Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijas zinātnieki uzraudzīs ilgtspējīgas rīsu audzēšanas prakses Vjetnamā

Vides risinājumu institūta datu zinātnieki kopā ar starptautisko sertifikācijas organizāciju Preferred by Nature un Eiropas Kosmosa aģentūru uzsākuši darbu, lai attīstītu Sentinel satelītu datos balstītu rīku ilgtspējīgas rīsu audzēšanas prakses uzraudzībai Mekongas deltā Vjetnamā, portālu Diena.lv informēja Vides risinājumu institūtā.

Lai gan rīsi ik dienas nodrošina iztiku vairāk nekā 1 miljardam cilvēku, tā ir arī viena no visvairāk piesārņojošajām lauksaimniecības kultūrām pasaulē. Rīsu audzēšana, pielietojot tradicionālo lauku appludināšanas metodi, rada tikpat daudz siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas kā visa aviācijas nozare. Rīsu audzētāji ir atbildīgi par 11% no visām lauksaimniecības radītajām SEG emisijām. Turklāt rīsu audzēšanai zemnieki izmanto ap 24 – 30% no visas pasaules saldūdens resursiem. Šis resursu patēriņš attiecas arī uz ceturto lielāko rīsu audzētāju pasaulē – Vjetnamu.

Vides risinājumu institūta zinātnieki kopā ar Preferred by Nature izstrādās mehānismus ilgtspējīgākai rīsu audzēšanai un uzraudzībai, sākot ar Vjetnamas galveno rīsu klēpi – Mekongas deltu.

Lai palīdzētu rīsu audzētājiem samazināt radītās SEG emisijas un patērētos ūdens resursus, tajā pašā laikā nezaudējot ražas apjomu, radīta alternatīva appludināšanas – susināšanas metode. Šī metode ļauj regulēt ūdens līmeni uz lauka un izmantot tikai tik daudz ūdens resursus, cik rīsiem patiešām ir nepieciešams, nevis turēt laukus zem ūdens visas sezonas garumā. Tiem Mekongas deltas rīsu audzētājiem, kuri izvēlēsies pielietot ilgtspējīgo kontrolētās appludināšanas – susināšanas metodi, būs iespēja iegūt Preferred by Nature sertifikātu un piedāvāt savu produkciju augstākā līmeņa tirgus segmentiem par augstāku cenu nekā tradicionāli audzētajiem rīsiem. Savukārt Vides risinājumu institūta datu zinātnieki uzraudzīs šīs sertifikācijas kritēriju izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas