Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

LTV beidzot reaģē: Žurnālisti bez ieročiem

Latvijas Televīzija (LTV), reaģējot uz laikrakstā Diena publicēto par tās ārštata žurnālistu, kurš karadarbības zonā pozējis ar ieroci rokās un attēlus publicējis sociālajos tīklos, veicinājusi atkārtotu diskusiju par žurnālistu rīcības kodeksa nepieciešamību reģionos, kur norisinās karadarbība, paziņojumā vēsta LTV.

Vēstījumā pausts, ka LTV konkrēto publikācijā minēto 2013. un 2014. gada situāciju ar žurnālistu Kārli Lesiņu izdiskutējusi jau tolaik, vienojoties, ka šis ir profesionālās ētikas pārkāpums un nekas tāds vairs nav atkārtojies. Toreiz, izanalizējot situāciju un uzklausot viņa viedokli, secināts, ka minētās rīcības pamatā bija neapdomība un pārgalvība, nevis apzināta žurnālista ētikas neievērošana.

LTV ir izveidojies vienots viedoklis par to, ka arī ārštata korespondents, līdzīgi kā LTV žurnālists, nav tiesīgs ne darba, ne citos nolūkos fotografēties ar bruņotajos konfliktos iesaistītajiem karavīriem, nedz arī ar bruņojumu.

LTV uzsver, ka šāda rīcība nav pieļaujama arī no žurnālistu drošības viedokļa, jo cilvēku, kuram rokās ir ierocis, var maldīgi uztvert kā karavīru.

Intensīvs ilgtermiņa darbs pasaules karstajos punktos LTV ir kļuvis par ikdienu, un jau drīzākajā laikā būs izstrādāts Kodekss darbībai pasaules karstajos karadarbības un terorisma punktos. LTV ir ievērojama pieredze, ziņojot no visdažādākajām konfliktu zonām. Ir gūta liela reālā darba pieredze, kā arī notikusi pieredzes apmaiņa gan Eiropas Raidorganizāciju Savienības (EBU), gan tiešas mediju sadarbības ietvaros.

Žurnālists Kārlis Lesiņš jau daudzus gadus sadarbojas ar LTV, ir paveikti daudzi labi, sarežģīti uzdevumi. LTV Ziņu dienesta galvenais redaktors Guntis Bojārs atzīst: "Kārlis ir viens no talantīgākajiem jaunās paaudzes žurnālistiem, kurš lieliski sevi apliecinājis reportāžu žanrā, tostarp reportāžās no Tuvo austrumu valstīm un no karstajiem punktiem, bijis Ukrainā, bijis vairākās Āfrikas valstīs, arī Kanādā, veidojis reportāžas par fiktīvām laulībām Īrijā un Lielbritānijā, kā arī par augsto jauniešu bezdarba līmeni Spānijā un par naftas izpētes procesiem Polijā. Raidījumam Aizliegtais paņēmiens tieši Kārlis Lesiņš fiksējis arī unikālus kadrus, kā kontrabandisti Turcijā laivās sēdina iekšā cilvēkus, kuri dodas uz Grieķiju, un paši no tām izlec, viņš arī "izstaigājis" bēgļu ceļus."

Jau vēstīts, ka līgumdarbu veicējs LTV Ziņu dienesta vajadzībām Kārlis Lesiņš, kura vadītais uzņēmums arī ir producējis vairākas LTV pārraidītās dokumentālās filmas, sociālajos tīklos ievietojis vairākas fotogrāfijas, kurās viņš pozē kopā ar dažādu, arī atklāti teroristisku, bruņotu grupējumu pārstāvjiem, turklāt šajos attēlos arī paša žurnālista rokās ir redzami šaujamieroči. Divos no šiem paša Lesiņa sociālajos tīklos ievietotajiem fotoattēliem viņš redzams kopā ar maskotiem vīriem, kurus pats sauc par "Islamic Jihad militāristiem". Vienā no šiem attēliem viņam rokās ir triecienšautene, otrā - granātmetējs.

Vēl citā attēlā žurnālists atkal redzams kopā ar "Islamic Jihad militāristiem" un automātu rokās, vēl kādā - ar šaujamo rokās, pozējot ar "Irākas kurdu armiju pešmerga. Vienīgajiem kaujiniekiem šajā reģionā, kas spējuši veiksmīgi cīnīties ar islāma valsti". 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas