Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Latvijas Bankai jāiespringst

No 6.marta Latvijā tiks iedarbināta Eiropas Centrālās bankas (ECB) aktīvu uzpirkšanas programma, ko mēdz saukt arī par eiro kvantitatīvo mīkstināšanu vai eiro drukāšanas programmu. Lai gan šobrīd joprojām daudzas šīs programmas sīkākas detaļas nav zināmas, aptuvenās aplēses liecina, ka tās apjomi Latvijas gadījumā varētu pārsniegt 100 miljonu eiro atzīmi, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Dienas Biznesu informē Latvijas Bankas pārstāvji, katru dienu notiekot telefonkonferences ar Frankfurti, kurās runā tieši par tehniskajām programmas detaļām un praktisko tās norisi.Šobrīd būtu interesanti apkopot jau zināmās šī milzīgā monetāra eksperimenta detaļas. Teorētiski kvantitatīvā mīkstināšana izklausās samērā vienkārša, lai gan tas eirozonas gadījumā praksē 19 dažādu valstu ietvaros ar tikpat daudz atšķirīgām obligācijām un to tirgiem, visticamāk, būs visai ķēpīgs process.ECB pagājušā mēneša otrajā pusē paziņoja, ka no marta turpmāk otrreizējā tirgū ik mēnesi uzpirks vērtspapīrus 60 miljardu eiro apmērā. Būtībā ECB vadība nolēma paplašināt aktīvu pirkšanas programmu, kuras ietvaros jau tika īstenotas divas aktīvu iegādes apakšprogrammas – nodrošināto obligāciju pirkšanas programma (Covered Bond Purchase Programme) un ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma (Asset backed Securities Purchase Programme). Jāatgādina, ka šīs programmas ECB izziņoja pagājušā gada septembrī un, lai gan daudzi pauda atšķirīgu viedokli, arī šādus soļus jau tad varēja uzskatīt par kvantitatīvo mīkstināšanu. Diez vai programmām, kas paredz no komercbankām par jaunizdomātu naudu izpirkt citāda veida vērtspapīrus, vajadzētu censties domāt kādu jaunu specifisku nosaukumu. Latvijas Banka norāda, ka abas šīs programmas tieši neskar Latviju.Visu rakstu lasiet laikraksta Dienas Bizness trešdienas, 18.februāra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kultūras ministre Logina atkāpjas no amata

Kultūras ministre Agnese Logina (P) nolēmusi personīgu iemeslu dēļ atkāpties no ministres amata, un šos pienākumus viņa beigs pildīt 17.jūnijā, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabi...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas