Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Juridiskā komisija galīgajam lasījumam Saeimā virza Civilās savienības likuma projektu

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, galīgajā lasījumā atbalstīja Civilās savienības likuma projektu. Jaunā likuma projekta mērķis ir nodrošināt personu, kuras noslēdz civilo savienību, personisko un mantisko tiesību aizsardzību, un tas paredz arī civilās savienības noslēgšanas un izbeigšanas kārtību.

Plānots noteikt, ka civilā savienība ir divu fizisku pilngadīgu personu notariāli noslēgta vienošanās, kas nodibina vai izbeidz personu savstarpējās nemantiskās un mantiskās tiesības un pienākumus. Notārs aktualizēs ziņas par noslēgto civilo savienību Fizisko personu reģistrā.

Paredzēts, ka civilo savienību būs aizliegts noslēgt personām, kuras ir laulībā vai ir noslēgušas civilo savienību ar citu personu un tā ir spēkā. Tāpat plānots, ka civilo savienību būs aizliegts noslēgt radiniekiem taisnā līnijā, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām. Likumprojekts arī paredz, ka spēkā esoša civilā savienība būs šķērslis stāties laulībā ar personu, ar kuru tā nav noslēgta.

Iecerēts noteikt, ka ar civilās savienības noslēgšanu tās dalībniekiem būs savstarpējs pienākums gādāt un atbalstīt vienam otru, rūpēties par kopīgo mājsaimniecību atbilstoši katra ienākumiem. Plānots, ka civilā savienība tiks noslēgta bez termiņa un būs spēkā līdz tās izbeigšanai.

Plānots, ka civilo savienību tās dalībnieki varēs izbeigt pie notāra, noslēdzot par to notariālu aktu. Aktam pievienos vienošanos par civilās savienības dalībnieku kopīgās mantas sadali un pušu kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesību izmantošanu un uzturlīdzekļiem, paredz likuma projekts.

Gadījumā, ja viens no dalībniekiem nepiekritīs civilās savienības izbeigšanai vai ja dalībnieki nevarēs vienoties par kopīgās mantas sadali un viņu kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesību izmantošanu vai uzturlīdzekļiem, par civilās savienības izbeigšanu pēc viena dalībnieka pieteikuma lems tiesa.

Tāpat likuma projekts paredz noteikt, ka civilā savienība izbeigsies līdz ar viena tās dalībnieka nāvi vai gadījumā, ja tiesa vienu civilās savienības dalībnieku izsludinās par mirušu. Tāpat civilā savienība izbeigsies, ja tās dalībnieki savstarpēji noslēgs laulību.

Plānots, ka Civilās savienības likums stāsies spēkā nākamā gada 1.februārī. Par likuma projektu galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas