Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Jābalstās uz profesionāļiem

Privātie veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji, kuri jau 20 gadu profesionāli nodarbojas ar vakcināciju visas valsts mērogā (gan pret gripu, gan ērču encefalītu), tostarp veicot mobilos izbraukumus, ir pilnībā apmierināti ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) piedāvāto tarifu vakcinācijai pret Covid-19 un ir gatavi saskaņā ar to strādāt, Dienai uzsver Veselības aprūpes darba devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds, kurš vienlaikus ir arī Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs.

Tiesa, Rēvalds pieļauj, ka tarifu varētu paaugstināt mobilajiem izbraukumiem, kur jāņem vērā arī šofera alga un ceļā pavadītais laiks. Taču, ja arī tas netiks paaugstināts, privātie vakcinācijas veicēji ir gatavi uzņemties iedzīvotāju potēšanu pret Covid-19. 

Saskaņā ar NVD sniegto informāciju, pašreizējais vakcinācijas tarifs ir šāds: 3,40 eiro par ārsta konsultāciju pirms vakcinācijas, 1,04 – par vakcīnas ievadīšanu ādā, zemādā un muskulī, 1,50 – par piemaksu ārstniecības personai par pacienta Covid-19 vakcinēšanu un 1,42 – par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem. Tātad par visu procesu kopā NVD maksā 7,36 eiro. 
 

Bez nespeciālistiem

Gan Rēvalds, gan Veselības ekonomikas asociācijas valdes priekšsēdētāja un RSU docente Daiga Behmane pauž, ka pašlaik nav nepieciešamības domāt ne par zobārstu, ne veterinārārstu, ne citu nespeciālistu iesaisti vakcinācijas procesā, jo to var nodrošināt privātie vakcinācijas profesionāļi kopā ar ģimenes ārstiem un speciālistiem valsts un pašvaldību slimnīcās. "Mēs uz to raugāmies nevis kā uz biznesa projektu, bet misiju," pauž Rēvalds. 

Lai gan no Veselības ministrijas ir izskanējušas versijas, ka vakcinācijai varētu piesaistīt gan zobārstus, gan veterinārārstus, gan ginekologus, tomēr Slimību profilakses un kontroles centra galvenais speciālists zobārstnieciskās aprūpes jautājumos Andis Paeglītis uzsver, ka tas ir tikai rezerves variants un zobārsti vakcinācijas plānā kā pakalpojumu sniedzēji nav iekļauti. Paeglītis norāda, ka kara apstākļos būtu tikai pašsaprotami, ja zobārsti tiktu piesaistīti vakcinācijai, taču pašreizējā situācijā, kad to iespējams nodrošināt ar profesionāliem vakcinācijas speciālistiem, tas sevi neattaisnotu. Turklāt zobārsti šo pakalpojumu varētu sniegt ārpus sava darba laika vakcinācijas kabinetos, jo zobārstniecības kabineti vakcinācijai nav piemēroti. 

Arī Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš uzsver, ka nespeciālistu piesaiste vakcinācijai attaisnotos tikai tad, ja to nevarētu nodrošināt profesionāli vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji. Šmēliņš, tāpat kā Paeglītis, norāda, ka veterinārārsti varētu būt tikai potes ievadītāji vakcinācijas kabinetos un vakcinēšana veterinārārstu klīnikās nebūtu veicama. 
 

75 000 nedēļā 

Rēvalds stāsta, ka lielajiem medicīnas centriem, piemēram, Veselības centram 4, Veselības centru apvienībai un MFD veselības grupai, ir kapacitāte nedēļā vakcinēt 75 000 iedzīvotāju. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (A/P) ir norādījis, ka maijā, sākoties masveida iedzīvotāju vakcinācijai, potes vajadzētu saņemt 100 000 iedzīvotāju nedēļā. Tātad ģimenes ārstiem un valsts un pašvaldību slimnīcām būtu jānodrošina vien 25 000 cilvēku vakcinācija nedēļā. 

Jāatgādina, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas valdes priekšsēdētāja Sarmīte Veide intervijā Dienai (28.12.2020.) pauda, ka ģimenes ārstu kapacitāte veikt vakcināciju ir ierobežota, jo tas nav vienīgais uzdevums. Ģimenes ārstu primārā funkcija ir pacientu aprūpe, līdz ar to nav iespējams visu darba dienu veltīt tikai vakcinācijai. Pēc Veides aprēķiniem, vienā ģimenes ārstu praksē varētu vakcinēt 50 pacientu nedēļā. 
Rēvalds norāda, ka privātie vakcinācijas veicēji neprasītu papildu līdzekļus ne par mobilo brigāžu izveidi, ne īpašo ledusskapju iegādi vakcīnu glabāšanai, ne vakcinācijas kabinetu izveidi, jo 20 darba gadu laikā visa nepieciešamā infrastruktūra jau ir izveidota. Tāpēc ne Rēvalds, ne Behmane neuzskata par nepieciešamu ieguldīt valsts naudu jaunu vakcinācijas kabinetu izveidē, tā vietā izmantojot esošo infrastruktūru, kuras kapacitāte ir pietiekama. 
 

Trauksmainie granti

Taujāts, kāda ir Veselības ministrijas un NVD attieksme pret privāto vakcinācijas pakalpojumu sniedzēju iesaisti, Rēvalds stāsta, ka notiek sarunas un privātie vakcinētāji noteikti tiks iesaistīti. Tomēr Rēvaldam zināmu trauksmi rada izskanējušās runas par Eiropas grantiem, kas domāti vakcinācijas kabinetu izveidei, proti, vai "kādam nebūs vēlme apgūt Eiropas naudu, veidojot vakcinācijas kabinetus, kas nemaz nav vajadzīgi".

Veselības ministrs uz jautājumu, vai vakcinācijas lauvas tiesu var uzticēt privātajiem vakcinācijas speciālistiem, izmantot to infrastruktūru un neveidot jaunus vakcinācijas kabinetus, tādējādi arī atslogojot slimnīcas, sniedz gana formālu atbildi: "Šonedēļ ar Veselības aprūpes darba devēju asociācijas izpilddirektori Ināru Pētersoni un viņas kolēģiem pārrunājām vakcinācijas plānu, kura precizētajā versijā ņemsim vērā arī privātā sektora spējas. Vakcinācijā visas rokas un zināšanas būs vajadzīgas. Svarīgi ne tikai vakcinēt, bet arī iedrošināt un vairot uzticēšanos. Jo vairāk profesionāļu iesaistīsim, jo vairāk uzticamu zināšanu dosim cilvēkiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas