Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Ķekavas pašvaldības rīcības dēļ investīciju projekti nonākuši "ārpus likuma"

Lai arī teritoriju plānojumiem visās pašvaldībās bija jābūt pabeigtiem līdz pērnā gada beigām, tādu aizvien nav piektdaļai no vairāk nekā 500 pašvaldībām. Otrdien reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) ķēries pie pirmās sodīšanas un saviem juristiem uzdevis sagatavot lēmumu projektu par Ķekavas pagasta padomes atlaišanu.

Atlaist var Saeima. Savu izvēli ministrs skaidro ar to, ka uz nelikumīgi izsniegtu būvatļauju pamata ir apbūvētas lielas teritorijas, kurās investori ieguldījuši miljonos mērāmus līdzekļus. Pagasta vadība noliedz, ka būtu ko darījusi ļaunprātīgi, investoru vidū valda satraukums. Ja pagasta padomi atlaidīs, tad līdz nākamajām vēlēšanām Pierīgas turīgo pagastu vadīs pagaidu administrators. Atjaunotās Latvijas vēsturē līdz šim atlaists tikai vienas pašvaldības sasaukums Kuldīgas rajona Rendas pagastā. E.Zalāna pamatojums padomes atlaišanai ir normatīvo aktu pārkāpumi teritorijas plānošanā, būvniecībā un zemes izmantošanā. Ķekavas pagastā uz teritorijas plānojuma noteiktas lauksaimniecības zemes, kur apbūve nav paredzēta, ar pašvaldības atļauju jau slejas gan dzīvojamās mājas, gan loģistikas parks Dominante un VP Market noliktavas. Kopumā prettiesiski mainīta atļautā izmantošana 194 nekustamajiem īpašumiem. Ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa Dienai skaidro, ka patlaban zināms par 20% nelikumīgi apbūvētu teritoriju, taču šis saraksts var papildināties, ja pašvaldībā veiktu auditu, jo ministrijai neesot nodoti visi pieprasītie dokumenti. "Tā kā būvatļaujas izdotas nelikumīgi, tās var apstrīdēt, un būvinspekcija var vienkārši uzdot ēkas nojaukt," uzsver ministra pārstāve. Pašvaldība var arī post factum apstiprināt būvniecības likumību, taču tam jābūt pamatotam ar teritorijas plānojumu, kurā konkrētajai vietai paredzēts apbūves statuss. Kopumā prettiesisko lēmumu nodarītie zaudējumi varētu būt 67 miljoni latu, ko veido būvatļaujās norādītie projektu realizācijas apjomi, izrēķinājusi ministrija.

Vaino citus


Ķekavas pagasta padomes priekšsēdētāja Dzintra Maļinovska (TP) noraida pārmetumus par nekompetenci un ļaunprātīgu rīcību, uzsverot, ka problēmas ar teritorijas plānojumu un būvatļaujām "velkas līdzi kopš iepriekšējā sasaukuma". Viņas vietniece Līga Badūne (JL) Dienai teic, ka labprāt redzētu pilnu pamatojumu nodomam atstādināt pašvaldību, jo patlaban pagastā notiek jauna teritorijas plānojuma izstrāde, ievērojot Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) juristu norādījumus. Padome spēj lemt un strādāt un ir gatava sakārtot situāciju atbilstīgi likumdošanai. Patlaban top arī jaunais teritorijas plānojums, ko plānots pabeigt līdz oktobrim.

Savukārt Ķekavas deputāti Igoris Malinausks (LPP/LC) un Inārs Beļinskis (ZZS) LETA pauduši nostāju, ka padomes atlaišana būtu pamatota. I.Beļinskis bijis vienīgais, kas iepriekš balsojis pret grozījumiem pagasta teritorijas plānojumā, kur "nesaprašanas dēļ vai apzināti" pieļautas nelikumības. I.Malinausks nesen atbrīvots no padomes priekšsēdētāja amata, un L.Badūne citē viņa teikto - "ja es te nestrādāšu, tad jūs arī ne". Dienai neizdevās gūt apstiprinājumu iespējamai šo draudu īstenošanai.

Dominante turpina


"Ķekava ir stratēģiski svarīgs reģions gan Rīgas, gan Latvijas industriālo un loģistikas parku attīstībai," uzsver Dominante Capital īpašnieks Rafails Deifts. "Tā ir gan Dominantes, gan citu investoru - NCC, VP Market - pozīcija. Notikumi ap Ķekavas teritorijas plānu paaugstina investīciju risku Latvijā, tuvinot to Krievijas līmenim. Tā kā ieguldījumu atdeve Latvijā ir ievērojami mazāka nekā Krievijā, jautājums par investīciju virzību kļūst teju retorisks."

Kompānijas mārketinga direktors Boriss Epšteins Dienai apliecināja, ka uzņēmums turpina loģistikas centra 2.kārtas būvniecību, jo visas būvatļaujas saņemtas likumā noteiktajā kārtībā. "Dominante savus darījumu partnerus uztver ļoti nopietni. Tāpēc mēs pieņēmām, ka pašvaldības lēmumi un dokumenti ir nopietni, kvalitatīvi produkti, uz kuriem balstījām biznesa stratēģiju," norāda firmas pārstāvis. "Tie saistīti arī ar projekta finansētāju Nordea banku, līgumiem ar ārvalstu nomniekiem un piegādātājiem. Ja Ķekavas pašvaldība nav rīkojusies tiesiski un iestāsies mums nelabvēlīgas sekas, tās būs vērtējamas saskaņā ar likumdošanu."

Jārisina prātīgi


Uzņēmēju sadarbība ar Ķekavas pagasta padomi līdz šim bijusi raita un savstarpēji izdevīga, Dienai apstiprina gan B.Epšteins, gan cita liela objekta - Ķekavas loģistikas parka attīstītāja NCC Property development - direktors Mārtiņš Grotuss. Kāds ar pakalpojumu sfēru saistītas firmas īpašnieks, kurš vēlējās palikt anonīms, atzina, ka šīs pašvaldības deputāti un darbinieki vienmēr bijuši pretimnākoši, nekad nav bijis mājienu par savtīga labuma gūšanu, lai arī atsevišķi lēmumi vilcināti, iespējams, nepietiekamas kompetences dēļ.

"Uzņēmēji ir ieinteresēti, lai valsts situāciju ar Ķekavas teritorijas plānojumu atrisina iespējami ātri, kamēr nav radušies zaudējumi," uzsver B.Epšteins, "pat ja atcelts teritorijas plānojums, tas nedod iespēju dabā atgriezties sākotnējā stadijā." Dominante Park ieguldījumi patlaban tiek lēsti ap 80 miljoniem eiro, kopumā plānotās investīcijas pārsniegs 130 miljonus eiro.

***

Ko paredz


Likums Par pašvaldībām paredz, ka Saeima var atlaist domi (padomi), ja tā atkārtoti nepilda vai pārkāpj Satversmi, likumus, Ministru kabineta noteikumus vai nepilda tiesas spriedumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas