Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Katra valoda ir vērtība

Mans tēvs 1950. gadā atbrauca uz Rīgu, lai īstenotu savu sapni - kļūtu par jūrasbraucēju. Jauneklim no Latgales izdevās ietikt jūrskolā sacensībā ar Rīgas un citu novadu puišiem. Pēc mēneša tika paziņots, ka mācības notiks krieviski un tie, kas pirmo sesiju krieviski nokārtot nevarēs, pakos koferus un brauks atpakaļ uz savām sādžām.

Tēva mājas atradās 20 kilometru no Daugavpils, netālu no Kalupes ciema, kur krievu valodā neviens nerunāja un īsti arī nesaprata. Vēlme braukt jūrā bija liela, zobus sakoduši, pa naktīm mācoties krievu valodu un citus priekšmetus, jaunie censoņi nepieciešamo apguva. Arī jūrskolu pabeidza. Jūrā gan braukt nevarēja, jo mans vectēvs bija izsūtīts. Un tādus «neuzticamus» jūrā braukt nelaida. Arī manas bērnudārza gaitas sākās krieviski runājošiem bērniem paredzētā grupā, jo latviešiem paredzētie bērnudārzi bija pārpilni. Par to esmu pateicīgs liktenim, jo ieguvu labu krievu valodas prasmes pamatu.

Šo ievadu rakstīju, lai tie, kuri vēlas krievu valodu oficiālā valsts valodas statusā, apdomātu, ka Latvija ir vienīgā vieta uz šīs planētas, kur latviešu valodai ir izņēmuma stāvoklis - to ikdienas saziņā lieto tikai šeit, nelielā teritorijā pie Baltijas jūras. Krievu valodā runā liels ļaužu daudzums dažu simtu kilometru tuvumā. Arī kopienas minoritātes statuss ir diezgan nosacīts, jo tai pieejami dažādi kultūras, informatīvie un ekonomiskie labumi rokas stiepiena attālumā. Tajā pašā laikā ir jāapzinās, ka katra valoda, ko cilvēks pārvalda, ir vērtība gan individuāli, gan sabiedrībai. Valodu zināšana paplašina iespējas sazināties, iegūt darbu. Kāds var uzskatīt par diskriminējošu vajadzību pārvaldīt krievu valodu, lai iegūtu darbu, piemēram, tirdzniecībā. Te nedarbojas aizliegumi, izdzīvo tas, kurš veiksmīgāk apkalpo klientu - latvieti, krievu, vācieti vai kādu citu. Krievu valoda jāmāca līdztekus angļu valodai, un pēc tam jāapgūst vēl kāda. Tas būs drošs ieguldījums.

Un tā ir tieša politiķu atbildība publiski runāt un diskutēt par valodu un okupāciju, kas, iespējams, ir tie jautājumi, kas liedz mums mainīties un kļūt par radošu spēku kopīgu mērķu sasniegšanai. Jāsaprot, ka ne krievu, ne amerikāņu vai kādu ekonomisku grupējumu intereses mūs pie uzplaukuma nevedīs. Mums jābūt pašiem savām interesēm un viediem valstsvīriem, kas vēlas tās sargāt.

Top komentāri

Zviedram Nr2
Z
Bet Latvijas pilsoņi - krievi nav iebraucēji, bet gan pilntiesīgi Latvijas iedzīvotāji. Un pilnīgi loģiski ir tiesīgi prasīt attiecīgu statusu savai valodai. _______________________________________________________ Kaut kāda pretruna. Pilntiesīgi Latvijas iedzīvotāji, kur viņiem tā kā būtu jārunā latviski, bet īstenībā viņi pilsonību ieguvuši nelikumīgi, jo latviešu valodu neprot, un tāpēc pieprasīs statusu kaut kādai citai valodai. Laikam tā sanāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas