Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijā beigusies gripas epidēmija

Latvijā ir beigusies gripas epidēmija, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

SPKC trešdien pasludinājis gripas epidēmijas noslēgšanos, ņemot vērā, ka pēdējo divu nedēļu laikā pacientu skaits, kuri vērsušies pēc medicīniskās palīdzības un kuriem klīniski diagnosticēta gripa, nevienā no monitoringa teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Par šīs gripas sezonas sākumu uzskatāms 30.septembris, bet epidēmija tika izsludināta 11.decembrī.

Patlaban, līdzīgi kā citur Eiropā, gripas aktivitāte samazinās, informēja centra Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja.

Gripas izplatības intensitāte kopumā šajā sezonā Latvijā vērtējama kā vidēja, savukārt stacionēto pacientu skaits saistībā ar gripas infekciju, īpaši stacionēto skaits ar gripas izraisītu pneimoniju, šajā sezonā ir mazāks nekā iepriekšējās sezonās, norādīja centrā.

Arī saslimstība ar citām akūtām elpceļu infekcijām ir bijusi ievērojami zemāka nekā iepriekšējās sezonās, atzīmēja SPKC. Citu elpceļu infekciju intensitāte arī pēdējo nedēļu laikā saglabājas zemāka salīdzinājumā ar intensitāti, kāda tika novērota šajā laika periodā iepriekšējās sezonās, liecina centra apkopotā statistika.

Virusoloģijas dati liecina, ka Latvijā turpina cirkulēt gan A tipa, gan B tipa gripas vīrusi. Izplatās arī citi elpceļu vīrusi, kas parasti cirkulē rudens un ziemas periodā, tostarp arī rinovīrusi, adenovīrusi, respiratori sincitiālais vīruss, sezonālie koronavīrusi un bokavīrusi.

Lai gan gripas aktivitāte mazinās, SPKC atgādina, ka gripas un citu elpceļu vīrusi turpina cirkulēt.

SPKC epidemiologi aicina arī turpmāk atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem. Tiek ieteiks bieži mazgāt rokas, regulāri vēdināt telpas un veikt mitro uzkopšanu. Tāpat tiek aicināts vairāk laika pavadiet svaigā gaisā un lietot veselīgu pārtiku, kas palīdzēs stiprināt imunitāti.

Savukārt Nacionālais veselības dienests atgādina, ka līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu vairs nav spēkā valsts apmaksātas ģimenes ārsta mājas vizītes pie pacientiem ar gripu. Šis nosacījums neattiecas uz pacientiem, kuriem valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes tiek nodrošinātas vienmēr - bērniem vecumā līdz 18 gadiem, pirmās grupas invalīdiem un citām pacientu grupām.

Maksimāla gripas intensitāte šajā sezonā reģistrēta 2019.gada pirmspēdējā nedēļā, kad saslimstība sasniedza 310,5 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Atbilstoši SPKC datiem uz 11.martu gripa šajā sezonā bija laupījusi kopumā 14 cilvēku dzīvības. Pacienti bijuši 53 līdz 92 gadus veci, no tiem deviņas sievietes un pieci vīrieši. Visiem pacientiem bija blakus saslimšanas, piemēram, hroniskas sirds, asinsvadu un elpceļu slimības, cukura diabēts, hroniskas nieru un aknu saslimšanas un citas.

Top komentāri

Scorseze
S
Man ir jautājums, kad cilvēki sāks domāt?:) Mums stāsta ka klāt ir armagedons un gals klāt, jo "vīruss", ārsti, kuri tiešām redz patieso situāciju, saka ka gripas epidēmija beigusies!:) Jautājums, kurš īsti mums melo, profesionāļi, vai politikāņi ar pāris klašu izglītību un nepabeigtiem deju kursiem?:) Protams, tas ir retorisks jautājums:)
trusis nejaukais
t
tas nekas ka saakusies cita epideemija
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas