Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Kaislības ap viesnīcu, kuras vēl nav

Ar kritiku apvīto viesnīcas projektu Grēcinieku ielā 25 pie Melngalvju nama, visticamāk, nākamā gada beigās vēl nesāks būvēt. Būvdarbus bija iecerēts sākt, tiklīdz prezidents Andris Bērziņš atbrīvos savu pagaidu mītni, trešdien vēsta laikraksts Diena.

Kā Dienai atklāj prezidenta pārstāve Līga Krapāne, tad nomas līgums ar Rīgas namiem par Melngalvju namu kā pagaidu rezidenci ir noslēgts līdz 2015. gada 31. decembrim. "Mēs ļoti ceram, ka tā tas arī notiks, ka nebūs nepieciešams to pagarināt," piebilst Krapāne, norādot, ka neko vairāk par jaunās viesnīcas projektu nekomentēs. "Tā kā tā [Melngalvju nams] ir pagaidu rezidence, Valsts prezidenta kanceleja nekādā gadījumā neiesaistās un neiesaistīsies lēmumu pieņemšanā vai apstrīdēšanā par viesnīcas būvēšanu."

Viesnīcas projekts pārmetumu vētrā plosīts jau no tā pirmsākumiem 2007. gadā. Kaut gan finanšu krīzes apstākļi tā attīstību apturēja, tagad viesnīcas ideja sākusi virzīties ar jaunu elpu. Nupat beigusies sabiedriskā apspriešana, kurā jau iepriekš izskanējuši pārmetumi par izvēlētajiem arhitektoniskajiem risinājumiem. Kamēr daļa ierosinājumu vēl tiek piesūtīti, Rīgas pilsētas būvvaldē jau saņemti 440 personu iesniegumi. Būvvaldes pārstāvji to saturu neatklāj, kamēr nav saņemti un apkopoti visi ierosinājumi.

Tikmēr Kultūras ministrijā norāda, ka publiskajā apspriešanā saņemtas vairāk nekā 100 negatīvas iedzīvotāju atsauksmes, tajās paustas bažas, ka jaunbūve degradēs Rīgas vēsturisko centru un Vecrīgas panorāmu. Uz to reaģējusi arī kultūras ministre Dace Melbārde (NA), lūdzot viedokli Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai un Nacionālajai kultūras padomei. Ministres pārstāve Dagnija Grīnfelde Dienai norāda, ka atbilde vēl neesot saņemta, tāpēc arī Melbārde plašākus komentārus pagaidām nesniegs.

Neskarot viesnīcas arhitektūras risinājuma izvēli, jaunas nepilnības atraduši arī Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA) Rīgas domes frakcijas deputāti. Pirms sākt būvēt jauno viesnīcu, projekts būtu jāsaskaņo ar Latvijas Okupācijas muzeja rekonstrukcijas otro kārtu, jo pagaidām nav saprotams, kā ēka ietekmēs muzeja atjaunošanu.

Tāpat nav skaidrs, kā tiks risināts transporta kustības intensitātes pieaugums. Frakcijas priekšsēdētājs Aleksandrs Kiršteins Dienai neslēpj sašutumu: "Tur jau tagad no krastmalas ir grūti iebraukt. Ja tur ir viesnīca, tad skaidrs, ka būs arī sabiedriskā ēdināšana, līdz ar to ir jābūt arī autotransporta intensitātes pieauguma analīzei. Tās nav." 

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs izteiktos pārmetumus noraida, uzsverot: "Šeit vēl nav projekta stadijas, ir tikai skices materiāls. Normatīvos paredzētais autostāvvietu skaits projektētājiem būs jāatrisina tehniskā projekta ietvaros. Bet tās ir tikai detaļas. Patlaban process ir projektēšanas stadijā, un mēs esam atvērti viedokļiem."

Savukārt viesnīcas arhitekts Andris Kronbergs par negatīvajām atsauksmēm neslēpj sarūgtinājumu: "Noskaņojums ir jūtams, un izskatās, ka to māju negribēs neviens, lai arī cik labi tā izskatītos." Viņš neizprot arī pārmetumus par automašīnu stāvvietām: "Stāvvietu Vecrīgā vispār būtībā nav. Attīstības stratēģija pati par sevi paredz, ka mašīnu daudzums Vecrīgā ir jāsamazina, mums nav tāda plāna intensitāti palielināt. Kā tad bez stāvvietām iztiek citas viesnīcas Vecrīgā?"

Visu Aļonas Zanderes rakstu Kaislības ap viesnīcu, kuras vēl nav, lasiet trešdienas, 22.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas