Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Sestdiena, 22. jūnijs
Ludmila, Laimdots, Laimiņš

Izaicinājumi labākai izaugsmei

Klimatneitralitātes mērķi – iespējas uzņēmumiem kļūt efektīvākiem.

Eiropas Savienības (ES) siltumnīcefekta gāzu jeb SEG mērķi paredz līdz 2050. gadam sasniegt klimatneitralitāti, un ceļā uz to starpmērķi arī katrai dalībvalstij ir kļuvuši vēl stingrāki. Pērn martā Eiropas Parlaments lēma, ka līdz 2030. gadam līdzšinējo 30% vietā emisijas būs jāsamazina par 40%. Līdz ar šo lēmumu arī katrai dalībvalstij ir noteikti konkrēti SEG samazināšanas mērķi atkarībā no iekšzemes kopprodukta uz vienu iedzīvotāju un izmaksu lietderības rādītāja. Latvijai līdz 2030. gadam salīdzinājumā ar 2005. gadu jāsamazina emisijas par 17% iepriekšējo 6% vietā.

Ilgtspējas ziņojumi uzņēmumiem

2023. gada augustā Klimata un enerģētikas ministrija informatīvajā ziņojumā norādīja, ka laikposmā no 2013. līdz 2020. gadam izvirzītie klimata mērķi ir sasniegti, tomēr laikposmā no 2021. līdz 2030. gadam iepriekš plānotie pasākumi Latvijas klimata mērķus nesasniegs.

Protams, valstij ir jāpārskata politikas, plāni un scenāriji, taču ir arī skaidrs, ka uzņēmumiem, it sevišķi lielajiem, ir mājasdarbi, kuri jāpilda. To prasa arī ES tiesību akti, proti, Korporatīvās ilgtspējas ziņošanas direktīva jeb CSRD, kas gan ievieš detalizētākas ziņošanas prasības, gan paplašina loku, kam šādi ziņojumi ir jāiesniedz, un vēl citas papildu izmaiņas.

Latvijā lielākā vides pakalpojumu uzņēmumu grupa – AS CleanR Grupa – 2023. gadā bija savā nozarē pirmā, kas sāka nefinanšu ziņošanas praksi un publicēja Grupas līmeņa ilgtspējas pārskatu. 

Grupas ilgtspējas stratēģija paredzēja 2022. un 2023. gadu veltīt emisiju mērījumiem un aprēķiniem Grupas uzņēmumos. Uzņēmums ir ieguldījis būtisku darbu, lai aprēķinātu un uzskaitītu 1., 2. un 3. pakāpes emisijas; tagad 2023. gada dati būs tie, pēc kuriem tiks mērīts turpmākais nākotnes progress.

Ietekme visos darbības posmos

Vienlaikus uzņēmuma rezultāti liecina, cik būtiska loma var būt ikvienam komersantam SEG emisiju samazināšanā. 

CleanR Grupas uzņēmumi pērn novērsuši 41 937 tonnas siltumnīcefekta gāzu jeb SEG emisiju CO2 ekvivalenta, kas ir četras reizes vairāk nekā pašu radītās emisijas, proti, 11 835 tonnas CO2 ekvivalenta.

Vērā ņemams solis bija aplēst 3. pakāpes emisijas jeb tās, kas slēpjas piegādes ķēdēs gan situācijās, kur uzņēmums ir pakalpojumu saņēmējs, gan – kur piegādātājs. Aprēķinot 3. pakāpes emisijas, vispirms sākām ar būtiskākajiem emisiju avotiem. SEG emisiju uzskaites sistēma ir pilnveidojama pastāvīgi, un to CleanR Grupa darīs arī šogad. Tāpat mūsu paveiktais mājasdarbs ļaus mums šogad jau noteikt konkrētus sasniedzamos SEG emisiju mērķrādītājus.

Svarīgi ir gan samazināt radītās emisijas, kas ir tieši saistītas ar katra uzņēmuma darbību, gan tiekties novērst tās ar saviem pakalpojumiem. CleanR Grupas uzņēmumu novērsto emisiju aprēķins balstīts tajā, cik daudz ir izdevies samazināt noglabāto nešķiroto sadzīves atkritumu apjomu, vairāk sašķirojot, pārstrādājot un materiālus atgriežot saimnieciskajā apritē.

Piemēram, nododot pārstrādei 137,6 tonnas bojātu plastmasas konteineru, ir novērstas emisijas, kas ekvivalentas 110 tonnām CO2 . Emisijas novērš arī tas, ka apritē tiek atgriezti sašķiroti atkritumi, līdz ar to nav nepieciešamības iegūt jaunas izejvielas vai materiālus. CleanR Grupas uzņēmumi atguvuši vairāk nekā 25  000 tonnu iepakojuma materiālu izejvielu ražošanai, no vairāk nekā 35 000 tonnām atkritumu iegūts kurināmais materiāls enerģijai, saražots vairāk nekā 3300 tonnu plastmasas granulu jaunu preču tapšanai, vēl atkārtotā lietošanā atgriezts ap 55 000 tonnu būvgružu, kas no jauna apritē nonāk kā smiltis, grants un šķembas, un ap 14 000 tonnu komposta.

Izaicinājumi rada jaunas iespējas

Teju jebkurš uzņēmums, pārskatot savu darbību, var atrast veidus, kā samazināt savu ekoloģisko pēdu. 

CleanR Grupa nav apstājusies tikai pie emisiju mērīšanas; pilnveidojot ziņošanas praksi, tā ir papildinājusi Grupas uzņēmējdarbības risku vadību ar klimata risku izvērtēšanu. 

Analizējot klimata riskus, mēs redzam, ka tie ne tikai var radīt negatīvu ietekmi, bet vienlaikus arī sniegt iespējas attīstīt uzņēmuma operatīvo darbību. Tas nozīmē – neatkarīgi no postošām vētrām, krusas vai pēkšņiem lietus plūdiem nodrošināt nepārtrauktu pakalpojumu. Šo mērķi mēs varam sasniegt, piedāvājot iedzīvotājiem mūsdienīgus šķirošanas risinājumus un vienlaikus arī modernizējot atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru, piemēram, izbūvējot pilsētvidē pazemes konteineru laukumus, ko neietekmē plūdi vai citi klimata riski. Pielāgošanās klimata risku radītajiem apstākļiem ir saistīta arī ar finanšu ieguldījumiem, taču mūsu ieskatā tās ir ilgtermiņa rūpes par biznesa noturību. 

Uzņēmums CleanR Grupa jau ir sagatavojis un apstiprinājis klimata risku samazināšanas un novēršanas plānu. Tā galvenie uzdevumi ir transporta parka modernizācija, izmantoto energoresursu nomaiņa, ietekmes pušu izglītošana un iesaiste.

Process vairāku gadu garumā

Jau 2023. gadā ir sasniegti būtiski uzlabojumi – 42% CleanR Grupas vieglo transportlīdzekļu nomainīti ar jauniem, pilnībā elektriskiem automobiļiem, uzņēmuma teritorijā izbūvētas uzlādes stacijas. Teju par diviem miljoniem iegādāti jauni pilsētvides uzkopšanas un atkritumu izvešanas transportlīdzekļi. 

Patlaban 12% Grupas izmantoto energoresursu ir atjaunīgi. Pērn biroja apkure nomainīta uz atjaunīgu energoresursu – kokskaidu granulām, samazinot SEG emisijas apkures pozīcijā par vairāk nekā 80%. Turpināta apgaismojuma nomaiņa un sensoru izvietošana, ikdienas mikroklimata monitorings biroja telpās, veikts ēku energoaudits.

Uzņēmuma virzība uz klimatneitralitāti nav nedz viena, nedz divu gadu darbs, tas prasa gan sagatavošanos, kas ietver risku analīzi, pamata aprēķinus un plāna izstrādi, gan reālu rīcību pēc tam. Es aicinu Latvijas uzņēmējus raudzīties uz nefinanšu ziņošanu un savas darbības zaļināšanu, nevis kā uz apgrūtinājumu, bet gan kā uz iespēju samazināt izdevumus ilgtermiņā, radīt jaunus pakalpojumus un jaunas ieņēmumu plūsmas. Esam gandarīti, ka mums ir izdevies novērst četras reizes vairāk emisiju, nekā paši radām; savā ziņā tas arī atspoguļo uzņēmuma misiju apsaimniekot to, ko rada citi, pārstrādāt un atgriezt ekonomikā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas