Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Karavīri turpmāk saņems lielāku atalgojumu

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri turpmāk saņems lielāku atalgojumu, turklāt atalgojums būs palielināts jau par augustu.

Valdības pērn apstiprinātie grozījumi noteikumos paredz, ka, lai līdzsvarotu kareivju un jaunāko instruktoru mēnešalgas, kā arī paaugstinātu NBS spējas rekrutēt jaunus karavīrus no civilās vides, karavīru mēnešalgas likmes palielinātas par 75 eiro pirms nodokļu nomaksas. Mēnešalga atkarīga no dienesta pakāpes, izdienas un kategorijas. Piemēram, patlaban par viena gada izdienu kareivis un matrozis saņem 520 eiro, bet ministrija rosināja mēnešalgu palielināt līdz 595 eiro.

Ministrijā skaidroja, ka, ņemot vērā diferencēto neapliekamo minimumu, kas atkarīgs no nodokļa maksātāja gada ienākumu apmēra, uz "rokas" ieņēmumu palielinājums svārstīsies no 50 līdz 55 eiro.

Atalgojuma motivācijas sistēmas uzlabošanas mērķis ir veicināt karavīru vēlēšanos palikt militārajā dienestā. Sistēmas uzlabošanu Aizsardzības ministrija nodrošinās atbilstoši tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Ieviešot Valsts kontroles ieteikumus, ar grozījumiem NBS tiek reformēta motivēšanas sistēma, proti, tiek mainīta forma, kādā veidā alga tiek sarēķināta. Jaunā sistēma vērsta uz to, lai noturētu dienestā karavīrus un instruktorus, kas ir gatavi pilnveidoties, tādēļ tiks vērtēta viņu izglītība un operacionālā pieredze. Tāpat jaunā motivācijas sistēma būs vērsta uz tiem karavīriem, kuru apmācībā ir ieguldīti būtiski valsts līdzekļi un kuru dienests NBS ir kritiski svarīgs.

Noteikumi paredz, ka karavīru mēnešalga ir atkarīga no karavīra dienesta pakāpes un izdienas, kā arī nosacījuma, ka karavīrs ir pabeidzis Militārā dienesta likumā paredzēto attiecīgajai dienesta pakāpei noteikto militārās izglītības kursu. Tomēr karavīru amatu pienākumu izpildei bez militārās izglītības, prasmēm un iemaņām ir nepieciešamas arī profesionālās zināšanas, prasmes un iemaņas, kā arī spēja īsā termiņā iesaistīties augstas kaujas gatavības uzdevumu izpildē.

Vienlaikus ar valdībā apstiprinātajiem grozījumiem atlīdzības noteikšanā svītrotas speciālās piemaksas, kas noteiktas par dienestu, kas saistīts ar paaugstinātu risku karavīra veselībai/dzīvībai, un no piecām uz trīs samazināts piemaksu skaits par dienestu specifiskos apstākļos. Saglabājas tikai tās trīs piemaksas, kas noteiktas par dienesta pienākumu izpildi uz kuģa jūrā, nolidoto stundu skaitu, kā arī atrašanos ātrās reaģēšanas kontingenta sastāvā ārpus Latvijas teritorijas.

Grozījumu realizēšanai šogad paredzēti aptuveni septiņi miljoni eiro.

Top komentāri

P
P
Kāpēc pirmajam no labās svešas armijas ciksna,bet 16-jam sprādze noslīdējusi līdz nabai?
Brālis
B
Mūsu karavīri - mūsu lepnums un mūsu gods. Augstu plīvot karogam virs viņu galvām. Zākātājus samīt viņu zābakzolēm..
es
e
Par ko šitiem dīkdieņiem?Kāpēc nodokļu maksātājiem nekā?Zin tik slaukt un uzdzīvot par tautas naudu!Besī laukā tādi lēmumi!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas