Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ir vai nav tikumīgi, lems pedagogs

Par tikumības grozījumiem runā jau ilgu laiku, un izstrādātās tikumības vadlīnijas šodien beidzot tiks skatītas Ministru kabinetā. To veidotāji gan uzsver, ka pareizi būtu tās saukt par audzināšanas vadlīnijām, savukārt gala rezultāts būtībā ir kompromiss starp iesaistītajām pusēm. Tas nenozīmē, ka izglītības iestādēs kaut kas būtiski mainīsies, jo, tāpat kā līdz šim, pedagogi paši izvērtēs, ar kādiem materiāliem un metodēm strādāt. Tikumības grozījumu iniciatori ar rezultātu nav apmierināti, piek

Līdz ar grozījumiem Izglītības likumā, kas uzliek pienākumu izglītības iestādēm aizsargāt skolēnus no tādas informācijas, kas neatbilst tikumiskās attīstības nodrošināšanai, darbs sākās pie tikumiskās audzināšanas vadlīnijām. Tagad tas ir noslēdzies, un vadlīnijās parādās 12 tikumi - atbildība, centība, drosme, godīgums, gudrība, laipnība, līdzcietība, mērenība, savaldība, solidaritāte, taisnīgums un tolerance.

Noteikumu projektā tiek precizēta audzināšanas plānošana un īstenošana izglītības iestādē, bet pēc būtības tas nemaina līdzšinējo izglītības iestāžu vadītāju un pedagogu tiesības vai pienākumus. Galveno vadlīniju izstrādātāji Valsts izglītības satura centrā (VISC) Dienai nevēlējās komentēt, kas turpmāk mainīsies vai nemainīsies, sakot, ka noteikumu anotācijā ir rakstīts, kā tālāk jārīkojas. VISC Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja Ineta Upeniece vien piebilst, ka vadlīnijas pārrunātas arī ar audzināšanas darba konsultatīvās padomes speciālistiem, tāpēc nav pamata satraukumam. Upeniece nevēlas arī vērtēt gala rezultātu, bet piebilst, ka šī dokumenta izstrādē ir ieguldīts ļoti daudz darba un nervu, mēģinot uzklausīt un saskaņot viedokļus. Vienlaikus līdz šim audzināšanas jautājumu normatīvi nekur regulēti nebija, un arī pedagoģija XXI gadsimtā ir mainījusies.

Par to, kā jaunās vadlīnijas īstenot dzīvē, visticamāk, vēl diskutēs, bet kontroli arī turpmāk uzņemsies Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD), kas to ir darījis jau iepriekš. Šādas sūdzības ir reti - aptuveni piecas gadā. Arī tagad IKVD vadītāja Inita Juhņēviča Dienai apstiprināja, ka pēc grozījumiem Izglītības likumā to skaits nav pieaudzis, tāpēc arī turpmāk dienestā nesagaida, ka darba būs vairāk. Tagad izstrādātās vadlīnijas nedaudz palīdzēs vērtēšanas procesā, bet vairāk tās noderīgas būšot pašiem pedagogiem, jo precizētas ir vairākas normas, tajā skaitā skolas padomes loma. Svarīgi gan saprast, ka gan Izglītības likumā, gan jaunajās vadlīnijās joprojām ir spēkā norma, ka par savām mācību metodēm un izmantotajiem materiāliem atbildīgs ir pedagogs. Vienlaikus ir aprakstīts, kas jādara vecākiem, ja viņi apšauba pedagoga izvēlēto materiālu atbilstību - līdz pat IKVD iesaistei, ja nevar vienoties, atzīmēja Juhņēviča.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 15. jūlija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas