairāk un vairāk pensionāru, tad profesionālie uz pabalstiem sēdētāji izraus tukšu valsts sociālo budžetu vienā rāvienā.
Margarēta
M
It kā jau izklausās skaisti, pareizi, loģiski, tikai ir viena problēma... darbarokas nav vajadzīgas tur, kur nav darbavietu. Pašlaik diemžēl Latvijā ir brīvas darbarokas, kam nav tā darba. Sevišķi sievietes pirmspensijas vecumā reģionos. Vai jaunieši ar tikko iegūtu augstāko izglītību, kas stroikā vai puslegālā tirdzniecībā strādās īsti negrib. Viens no emigrācijas galvenajiem iemesliem ir tieši bezdarbs Latvijā. Vēl aizvien. Attiecīgi ir stulbi fantazēt par migrantu piesaistīšanu darbaroku statusā, ja nav (un izskatās, ka ne tuvākajos gados, ne tālākā perspektīvā) nav darbavietu, kur strādāt pašu un iebraukušajām darbarokām.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas