Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kooperatīvs: Neraugoties uz sliktajām ražām, dārzeņu cenas šogad nekāps

Neraugoties uz sliktajām dārzeņu ražām Latvijā nelabvēlīgo laika apstākļu dēļ, dārzeņu cenas šogad varētu būt ļoti līdzīgas tām, kādas tās bija iepriekšējā gadā attiecīgajā periodā, aģentūrai LETA prognozēja kooperatīva Mūsmāju dārzeņi vadītāja Edīte Strazdiņa.

Viņa skaidroja, ka, neraugoties uz dārzeņu audzēšanai nelabvēlīgajiem laika apstākļiem Latvijā, dārzeņu cenu līmenis ir atkarīgs no cenām pasaulē. Līdz ar to dārzeņu cenas Latvijā būs līdzīgas cenām visā Eiropā. Kopumā tās nebūs augstākas, jo mazāku ražu vienā Eiropas valstī izlīdzina labāka raža citā valstī, līdzsvarojot kopējo cenu līmeni.

"Principā, vidējā dārzeņu cena gada laikā izmainās ļoti, ļoti minimāli. Varbūt ir kāds mēnesis, kad cenas vairāk vai mazāk paaugstinās, bet kopumā vidējā cena nemainās. Var būt novirzes mēneša garumā vai ilgāk, kad agrajiem dārzeņiem ir augstākas cenas, bet, ražas novākšanai sākoties, cenas atgriežas tajā pašā līmenī, kādas bija šajā laikā pirms gada," sacīja kooperatīva vadītāja. Viņa piebilda, ka jau patlaban agrās ražas kāpostiem cenas strauji pazeminās, un līdzīgi ir arī ar agrās ražas kartupeļu cenām. Tāpēc būtisks cenu kāpums patlaban nav paredzams.

Strazdiņa atzīmēja, lai arī patlaban nav signālu par iespējamu dārzeņu cenu kāpumu, tas varētu notikt tad, ja Eiropā gadās lielāka mēroga kataklizma līdzīgi kā iepriekšējā sezonā, kad pāragri izbeidzās ievāktā burkānu raža. Šādā situācijā attiecīgo dārzeņu cenas var īsā laikā būtiski pieaugt. Vienlaikus viņa norādīja, ka pārsvarā cenu svārstības notiek pavasarī, ja aizvadīts ļoti liels neražas gads Eiropā - sausums, mitrums, kas negatīvi ietekmējis ražas apmēru. Savukārt rudenī parasti tā nenotiek, jo tirgu papildina gan mazo dārzeņu audzētāju produkcija, gan arī no ārvalstu tirgiem ievestā prece, piemēram, no Polijas, kurai ar savu produkciju piepildīt tik mazu valsti kā Latviju nav problēmu.

"Mūsmāju dārzeņu" vadītāja iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka sausuma un karstuma ietekmē dārzeņu raža Latvijā atsevišķos laukos šogad var sarukt līdz 50% apmērā salīdzinājumā ar plānoto ražas apmēru, kāds būtu bijis normālos laika apstākļos.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka 2017.gadā "Mūsmāju dārzeņi" strādāja ar 4,102 miljonu eiro apgrozījumu un 285 276 eiro zaudējumiem.

Kooperatīvs "Mūsmāju dārzeņi" reģistrēts 2006.gadā un apvieno SIA "Dimdiņi Agro", SIA "Sigro", kā arī zemnieku saimniecības "Galiņi", "Bračas", "Dārzi", "Zūmaņi", "Sīļi", "Sviķi", "Īskāji", "Kliblapsas" un Artūru Kimu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas