Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Liepāja tiek pie savas universitātes

Šodien Saeimai apstiprinot Liepājas Universitātes Satversmi, Liepāja tikusi pie savas universitātes. Liepājas Universitāte (saīsinājumā LiepU) pievienojas jau esošajām piecām universitātēm Latvijā.

“Šo brīdi visvairāk ir gaidījuši augstskolas studenti - nu viņi ar lepnumu varēs teikt, ka studē Liepājas Universitātē. Lai mainītu augstskolas statusu, tika ilgi strādāts - bija jāmainās, jāaug un jāpierāda augstskolas atbilstība universitātēm izvirzītajiem kritērijiem,” saka universitātes Informācijas un sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Inga Pūre.

Ideja par universitātes veidošanu Liepājā radās 1999.gadā. Tā laika rektors Kārlis Dobelis stāsta, ka sākumā šī ideja šķitusi traka, neīstenojama. Daudz tika diskutēts, kas un kā darāms. Bijis grūti, jo tad vēl Latvijas likumdošanā nebija noteikti stingri kritēriji universitātēm. Bet, kad Augstskolu likumā tie tika definēti, tapa skaidrs, kas darāms, lai šo mērķi sasniegtu. Tas bija brīdis, kad par LPA rektoru kļuva profesors Oskars Zīds, kurš nāca ar pārliecību, ka akadēmija var kļūt par universitāti.

14. jūnijā apritēs divi gadi, kopš augstskolas Satversmes sapulces locekļi pieņēma lēmumu par augstskolas statusa un nosaukuma maiņu. Kopš tā brīža ir pilnveidota studiju kvalitāte, ir izveidotas jaunas studiju programmas, ne tikai pamatstudiju, bet arī maģistra un doktora studiju programmas. Kopumā augstskola piedāvā 47 dažāda līmeņa pilna un nepilna laika studiju programmas.

Diezgan strauji ir audzis mācībspēku zinātniskais potenciāls. No 101 ievēlētajiem akadēmiskā personāla locekļiem 52% ir doktori. No tiem - 27 profesori un asociētie profesori. Savukārt 23 mācībspēki studē dažādu augstskolu doktora studiju programmās un drīzumā plāno iegūt doktora grādu.

Lai celtu zinātnisko kapacitāti, ir izveidoti četri zinātniskie institūti - Vadībzinātņu institūts, Kurzemes Humanitārais institūts, Matemātikas zinātņu un informācijas tehnoloģiju institūts un Izglītības zinātņu institūts. Ir izveidotas divas promocijas padomes, kas paver iespēju doktora darbus aizstāvēt Liepājā. Augstskolā regulāri tiek organizētas dažādu jomu starptautiskas zinātniskās konferences un tiek izdoti zinātnisko rakstu krājumi.

Liepājas Pedagoģijas akadēmijas / Liepājas Universitātes pirmsākumi rodami 1954. gadā, kad augstskola tika izveidota uz Skolotāju institūta bāzes. Tās sākotnējais nosaukums - Liepājas Pedagoģiskais institūts.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas