Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Ķiploku asā konkurence

Gadā katrs vidēji apēdam ap puskilogramu ķiploku. Vislielākais pieprasījums pēc šī ārstnieciskā garšauga rodas gripas laikā, atzīst Latvijas ķiplokaudzētāji. Vairāk ēdam ārvalstīs ražotus ķiplokus, jo, ja rudenī dzimtenē audzēto sīpolu dzimtas augu ir pārpārēm, tad vēlāk - ziemā un pavasarī - to tikpat kā nav, un pircējam jāsamierinās ar importu. Kāpēc Latvijas tirgū trūkst pašu zemē audzēto ķiploku?

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem Latvijā pērn ķiplokus audzēja 74 ha platībā. Savukārt pēc Lauku atbalsta dienesta informācijas Latvijā ir 67 ķiploku audzētāji ar kopējo zemes platību 52,63 ha. Ar ķiploku audzēšanu nodarbojas galvenokārt sīkražotāji ar audzēšanas platību tikai līdz 0,5 ha, stāsta Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Augkopības nodaļas vecākā referente Dace Guste.

Sīkražošana ir arī viens no iemesliem, kādēļ tirgū Latvijā audzētie ķiploki atrodami reti. Rīdzinieces Gunas Akonas pieredze rāda, ka ķiplokēdājs savus krājumus papildina rudenī. G. Akona šo garšaugu audzē hobija līmenī un atzīst, ka ķiploka kārotāji zina savus zemniekus un ražu izpērk, tiklīdz tā novākta. Līdzīga pieredze ir sīkražotājam no Madonas puses. Zemnieks teic, ka šādā veidā ražu varot iztirgot pat par trim latiem kilogramā.

Agronome Mārīte Gailīte atzīst, ka mazajiem audzētājiem ar ķiploku audzēšanu nodarboties ir dārgs prieks, savukārt lielie audzētāji neuzskata šo nišu par izdevīgu. "Pirmkārt, stādāmais materiāls ir dārgs. Uz vienu hektāru vidēji jāizstāda tonna ķiploku. Stādāmo materiālu sīkražotāji nevar izaudzēt un pircējs nevar būt drošs par šķirni, savukārt ievestai "sēklai" vidējā cena ir četri lati kilogramā. Ir dārgi ieguldīt četrus latus uz vienu hektāru, jo par četriem latiem kilogramā nevar pārdot ķiplokus," viņa min problēmas, ar kādām sastopas zemnieki.

Visu Ingas Patmalnieces rakstu "Lai arī risks ir, zemnieki tic ķiplokam" lasiet trešdienas, 13. novembra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas