Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LTVC: Augļi un dārzeņi kļuvuši ievērojami dārgāki

Šogad jūnija otrajā nedēļā salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pagājušajā gadā būtiski augošas cenas miltiem un to izstrādājumiem, kā arī piena šokolādei, augļiem un dārzeņiem, liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) rīcībā esošā informācija.

Centra dati liecina, ka lielākais cenu pieaugums gada laikā bija sīpoliem - trīs reizes, proti, no 0,38 eiro kilogramā līdz 1,14 eiro kilogramā, kartupeļiem - 2,1 reizi, proti, no 0,38 eiro kilogramā līdz 0,8 eiro kilogramā, kā arī galda bietēm - 2,1 reizi, proti, no 0,34 eiro līdz 0,72 eiro kilogramā.

Vienlaikus galviņkāpostiem cenas gada laikā augušas par 42% - no 0,55 eiro līdz 0,78 eiro kilogramā, banāniem cenas palielinājušās par 29% - no 1,22 eiro līdz 1,57 eiro kilogramā, ievestajām zemenēm, tostermaizei un kviešu miltiem - par 27%, lielogu dzērvenēm spainītī - par 26% - no 3,18 eiro litrā līdz 4,02 eiro litrā, piena šokolādei Ekstra - par 25% - no 1,1 eiro līdz 1,38 eiro par 100 gramiem, bet apelsīniem - par 23% - no 1,11 eiro līdz 1,37 eiro kilogramā.

Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe skaidroja, ka pagājušā gada sausuma dēļ dārzeņu ražas Latvijā bija mazākas un to krājumi beidzās agrāk. Līdz ar to šā gada jūnija sākumā pamatā tirdzniecībā Latvijā bija importa dārzeņi, tostarp sīpoli no Ēģiptes, kāposti no Maķedonijas un Polijas, burkāni no Izraēlas un kartupeļi no visas Eiropas. Arī augļi un ogas bijuši ievestie, tostarp zemenes pamatā bija no Grieķijas, bet vietējās zemenes bija iespējams iegādāties tikai vienā lielveikalu ķēdē. Ķiršiem un krūmmellenēm, lai gan bija akcijas, cenas šogad bija augstākas nekā pirms gada.

Gulbe skaidroja, ka miltu cenu kāpums ir skaidrojams ar pagājušā gadā pasaulē pieaugušajām graudu cenām. Vienlaikus maizes cenas kāpums ir saistīts ne tikai ar miltu sadārdzināšanos, bet arī arī citu resursu cenu kāpumu. Tāpat maizes cepēju vidū ir ļoti liela konkurence, tāpēc ilgstoši tika turētas zemas cenas.

Pēc centra datiem, būtiski samazinājušās tikai dažu citrusaugļu cenas.

Būtiskākais cenu samazinājums gada laikā bijis mandarīniem - par 34% - no 2,25 eiro kilogramā līdz 1,49 eiro kilogramā, citroniem - par 25% - no 2,43 eiro kilogramā līdz 1,83 eiro kilogramā, bumbieriem - par 23% - no 1,54 eiro kilogramā līdz 1,19 eiro kilogramā, saulespuķu eļļai un biezpienam ar tauku saturu 9% - par 17% - attiecīgi no 2,23 eiro litrā līdz 1,84 eiro litrā un no 4,84 eiro kilogramā - līdz 4,02 eiro kilogramā, kā arī kafijas pupiņām - par 14% - no 15,68 eiro kilogramā līdz 13,42 eiro kilogramā un kefīram ar tauku saturu 2% - par 13% - no 1,11 eiro litrā līdz 0,97 eiro litrā.

LTVC izveidots 1995.gadā kā Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta struktūrvienība. Centrs apkopo un sniedz Eiropas Komisijai informāciju par noteiktu lauksaimniecības produktu cenām un apmēriem, Iegūtā informācija tiek izmantota produktu ražošanas un tirgus stāvokļa novērtēšanai, intervences pasākumu pamatošanai un noteiktu lauksaimniecības produktu muitas vērtības noteikšanai.

Top komentāri

v
v
Slavenais 5% samazinājuma nodoklītis netur līdzi audzētāju un tirgotāju alkatībai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas