Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Lielāka alga apmierinātību ar darbu paaugstina tikai īslaicīgi

Daudzi cilvēki gan Latvijā, gan pasaulē uzskata, ka laimīgākus un apmierinātākus darba dzīvē viņus padarītu augstāks atalgojums, garāks atvaļinājums vai paaugstinājums, tomēr, pat iegūstot kaut ko no tā visa, gaidītā laime tā arī mēdz neatnākt. Psihologi uzsver, ka priekšstats par to, kas darbā ļautu justies labi, bieži vien saistās ar zināmiem mītiem un stereotipiem.

Tā, piemēram, pieņēmums, ka laimīgāku darbā tevi padarīs lielāka alga, realitātē darbojas tikai līdz brīdim, kad atalgojums uzkāpis līdz robežai, kas ļauj vairs ik mēnesi neraizēties par to, kā nodrošināt savas ikdienas pamatvajadzības - kad pietiek gan tām, gan arī izklaidēm, hobijiem, lielākiem pirkumiem u. tml. Aiz šīs robežas nopelnītās naudas apmērs labsajūtas līmeni darbā vairs nemaina, raksta britu interneta vietne Theguardian.com.

Tāpat iespēja darbavietā paņemt vairāk brīvdienu laimīgāku padarīs tikai tad, ja būšana darbā liek justies patiesi nelaimīgam, norāda psiholoģijas doktors Donalds Ridžo. Un pat tad šī laime būs īstermiņa. "Cilvēki ātri pierod pie biežākas atrašanās ārpus darba, tāpēc tas kopējo labsajūtu īpaši neuzlabo. Turklāt - ja kādam nepatīk viņa darbs, viņš būs vēl nelaimīgāks, pēc garām brīvdienām atkal tajā atgriežoties," skaidro Ridžo.

Arī paaugstinājuma iegūšanai vai darba maiņai ar kļūšanu laimīgākam ir maz sakara, rāda pētījums, kura ietvaros psihologi piecu gadu garumā sekoja līdzi augsta līmeņa vadītāju darba gaitām un mērīja viņu apmierinātību ar darbu pirms un pēc darbavietas maiņas vai pakāpšanās pa karjeras kāpnēm. Lai gan uzreiz pēc šādiem notikumiem menedžeri piedzīvoja apmierinājuma uzplaiksnījumu, jau gada laikā viņu apmierinātība ar darbu atkal strauji saplaka, pārvēršoties par tādām kā laimes paģirām. Tikmēr tie vadītāji, kas darbu vai amatu nebija mainījuši, piedzīvoja visai niecīgas izmaiņas savā kopējā apmierinātībā ar darbu.

Kā apgalvo Kalifornijas Universitātes psiholoģijas profesore Sonja Ļubomirska, laimīgu un ar darbu apmierinātu padara tikai cenšanās sasniegt specifiskus karjeras mērķus, ne tik daudz materiālus labumus (tādus kā vairāk naudas vai garāks atvaļinājums). Tieši pūliņi un savu prasmju slīpēšana un papildināšana, virzoties uz kaut ko sasniedzamu, ir tas, kas mūs padara laimīgus - nevis sasniegtais. Iešana uz mērķi ikdienas darbam dod struktūru un nozīmi. Tā palīdz sajust jēgu, kā arī sniedz iespējas apgūt jaunas iemaņas un mijiedarboties ar citiem - visas šīs lietas dara cilvēkus laimīgus, uzsver Ļubomirska. Labsajūtu darbā vairo arī tas, ja starp kolēģiem ir draugi un ja izdodas pašam sev formulēt, ko tevis veiktais darbs dod, kāds ir tā pienesums. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas